Η παράνομη “γαλάζια πατρίδα” ζει και …βασιλεύει για τους Τούρκους! Ο υπουργός Άμυνας της κατοχικής δύναμης μας τη θύμισε προφανώς για να μην χαλαρώνουμε…

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, o ισλαμιστής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας




Ο ισλαμιστής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ επανέφερε το τουρκικό ανθελληνικό όραμα της δήθεν “γαλάζιας πατρίδας”.

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με την Κύπρο μίλησε για επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να “εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα” και την δήθεν ασφάλεια του τουρκοκυπριακού “λαού”, που βεβαίως κινδυνεύει από την κατοχική δύναμη, όχι από τους αδύναμους Ελληνοκύπριους.

Αναφέρθηκε και στην «ιστορική περίοδο» που δήθεν διανύουν η Τουρκία με την Ελλάδα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία έκανε την ανασκόπηση της χρονιάς για το υπουργείο του, ο Γκιουλέρ είπε ότι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να παραιτηθούν «από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα και την Πατρίδα των Αιθέρων μας, ούτε από τη συμβολή τους στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας».

Σε ότι αφορά το Αιγαίο, όπου η Τουρκία σταμάτησε να προκαλεί και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη πολιτική, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο όσον αφορά την εξέλιξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Η συνάντηση της 13ης Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα.

Με την ευκαιρία αυτή, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι “συνομιλίες των αντιπροσωπειών”, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από δύο χρόνια, και να συνεχιστούν οι συνομιλίες το επόμενο έτος.

Αποφασίστηκε επίσης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός σημείου επαφής για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Και πάλι, στις 7 Δεκεμβρίου, έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους των δύο χωρών υπό την ηγεσία του προέδρου μας στο πλαίσιο της 5ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στις συνομιλίες μας ήρθαν στο προσκήνιο τα θέματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, της διατήρησης ανοικτών των διαύλων του διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του πνεύματος συμμαχίας.

Στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα.

Βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση και ότι η δέσμευσή μας ως προς αυτό είναι απόλυτη».

  • Σε ότι φορά την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε:

«Δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις μεθόδους επίλυσης που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής για το Κυπριακό ζήτημα.

Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού.

Η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Κύπρο, που είναι το εθνικό μας θέμα, στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας».

  • Ο Γκιουλέρ ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν έγκριση για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16:

“Παρακολουθούμε τη διαδικασία, έχουμε ζητήσει 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ. Οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας ότι αναμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό.

Χθες, ο πρόεδρός μας είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι “ετοιμάζομαι να το φέρω στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον.

Λέμε πάντα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοήσουν καλά τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιους περιορισμούς αναλόγως.

Τονίζουμε ότι μια ισχυρή Τουρκία, ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει ισχυρό ΝΑΤΟ, ισχυρή συμμαχία και ακόμη ισχυρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ελπίζω να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις το επόμενο διάστημα».

  • Αναφερόμενος στο μαχητικό Eurofighter της κοινοπραξίας αποτελούμενης από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία, υποστήριξε:

«Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε είναι το εξαιρετικά αποτελεσματικό Eurofighter, το οποίο θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Έχουμε σχέδιο αγοράς 40 αεροσκαφών στην κορυφαία έκδοση, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη φάση. Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το θέμα είναι υποδειγματική και για τους άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μας παρέχει παρόμοια υποστήριξη.

Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με την κοινή προοπτική ασφάλειας στη βάση του πνεύματος της συμμαχίας».

  • Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε τα εξής:

«Πέρα από όλα αυτά, ο κύριος στόχος μας είναι το εκπαιδευτικό αεροσκάφος μάχης HURJET και το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN.

Η πρώτη πτήση του KAAN προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου, ο εγχώριος κινητήρας θα είναι έτοιμος το 2028 και θα μπει στο στόλο μας το αργότερο το 2032.

Ως εκ τούτου, προτεραιότητά μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την περαιτέρω προώθηση της αμυντικής μας βιομηχανίας, την οποία ζηλεύει ο κόσμος με την τεχνολογία, την εμπειρία, τη μηχανική υποδομή και τη συστηματική διαχείριση έργων, σύμφωνα με την εθνική τεχνολογική κίνηση που υλοποιείται υπό την ηγεσία του προέδρου μας».

  • Ο ανόητος Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στη Λιβύη:

«Η συνεργασία μας με τη Λιβύη, με την οποία μάς συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας και αδελφοσύνης, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχουμε στήριξη στους Λίβυους αδελφούς μας μέσω στρατιωτικής εκπαίδευσης, βοήθειας, συνεργασίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα, έχουμε παράσχει εκπαίδευση σε περισσότερα από 15 χιλιάδες λιβυκά στελέχη και υγειονομική υποστήριξη σε περίπου 37 χιλιάδες άτομα.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας “ενιαίας και ενωμένης Λιβύης” που θα έχει επιτύχει την εδαφική της ακεραιότητα και την πολιτική της ενότητα και θα ζει εν ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως η πρώτη χώρα που έτεινε χείρα βοηθείας στη Λιβύη, η οποία ζήτησε διεθνή βοήθεια λόγω της καταστροφής από τον τυφώνα, παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια με τα αεροσκάφη και τα πλοία μας.

Αυτή η χείρα βοηθείας ήταν ένα σημαντικό βήμα που συνέβαλε στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την ανατολική Λιβύη και, κατά συνέπεια, στο “Μία Λιβύη”.

Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στη Λιβύη, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Με την ευκαιρία αυτή, συγχαίρω την 72η επέτειο της ημέρας ανεξαρτησίας της Λιβύης στις 24 Δεκεμβρίου».

Μία στο καρφί και μία στο πέταλο ο Γκιουλέρ: «Ιστορική περίοδος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα», αλλά και «κατοχύρωση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους στην Κύπρο»»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: