Η Κύπρος είναι κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι τουρκικό τσιφλίκι: Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η προσέγγιση τους παραμένει αναλλοίωτη και ανεπίδεκτη μαθήσεως!

Το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου φωταγωγήθηκε με πορτοκαλί χρώμα, στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων κατά της έμφυλης βίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Στην πολιτική κρινόμαστε για την διορατικότητά μας. Ο σφετερισμός κατεχόμενων περιουσιών, ιδιωτικών Ελληνοκυπριακών περιουσιών ή κρατικής γης, δεν ξεκίνησε σήμερα αλλά εδώ και δεκαετίες. Προσωπικά, ασχολούμαι με το θέμα για δεκαετίες, θέτοντας προτάσεις και μέτρα σε διαδοχικές Κυβερνήσεις.

Σήμερα, αφού χτίστηκε μια ολόκληρη πολιτεία με ξενοδοχεία, σπίτια, δρόμους κι άλλες υποδομές στην κατεχόμενη περιοχή Τρικώμου, για τα οποία το κυπριακό κράτος είχε γνώση όπως δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι συσκέψεις συνεχίζονται με την Κυβέρνηση να «παρακολουθεί στενά»….

Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η προσέγγιση τους παραμένει αναλλοίωτη κι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Παραθέτουμε αυτούσιο άρθρο μου, από τον Δεκέμβριο 2020:

«Tο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το ΕΔΑΔ είναι άλλο κι ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης), είχε εκδώσει μια απόφαση-σταθμό το 2009. 

Το Δικαστήριο της Ε.Ε., επικυρώνοντας απόφαση Κυπριακού Δικαστηρίου, αποφάσισε οριστικά και τελεσίδικα ότι η ανέγερση οικοδομής από το ζεύγος των βρετανών Όραμς στην κατεχόμενη περιουσία του Μ. Αποστολίδη στην Λάπηθο, ήταν παράνομη, έπρεπε να κατεδαφιστεί και η περιουσία να παραδοθεί στον νόμιμο Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη.

Από πολιτικής άποψης, κατοχυρώθηκε πλήρως το περιουσιακό δικαίωμα, με βάση αυστηρά το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οτιδήποτε άλλο κρίθηκε παράνομο, παρά την τουρκοβρετανική συνεργασία. Ούτε η παρέλευση του χρόνου επηρέασε, ούτε η ηλικία του ιδιοκτήτη, ούτε υπήρξε αναφορά σε δικαιώματα του «χρήστη» ή σε άλλο ένδικο μέσο (π.χ. “Επιτροπή” Αποζημιώσεων που λειτουργούσε στο ψευδοκράτος).

Εκδικάζοντας βάσει του συνόλου της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (κοινοτικού δικαίου), το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε οριστικά ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην κατεχόμενη περιουσία του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη συνιστά ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.

Η πολιτική σημασία της απόφασης υπήρξε τόσο μεγάλη ώστε:

α) η Τουρκία παρενέβη προς τα Ηνωμένα Έθνη για να απαλειφθεί η αναφορά στην συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία περιλαμβανόταν στην εξαμηνιαία έκθεση του Γεν. Γραμματέα/ΟΗΕ για την Κύπρο.

β)  Βάσει εγγράφων  που αποκάλυψα  στις 7/2/2010, ο περιβόητος Ντάουνερ (Σύμβουλος του ΓΓ/ΟΗΕ για το Κυπριακό), παρενέβη προς τα έδρανα του Δικαστηρίου της ΕΕ, για να επηρεάσει την απόφαση και εκμίσθωσε νομικούς οίκους για να την ακυρώσει.

γ) Ο Ταλάτ, τότε επικεφαλής του κατοχικού καθεστώτος, προέβη σε κατεπείγον «διάγγελμα» προσπαθώντας να καθησυχάσει τους σφετεριστές Ελληνοκυπριακών κατεχομένων περιουσιών και ιδιαίτερα τους ξένους, Ευρωπαίους και μη.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος περιουσίας, με αυτονόητη πολιτική σημασία. Μάλιστα, επειδή δέσμευσε οριστικά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η ανάδειξη της απόφασης θα λειτουργούσε και ως ανάχωμα στις παράνομες επεμβάσεις σε Ε/κ κατεχόμενες περιουσίες, αλλά η απόφαση-σταθμός «εξαφανίστηκε» με πρωτοβουλία της Ε/κ διαπραγματευτικής πλευράς, η οποία πρότεινε στην Τ/κ πλευρά: «να μην προβάλλουμε εμείς την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, για να μην αντιπαραβάλλει η άλλη πλευρά την απόφαση του ΕΔΑΔ που αναγνώρισε την Τουρκο-Επιτροπή Αποζημιώσεων». Έκτοτε η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ παραμένει «εξαφανισμένη» από τις εκάστοτε Κυπριακές Κυβερνήσεις ενώ φυσικά η Τουρκο-Επιτροπή υπάρχει.»

Συνοπτικά, όλοι οι παρανομούντες στα κατεχόμενα θορυβήθηκαν, αλλά οι Κυπριακές Κυβερνήσεις με τους διαπραγματευτές στο Κυπριακό φρόντισαν να τους καθησυχάσουν αποσιωπώντας την απόφαση εντός κι εκτός Κύπρου.

Όμως, συνεχίζουν να «παρακολουθούν την κατάσταση» προσδοκώντας στην σωστή επίλυση του Κυπριακού.

Καλά Χριστούγεννα.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η υποταγή στο χιτζάμπ, οι προωθητές του και το Βραβείο Ζαχάρωφ: Η Κομισιόν πληρώνει χρήματα για προώθηση της ισλαμικής μαντήλας ως στοιχείο (δήθεν) …Ελευθερίας!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: