Γιγάντιο κρανίο προϊστορικού θαλάσσιου τέρατος βρέθηκε σε ακτή της Αγγλίας: Ο τρόμος των θαλασσών πριν από 150 εκατ. έτη [video]

To κρανίο του πλειόσαυρου έχει μήκος δυο μέτρα, ενώ το μήκος του σώματος υπολογίζεται μέχρι και 15 μέτρα. Screenshot via YouTube@NewScientist/




Το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο κρανίο ενός γιγαντιαίου πλειόσαυρου, ενός προϊστορικού θαλάσσιου τέρατος, ανακαλύφθηκε σε μια παραλία  στην κομητεία του Ντόρσετ στη νότια Αγγλία και θα μπορούσε να αποκαλύψει μυστικά για αυτά τα πλάσματα που προκαλούν δέος.

Οι πλειόσαυροι κυριαρχούσαν στους ωκεανούς σε μια εποχή που οι δεινόσαυροι περιπλανιούνταν στη στεριά.

Το απολίθωμα που ανακαλύφθηκε είναι περίπου 150 εκατομμυρίων ετών, σχεδόν 3 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από οποιοδήποτε άλλο εύρημα πλειόσαυρου. Οι ερευνητές αναλύουν το δείγμα για να προσδιορίσουν εάν θα μπορούσε να είναι ένα νέο είδος που δεν γνωρίζει ως τώρα η επιστήμη.

Αρχικά το απολίθωμα εντοπίστηκε την άνοιξη του 2022, και τώρα, μαζί  με την περίπλοκη ανασκαφή και τη συνεχιζόμενη επιστημονική του έρευνα, περιγράφεται η όλη του ιστορία σε ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει από το BBC με τίτλο «Attenborough and the Jurassic Sea Monster», που παρουσιάζεται από τον θρυλικό φυσιοδίφη Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. Θα  μεταδοθεί σε αφιέρωμα του Ατένμπορο την πρωτοχρονιά.

Η “περιπέτεια» με το κρανίο του πλειόσαυρου ξεκίνησε με ένα τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας σε μία παραλίας κοντά στον κόλπο Kimmeridge στη διάσημη ακτή Τζουράσικ της νότιας Αγγλίας.

Ο Φιλ Τζέικομπς, λάτρης των απολιθωμάτων, σκόνταψε στην άκρη του ρύγχους του πλειοσαύρου που βρισκόταν στην όχθη. Ήταν πολύ βαρύ για να το κουβαλήσει, κάλεσε σε βοήθεια φίλους του,   έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο φορείο για να μεταφέρει το απολιθωμένο θραύσμα σε ασφάλεια.

Ήταν τέτοιο το τεράστιο μέγεθος του σαρκοφάγου θαλάσσιου ερπετού που το κρανίο, που ανασκάφηκε από έναν βράχο κατά μήκος της «Ακτής Τζουράσικ» του Ντόρσετ, έχει μήκος σχεδόν 2 μέτρα

  • Στην απολιθωμένη μορφή του, το δείγμα ζυγίζει πάνω από μισό τόνο. Το είδος των πλειοσαύρων έφτανε τα 15 μέτρα σε μήκος, σύμφωνα με την Encyclopaedia Britannica .

 

«Το ζώο θα πρέπει να ήταν τόσο ογκώδες που νομίζω ότι θα μπορούσε να κατασπαράξει αποτελεσματικά οτιδήποτε είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του», λέει ο Δρ Άντριου Ρόου από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν κάτι σαν υποβρύχιος Τ. Ρεξ».

  • Ο πλειόσαυρος ήταν ο απόλυτος «δολοφόνος» και με μήκος 10-12 μέτρα, με τέσσερα ισχυρά μέλη που μοιάζουν με πτερύγια για να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ήταν το κορυφαίο αρπακτικό στον ωκεανό.

Αφού χρησιμοποίησαν drones για να χαρτογραφήσουν τον γκρεμό στον οποίο ήταν θαμμένο και να αναγνωρίσουν την υπόλοιπη ακριβή θέση του πλειοσαύρου, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια επιχείρηση τριών εβδομάδων, σκαλίζοντας αιωρούμενοι στον γκρεμό

«Είναι θαύμα που τα καταφέραμε», είπε ο τοπικός παλαιοντολόγος Steve Etches, ο οποίος βοήθησε στην αποκάλυψή του.

Ο Etches ανέλαβε το έργο της επίπονης αποκατάστασης του κρανίου. Υπήρξε μια περίοδος που το έργο του έδειχνε «πολύ απογοητευτικό» καθώς τα κόκαλα είχαν ραγίσει, αλλά «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ήταν μια περίπτωση…, σαν παζλ, να τα βάλεις όλα πίσω. Χρειάστηκε πολύς χρόνος, αλλά με ένα ένα κόκκαλο προχωρήσαμε».

  • Είναι ένα «τέρας της φύσης» που αυτό το απολίθωμα παραμένει σε τόσο καλή κατάσταση, πρόσθεσε ο Etches. «Πέθανε στο σωστό περιβάλλον, υπήρχε πολλή καθίζηση… έτσι όταν πέθανε και κατέβηκε στον πυθμένα της θάλασσας, θάφτηκε αρκετά γρήγορα».

Τρομακτικό κορυφαίο αρπακτικό των θαλασσών

Το σχεδόν άθικτο απολίθωμα φωτίζει τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον πλειόσαυρο ένα πραγματικά τρομακτικό αρπακτικό, που κυνηγούσε θηράματα όπως ο ιχθυόσαυρος που μοιάζει με δελφίνι.

Τα γεύματα θα περιλάμβαναν άλλα ερπετά, όπως τον μακρυλαίμη ξάδερφό του, τον πλησιόσαυρο και τον ιχθυόσαυρο – και απολιθώματα αποκαλύπτουν ότι θα θήρευε ακόμη και άλλους διερχόμενους πλειόσαυρους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παλαιοβιολογίας Έμιλι Ρέιφιλντ, οι περιοχές του κρανίου όπου στηρίζονταν οι μασητικοί μύες υποδεικνύουν ότι το ζώο δάγκωνε με δύναμη 16.000 κιλών, την ώρα που οι σημερινοί κροκόδειλοι δεν υπερβαίνουν τα 8.000 κιλά.

Πού είναι όμως το υπόλοιπο ζώο; 

Μια έρευνα με drone στον εντεκάμετρο γκρεμό εντόπισε μια πιθανή τοποθεσία. Η αφαίρεση απολιθωμάτων από το βράχο όμως είναι πάντα επίπονη, λεπτή δουλειά. Αλλά τα το κάνεις αυτό ενώ κρέμεσαι σε σχοινιά από έναν γκρεμό που καταρρέει, 15 μέτρα πάνω από μια παραλία, απαιτεί άλλη τάξη δεξιοτήτων.

Το θάρρος, η αφοσίωση και οι μήνες που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό του κρανίου, σίγουρα άξιζαν τον κόπο.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο θέλουν να επισκεφθούν το απολίθωμα του Ντόρσετ για να αποκτήσουν νέες ιδέες για το πώς ζούσαν αυτά τα καταπληκτικά ερπετά και κυριάρχησαν στο οικοσύστημά τους.

Με πληροφορίες από ΒΒC/CNN

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: