Γερμανικά ΜΜΕ: Το σχέδιο της Ελλάδας να μετατρέψει 40 νησιά σε πρότυπα ενεργειακής αυτάρκειας

File photo Άποψη του Πόρου, ένα από τα 40 «πράσινα» νησιά ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/STR μέσω ΚΥΠΕ




Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψει 40 ελληνικά νησιά «σε πρότυπα αυτάρκειας ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό, πράσινης οικονομίας, ψηφιακής καινοτομίας και βιώσιμης κινητικότητας», αναφέρεται σε δημοσίευμα το γερμανικό ειδησειογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Όπως αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ στο άρθρο του «καθιστώντας τα νησιά ενεργειακές πηγές που εκπέμπουν μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, είναι κάτι που θα ενισχύσει την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP)».

Τα νησιά αυτά παράγουν μέχρι τώρα το ρεύμα τους κυρίως με γεννήτριες ντίζελ – μία από τις πιο αναποτελεσματικές και επιβλαβείς για το περιβάλλον μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, «οι γεννήτριες ντίζελ των νησιών τοποθετήθηκαν εκεί προ δεκαετιών, κάτι που τις καθιστά επιρρεπείς σε βλάβες, οδηγώντας σε συχνές διακοπές ρεύματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα νησιά αυτά πρόκειται τώρα να γίνουν ενεργειακά αυτάρκη με πράσινη ενέργεια».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Πόρος γίνεται το τρίτο «πράσινο» νησί της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ο Πόρος να καταστεί το τρίτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

«Πιστεύω πολύ στο σχέδιο GR-eco Islands για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ευκολότερο να απανθρακοποιήσουμε και να οδηγήσουμε προς ένα βιώσιμο μέλλον ένα μικρό νησί από ό,τι είναι, παραδείγματος χάρη, μια μεγάλη πόλη», είχε τονίσει σχετικά ο πρωθυπουργός.

«Όσον αφορά στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις ιδέες στο νησί του Πόρου, πρόκειται για ένα νησί σχετικά κοντά στην Αθήνα, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον σκοπό μας, διότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του Πόρου και της ηπειρωτικής χώρας είναι σχετικά σύντομη. Είναι πολύ πιο εύκολο να ηλεκτροδοτηθούν τα μικρά ταξίδια με πλοίο από ό,τι οι μεγαλύτερες διαδρομές. Βέβαια, είναι επίσης ένα νησί που αποτελεί προορισμό για ιστιοπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να δοκιμαστούν ιδέες σχετικά με το “cold ironing”, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις λιμενικές υποδομές ώστε να έχουν ένα σαφές πράσινο αποτύπωμα», υπογράμμισε.

«Αυτά τα παραδείγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο επειδή αναδεικνύουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στο να επιτύχουν τα νησιά τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από την υπόλοιπη χώρα. Είναι σημαντικά επειδή αυτό που καταφέραμε επίσης είναι να κάνουμε συμμέτοχες τις τοπικές κοινότητες και να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία γι’ αυτές», επισήμανε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός για την μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί, ακολουθώντας το πιλοτικό παράδειγμα της Αστυπάλαιας και την Χάλκη, εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Πρώτον, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Δεύτερον, στον εξηλεκτρισμό της πορθμειακής σύνδεσης μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά στην ηπειρωτική χώρα, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο πλοίο, θα μετατραπούν τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη μεταφοράς επιβατών και θα εγκατασταθούν υποδομές φόρτισης στα δύο λιμάνια.

Τρίτον, στην τόνωση της ηλεκτροκίνησης στη δημόσια συγκοινωνία και στις ιδιωτικές μετακινήσεις και μεταφορές.

Και τέταρτον, στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος κυκλικής οικονομίας με ανακύκλωση και αξιοποίηση αποβλήτων.

Πηγή: dw.com

 

EuroAsia Interconnector: To δεύτερο τρίμηνο του 2024 η έναρξη κατασκευής καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: