«Φυλακή ή σφαίρες» το δόγμα Μιλέι ενάντια στις διαδηλώσεις* Αποφασισμένος να καταστείλει κάθε διαφωνούντα ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι χαιρετά οπαδούς του στο Μπουένος Άϊρες στις 10 Δεκεμβρίου του 2023. EPA/Juan Ignacio Roncoroni




Την ανησυχία τους εκφράζουν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας για την καταστολή ενός αναμενόμενου κύματος διαμαρτυριών μετά την κίνηση του νέου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, να υποτιμήσει το νόμισμα της χώρας κατά περισσότερο από 50%.

Άτομα και οργανώσεις που διαμαρτύρονται θα ταυτοποιηθούν με «βίντεο, ψηφιακά ή χειροκίνητα μέσα» – και στη συνέχεια θα χρεωθούν για το κόστος αποστολής των δυνάμεων ασφαλείας για να αστυνομεύσουν τις διαδηλώσεις τους, δήλωσε η υπουργός Ασφαλείας του Μιλέι, Πατρίτσια Μπουλρίτς, καθώς ανακοίνωσε το νέα πρωτόκολλο την Πέμπτη.

«Το κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει για τη χρήση των δυνάμεων ασφαλείας»

Στόχος των νέων κανόνων είναι να αποτραπεί μια παραδοσιακή μορφή διαμαρτυρίας γνωστή ως piquete, στην οποία οι διαδηλωτές αποκλείουν τους δρόμους της πόλης και τους αυτοκινητόδρομους για ώρες, ημέρες – μερικές φορές ακόμη και εβδομάδες κάθε φορά.

«Ζούσαμε πολλά χρόνια κάτω από απόλυτη αταξία. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτή την πρακτική, στον εκβιασμό που υφίστανται οι πολίτες», δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν «να διαμαρτυρηθούν στο πεζοδρόμιο».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομοθέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για το νέο δόγμα, υποστηρίζοντας ότι στην πράξη ποινικοποιεί τις νόμιμες διαμαρτυρίες.

«Με την επίφαση της τάξης, επιδιώκει να καταστείλει τη δημόσια διαμαρτυρία», ανέφερε το Κέντρο Νομικών Μελετών (CELS) σε δήλωση.

Η  βουλευτής και πρώην υποψήφια για την προεδρία Μίριαμ Μπρέγκμαν έγραψε στο X (πρώην Twitter): Ό,τι ανακοίνωσε η Μπούλριτς είναι απολύτως αντισυνταγματικό… Το δικαίωμα διαμαρτυρίας είναι το πρώτο από όλα τα δικαιώματα».

Ο Ζοσέ Λουίς Εσπερτ, βουλευτής στο κόμμα του Μιλέι, Liberty Advances, απάντησε με μια φράση τριών λέξεων: «Φυλακή ή σφαίρα».

Τι προβλέπει το νέο πρωτόκολλο

Το νέο πρωτόκολλο εξουσιοδοτεί την αστυνομία να βρίσκεται σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων δίνοντας τη δυνατότητα να κατάσχουν μάσκες, μπαστούνια ή άλλα στοιχεία που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια διαμαρτυρία. Περιορίζει επίσης τη συμμετοχή των εφήβων σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, αποφασίζοντας ότι οι γονείς των μαθητών θα τιμωρούνται.

«Η Μπούλριτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα τιμωρήσει τη συμμετοχή των κοριτσιών, αγοριών και εφήβων στις διαδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, ποινικοποιεί τις μητέρες και τους πατέρες που απαιτούν καλύτερες συνθήκες για τις οικογένειές τους και αποκλείει τους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους», ανέφερε η CELS στη δήλωσή της.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής ειδήσεων Μαριο Μασατσέρι υπενθύμισε ότι η ίδια η υπουργός απέκλεισε τους δρόμους στο κέντρο της πόλης στο Μπουένος Άιρες όταν διαμαρτυρόταν για τα lockdown επί Covid. «Τι εξουσία έχει τώρα να πει στους άλλους ότι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν;» αναρωτήθηκε ο παρουσιαστής ειδήσεων.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται διαμαρτυρίες ως απάντηση στις μαζικές μειώσεις μισθών και τις αυξήσεις των μεταφορών και των τιμολογίων που ανακοινώθηκαν ως μέρος του οικονομικού προγράμματος «αλυσοπρίονο» του Μιλέι.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε κορυφωθεί περίπου στο 160% τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης του περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες, εκτινάχθηκε στα ύψη σε υπερπληθωρισμό την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης Μιλέι.

«Σήμερα ο πληθωρισμός ταξιδεύει με ημερήσιο ρυθμό 1%, που σημαίνει ότι ταξιδεύει με ετήσιο ρυθμό 3.678%,» έγραψε ο Μιλέι στο Instagram την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: