Επιστροφή στο ισραηλινό σφυροκόπημα και ανησυχίες για το απόθεμα όπλων και τεχνογνωσίας στις πυριτιδαποθήκες της Χαμάς [photos – videos]

Ισραηλινές επιχειρήσεις. Πηγή: ΙDF




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Τουλάχιστον 72 διαφορετικά σημεία που απειλήθηκαν, μπορεί να μετρήσει κανείς μέσω εφαρμογής, κυρίως στο νότιο Ισραήλ, από τις ρουκέτες της Χαμάς, το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν όμως περίπου στις 7 το πρωί και συνεχίστηκαν όλη τη μέρα.

Μια εβδομάδα στάθηκε αρκετή ώστε να «φορτώσουν» οι εκτοξευτές της Παλαιστινιακής οργάνωσης με ρουκέτες οι οποίες στοχοποίησαν πόλεις του νότιου Ισραήλ. Κάποιες εξ αυτών είναι εκείνες που η κυβέρνηση είχε εκκενώσει και οι κάτοικοί τους διαμένουν σε άλλες ασφαλείς κατοικίες, μακριά από απειλές.

  • Η εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών την 1η Δεκεμβρίου, μαρτυρά όχι μόνο το απόθεμα στις πυριτιδαποθήκες της Χαμάς, αλλά και την τεχνογνωσία που υπάρχει στην άμεση κατασκευή επιπλέον που είτε θ’ αναπληρώσουν τους αριθμούς, είτε θα τεθούν σε άμεση λειτουργία.

Η κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός, μπορεί όμως να έχει προσωρινό χαρακτήρα, μια και οι «μεγάλοι παίκτες» Ανατολής και Δύσης, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε τα όπλα να σιγήσουν εκ νέου, ωστόσο μέχρι αυτό να επιτευχθεί τον λόγο έχουν οι στρατιωτικοί.

Μπορεί ο Μπ. Νετανιάχου να έχει δηλώσει ότι το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί πέραν της μιας εβδομάδας κατάπαυση του πυρός, την ίδια ώρα όμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ισραήλ δέχεται πιέσεις ώστε να μην προχωρήσει την επιχείρηση «Σιδερένιο Ξίφος».

Επιπλέον δημοσιεύματα στον Ισραηλινό τύπο επαναφέρουν το κενό ασφαλείας της 7ης Οκτωβρίου και μάλιστα θέτουν θέμα απομάκρυνσης του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων που έχει ως τομέα ευθύνης τη νότια Γάζα, αλλά είναι υπεύθυνος στην παρούσα στιγμή για όλες τις χερσαίες επιχειρήσεις, τον επικεφαλής πληροφοριών, ακόμη και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει την ολιγωρία την κρίσιμη ημέρα της επίθεσης, σημειώνοντας ότι απαιτήθηκαν περίπου 7 ώρες ως την πρώτη ουσιαστική γραμμή άμυνας και ταυτόχρονα επίθεσης.

Ισραηλινές επιχειρήσεις. Πηγή: ΙDF

Το «πόκερ» της Χαμάς…

Την ίδια στιγμή ωστόσο πηγές από το Ισραήλ επισημαίνουν πως αν η επιχείρηση σταματήσει τώρα, το Τελ Αβίβ κατ’ ουσία έχει συρθεί από την Παλαιστινιακή οργάνωση σ’ ένα μεγαλειώδες φιάσκο.

Και η Χαμάς το γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έπαιξε το χαρτί των ομήρων, βγάζοντας προς την κοινή γνώμη το προφίλ εκείνου που δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η εμπόλεμη κατάσταση. Μια κατάσταση όμως που τα μέλη της προκάλεσαν από την 7η Οκτωβρίου και μετά.

Πάντως το επόμενο διαπραγματευτικό στάδιο, όταν έρθει αυτό, αναμένεται ότι η Χαμάς θα ζητήσει πολύ περισσότερες απελευθερώσεις ώστε να παραδώσει άνδρες, ομήρους στο Ισραήλ.

Η ανασύνταξη της Χαμάς και ο διάδρομος για τις Χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ

Την εβδομάδα της κατάπαυσης του πυρός από τις επιθέσεις που έχουν ξεκινήσει, φάνηκε ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση ως έναν βαθμό ανασυντάχθηκε. Και μάλιστα η προσπάθεια της, σ’ αυτή τη δεύτερη φάση, θα είναι ν’ αντισταθεί περισσότερο στον Βορρά, όπου έχει χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο ελέγχεται από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

Αν δεν πιεστούν δραματικά οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές από Δύσης και Ανατολή, τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες σφοδρότατων μαχών και στη νότια Γάζα, πέριξ της Χάνς Γιουνίς, εκτιμούν οι ίδιες Ισραηλινές πηγές, οι οποίες έχουν επισημάνει ότι με την υφιστάμενη κατάσταση το Τελ Αβίβ, αναγκάζεται να βάλλει κατά στόχων, χωρίς όμως να πλήττει τον πολλαπλασιαστή ισχύος, που είναι ο κρυμμένος άνθρωπος στο λεγόμενο «μετρό της Γάζας»…

Μετά την 7ήμερη κατάπαυση, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως από τις 07:00 το πρωί της Παρασκευής έχουν πλήξει 200 «τρομοκρατικούς» στόχους.
Μάλιστα η ανακοίνωση των IDF λέει ότι οι επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί και σε σημεία στη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Χάνς Γιουνίς και η Ράφα που αποτελεί το σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και το σημείο εξόδου των ομήρων προς την Αίγυπτο κι από εκεί στο Ισραηλινό έδαφος μέσω του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ.

Επιπλέον στην ανακοίνωση των Ισραηλινών δυνάμεων λέγεται ότι επλήγησαν θέσεις της Χαμάς οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την κατάπαυση του πυρός.

Για να επανέλθει σε πλήρη επιχειρησιακή ισχύ ο Ισραηλινός στρατός, μετά την κατάπαυση, απαιτείται όπως λέγεται από ειδικούς, περίπου ένα 5θημερο ( battle rhythm) και από το σημείο εκείνο οι χερσαίες δυνάμεις αναμένεται να εκκινήσουν την προσπάθεια δημιουργίας ασφαλούς διαδρόμου από το βορρά προς το νότο.

55 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου και πρώτη μετά την κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ τονίζουν προς το Ισραήλ ότι για να προχωρήσουν στις επιχειρήσεις τους, πρέπει πρώτα να έχουν διασφαλίσει διαδρόμους ασφαλείας για τους αμάχους.

Το Τελ Αβίβ και πάλι ξεκίνησε με ρίψεις φυλλαδίων αλλά και στην αποστολή ενημερωτικών χαρτών που έχουν χωρίσει την Γάζα σε τομείς με αριθμητικά δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό θα ενημερώνονται οι άμαχοι που θα χτυπά το Ισραήλ, ώστε να μετακινούνται σε άλλες.
Το ερωτηματικό βεβαίως είναι αν οι άμαχοι θα θελήσουν ν’ απομακρυνθούν ή αν θα προλάβουν να το κάνουν. Και βεβαίως αν θα υπάρξει η έγκαιρη ενημέρωση που θα τους οδηγήσει εκτός της «καυτής ζώνης»…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στελέχη του Έκτου Αμερικανικού Στόλου και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας: Η Κύπρος αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: