Δραστικές παρεμβάσεις για την οπαδική βία μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού στου Ρέντη, τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις: Στη φυλακή όσοι θα καταδικάζονται

FILE PHOTO: Καπνογόνα σε κερκίδα γήπεδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ




Δραστικές παρεμβάσεις για την εκρίζωση της οπαδικής βίας, εξετάζει η κυβέρνηση με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια έξω από το κλειστό γήπεδο στου Ρέντη και τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης σκιαγράφησε ο εκπρόσωπός της. “Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια”, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μέσω του Σκάι, και προανήγγειλε χαρακτηριστικά “την εφαρμογή αποφάσεων που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες”.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως με τις νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα όσοι καταδικάζονται πλέον για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή.

Η οπαδική βία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα  το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου.

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Ελεύθεροι και οι 424 προσαχθέντες

Ελεύθεροι αφέθηκαν σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ και οι 424 που προσήχθησαν μετά τα επεισόδιαπου ξέσπασαν την Πέμπτη το βράδυ στου Ρέντη, χωρίς να γίνει καμία σύλληψη.

Οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τους δράστες των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης που πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας παραμένει ο 31 ετών αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε στα επεισόδια στου Ρέντη, σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν.

Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, βρίσκεται σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Λόγω διαταραχών πηκτικότητας υπάρχει διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού που ελέγχεται επαρκώς με τοπικά αιμοστατικά και επίδεση. Φέρει δερματικό θερμικό έγκαυμα στον μηρό και πέριξ του τραύματος.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται αστυνομικός να ρωτά για την κατάσταση του συναδέλφου του που τραυματίστηκε από φωτοβολίδα, ενώ άλλος του απαντά ότι στο τραύμα έχει δεθεί επίδεσμος.

“Δεν θα φύγει κανείς από το γήπεδο αν δε λάβεις εντολή, το κατάλαβες” ακούγεται να λέει ένας αστυνομικός, ενώ οι συνάδελφοί του καλούν σε βοήθεια για την άμεση παραλαβή του τραυματία.

“Χάνει τις αισθήσεις του. Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε. Σε ένα δευτερόλεπτο να είναι εδώ (η βοήθεια)” φωνάζει ο αστυνομικός που βρίσκεται κοντά στον 31χρονο.





Το πρωί κυκλοφόρησε και ένα βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τη στιγμή που άνδρες των ΜΑΤ δέχθηκαν βόμβες μολότοφ από ομάδα 150 αγνώστων έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, όπου διεξάγονταν ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, για την προημιτελική φάση του Λιγκ Καπ, «Νίκος Σαμαράς».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, που κάνει λόγο για δολοφονική επίθεση, εκατοντάδες άτομα βγήκαν από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες, μολότοφ και ναυτικές φωτοβολίδες, εκ των οποίων μία καρφώθηκε στο πόδι του αστυνομικού, προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία. Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν προσαχθεί, περισσότερα από 15 άτομα είναι σεσημασμένα για οπαδική βία, ενώ ορισμένοι αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και να υποβληθούν σε λήψη DNA.

Η αστυνομία αναζητά ανάμεσα σε αυτούς τον έναν που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα κατά του 31χρονου αστυνομικού. Γι αυτό και μεταξύ άλλων ελήφθησαν δείγματα και από τα δάχτυλα των προσαχθέντων, για την ανίχνευση πυρίτιδας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αυτός που με το πιστόλι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα.

Την οργή τους εκφράζουν οι αστυνομικοί για την επίθεση χούλιγκαν κατά αστυνομικού έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων οι συνάδελφοι του άτυχου 31χρονου καλούν την κυβέρνηση να διακόψει τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα, «έως ότου σταματήσει η εγκληματική δραστηριότητα όλων αυτών των υποκειμένων».

Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός

Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός υποστηρίζει πάντως ότι τα επεισόδια δεν είχαν καμία σχέση με τον αγώνα βόλεϊ της ανδρικής ομάδας με τον Παναθηναϊκό, που διεξαγόταν εκείνη την ώρα στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», και κατηγορεί την Αστυνομία για «πανικόβλητη και τραγική αντίδραση».

Επίσης, ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός κάνει λόγο για «ομηρία» των φιλάθλων εντός του γηπέδου και για «παράνομη κατακράτηση» περίπου 500 φιλάθλων. «Απόφαση που θυμίζει ξεκάθαρα, όχι απλά χούντα αλλά τακτικές αντιποίνων των ΝΑΖΙ!!», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ολυμπιακού, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι θα σταθεί στο πλευρό των φιλάθλων του, «… μέχρι την πλήρη ηθική και ψυχολογική τους αποκατάσταση».

Απάντηση στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό για τα περί “Χούντας και αντιποίνων των ΝΑΖΙ“ έδωσε με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως σημειώνει, επιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ., με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα και μάλιστα με αναφορές σε σκοτεινές και περίεργες εποχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Με πληροφορίες από ertnews

Οργισμένη ανακοίνωση των αστυνομικών: Ζητούν διακοπή όλων των πρωταθλημάτων και απόσυρση της ΕΛ.ΑΣ από τα γήπεδα* Εκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου για την οπαδική βία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: