Δημοσίευμα της Le Monde για αίτημα της Καϊλή στον πρόεδρο της FIFA Ινφαντίνο να πείσει τον Μακρόν να μην καταδικάσουν το Κατάρ οι ευρωβουλευτές του

FILE PHOTO: European Parliament’s former vice president Eva Kaili attends a voting session at the European Parliament in Strasbourg, France, 12 July 2023. EPA/JULIEN WARNAND




Στις αποκαλύψεις του «Mediapart» και του κονσόρτσιουμ European Investigative Collaborations EIC, για τον ιδιαίτερο ρόλο του Ιταλοελβετού πρόεδρου της FIFA Gianni Infantino, στο πλαίσιο της εκστρατείας επιρροής, που πραγματοποίησε υπέρ του Κατάρ, στα τέλη του 2022, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, αναφέρεται δημοσίευμα της Le Monde που υπογράφει ο Rémi Dupré, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στις προσπάθειες επιρροής του Γάλλου προέδρου.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με αποκάλυψη της Mediapart, η κυρία Καϊλή, κατηγορούμενη για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά», ανέφερε σε σημείωμα (που καταστράφηκε στο τηλέφωνό της στις 21 Νοεμβρίου 2022), αλλά που αποκάλυψε η Mediapart, ότι κατά την πρόκλησή της στις 20 Νοεμβρίου 2022 στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δείπνησε για «δύο ώρες» με τον κ. Ινφαντίνο τη σύζυγό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF) Noël Le Graët και δύο «Γάλλους», για τους οποίους η ίδια έγραψε: «Τους τρέλανα».

Kατά την Le Monde, ο στόχος της ήταν τότε να πείσει τους καλεσμένους να επηρεάσουν τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να «σταματήσει» την πρωτοβουλία της ομάδας των Μακρονιστών ευρωβουλευτών – στην πρώτη γραμμή της οποίας ήταν η βουλευτής Nathalie Loiseau – υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που καταδίκαζε τη FIFA και το Κατάρ.

Πρόθυμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εμιράτου, ο κ. Ινφαντίνο βασίστηκε στον κ. Le Graët, γνωστό ως «NLG», για να ασκήσει πίεση στα Ηλύσια, κατόπιν αιτήματος της κυρίας Kαϊλή, όπως αναφέρει στην εφημερίδα γνώστης του θέματος;, διερωτάται το δημοσίευμα, σημειώνοντας, ότι σε επικοινωνία της με τη FIFA η απάντηση ήταν, ότι «δεν σχολιάζει φήμες».

  • «Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ειδική σχέση μεταξύ του κ. Ινφανίτνο και της κυρίας Καϊλή. Ο κ. Infantino δεν κάλεσε προσωπικά την κυρία Καϊλή. Η κυρία Καϊλή ήταν καλεσμένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και εκατοντάδες καλεσμένοι», ανέφεραν, ενώ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Le Graët δεν απάντησε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τελικά, με το Μέγαρο Ηλυσίων επικοινώνησε ένας στενός φίλος του κ. Le Graët, ο διευθυντής θεσμικών σχέσεων της γαλλικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο Erwan Le Prévost – εκείνη την εποχή ήταν μέλος μιας αποστολής επιθεώρησης FFF, που υποτίθεται θα επαλήθευε, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων τηρούνται στο βασικό στρατόπεδο της γαλλικής ομάδας στο Κατάρ – ο οποίος, πριν ολοκληρώσει αυτό το έργο, έλαβε ακριβείς οδηγίες από την κα Καϊλή.

Στις 23 Νοεμβρίου 2022, ο κ. Le Prévost, ο οποίος, όπως σημειώνεται, δεν θέλησε να σχολιάσει, επικοινώνησε με τον αθλητικό σύμβουλο του κ. Macron, Cyril Mourin, σχετικά με αυτό το σχέδιο ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη γαλλική Προεδρία, από την οποία ωστόσο επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα, ότι ο κ. Mourin, «κατόπιν πρότεινε, ότι εάν η κυβέρνηση του Κατάρ επιθυμεί να επικοινωνήσει με τις γαλλικές αρχές σχετικά με αυτό το έργο (…), θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους συνήθεις διπλωματικούς διαύλους».

  • Η προσπάθεια λόμπινγκ της κυρίας Καϊλή, μέσω του κ. Le Prévost, φαίνεται να απέτυχε στο βαθμό που, στις 24 Νοεμβρίου 2022, το ψήφισμα ψηφίστηκε. Αυτό υπενθύμιζε, ότι η FIFA απένειμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ «χωρίς να θέσει όρους για την προστασία των μεταναστών εργαζομένων», «σε ένα πλαίσιο αξιόπιστων ισχυρισμών για δωροδοκία και διαφθορά, που έδωσαν αφορμή για δικαστικές έρευνες.

«Δεν εκπλήσσομαι, που η Εύα Καϊλή έκανε τα πάντα για να μου αλλάξει γνώμη, γιατί η ίδια με είχε βομβαρδίσει με μηνύματα. Αλλά ποτέ κανείς δεν με απέτρεψε, εκ μέρους των γαλλικών αρχών, να προχωρήσω στο ψήφισμα, που αφιερώθηκε στους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ. Η Εύα Καϊλή μπορεί να δοκίμασε τα πάντα αλλά δεν τα κατάφερε», διαβεβαιώνει η ευρωβουλευτής Nathalie Loiseau.

Η κυρία Kαϊλή, στην οικία της οποίας οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα από 800.000 ευρώ σε μετρητά και της οποίας οι δικηγόροι δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας, είχε λάβει η ίδια οδηγίες από τον πρέσβη του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Abdulaziz Al-Malki, αναφέρει η εφημερίδα, παραθέτοντας σημείωμα του εν λόγω διπλωμάτη στις 23 Νοεμβρίου του 2020, στο οποίο ανέφερε: «Γεια σου Εύα. Παρακαλώ, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποσυρθεί το ψήφισμα. Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το Παλάτι. Είναι πολύ δυσαρεστημένοι, ειδικά η FIFA και το Κατάρ. Σας παρακαλώ, βασίζομαι σε εσάς, αν μπορείτε να τηλεφωνήσετε, μιλήστε στη Roberta Metsola»

Εκείνη την εποχή, ένας από τους στόχους των αρχών της Ντόχα ήταν επίσης να πιέσουν για το σχέδιο απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους Καταρινούς στον χώρο Σένγκεν.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, στην πρώτη γραμμή της υπόθεσης, ο πρώην «μετανοημένος» Ευρωπαίος βουλευτής Pier Antonio Panzeri, επίσης κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση, διαβεβαίωσε τους ανακριτές, ότι η κυρία Kαϊλή είχε συναντήσει τον κ. Ινφαντίνο, στο περιθώριο της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της είχε ζητήσει να πείσει τον κ. Μακρόν να ενθαρρύνει τους βουλευτές προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τις υποψίες, σχετικά με την εγγύτητα μεταξύ των αρχών του εμιράτου και του προέδρου της FIFA. Χωρίς αιτιολόγηση, ο κ. Ινφαντίνο είχε άλλωστε μετακομίσει στο Κατάρ, για πάνω από ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή του τουρνουά. Το 2020, ο κ. Ινφαντίνοείχε εκπλήξει την ελβετική εισαγγελία αποφασίζοντας, ως μέρος φιλικής συμφωνίας, να αποσύρει την καταγγελία που κατατέθηκε στην Ελβετία, τον Δεκέμβριο του 2016, από τη FIFA για «ενεργό ιδιωτική διαφθορά» κατά του Καταρινού Nasser Al-Khelaïfi, γνωστού ως « NAK», αφεντικό της ομάδας Paris Saint-Germain και του καναλιού BeIN Sports.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ε/φ, τόσο η FIFA όσο και η φατρία Al-Khelaïfi προέβησαν, ως μέρος αυτής της φιλικής συμφωνίας, σε μια οικονομική «δωρεά» στο ίδρυμα της FIFA, έναν «ανεξάρτητο οργανισμό», που δημιουργήθηκε το 2018 και είναι υπεύθυνος για πολλά αναπτυξιακά προγράμματα.

Χάρη στον κ. Ινφαντίνο, ο NAK απέφυγε έτσι μια δίκη για διαφθορά, σε μια υπόθεση που συνδέεται με την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην BeIN. Αθωώθηκε δύο φορές από την κατηγορία της «υποκίνησης σε επιδεινούμενη άδικη διαχείριση» από το ελβετικό δικαστικό σύστημα. Ωστόσο, όπως και σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο έκρινε, ότι ο κ. Al-Khelaïfi και ο πρώην νούμερο 2 της FIFA, Jérôme Valcke, «συνήψαν μια συμφωνία διαφθοράς». Στην εν λόγω απόφαση, ο κ. Al-Khelaïfi χαρακτηρίζεται ως «διαφθορέας».

Πηγή Le Monde [« Qatargate » au Parlement européen : Gianni Infantino, le président de la FIFA, en eaux troubles]

Αποκάλυψη της Wall Street Journal: Η Τουρκία ως ο νέος κόσμος ανταλλαγής ομήρων και το κρυφό χέρι της διπλωματίας από τον αρχικατάσκοπο Χακάν Φιντάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: