Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός επενδύει δυνατά στην Κύπρο: «Ψήφος εμπιστοσύνης η παρουσία της Chevron στην ΑΟΖ», δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Επίσκεψη στο σκάφος USS Mount Whitney Λιμάνι Λάρνακας, Λάρνακα, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται το σκάφος USS Mount Whitney του 6ου στόλου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. pio.gov.cy




«Από την αρχή η πρόθεσή μας ήταν να έχουμε θετική κατάληξη με τη Chevron. Η παρουσία της στην ΑΟΖ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ευρύτερα και οι σχέσεις που προανέφερα με τις ΗΠΑ».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τη Chevron και πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος έκανε έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους  στο λιμάνι της Λάρνακας, από όπου επιβιβάστηκε στο πλοίο Mount Whitney του 6ου στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, συνοδεία της Αμερικανίδας Πρέσβεως, Τζούλι Φίσερ

Ανέφερε ακόμη «έχουμε θετική απάντηση, έχουμε κάποιες λεπτομέρειες τελικές που θα δούμε, αλλά, ναι, είμαστε στον σωστό δρόμο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ως είχε σχεδιαστεί».

Χαιρέτισε το γεγονός ότι η ίδια πρόθεση υπήρξε από την αρχή των συζητήσεων και με τη Chevron.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», επιβεβαιώνει η επιστολή που έλαβε την Παρασκευή από τη Chevron το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στην επιστολή της η Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» κάνει αναφορά στα σημεία της επιστολής του Υπουργείου, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2023.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, «με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο «’Αφροδίτη’».

ΕΞΑΛΛΟΥ: «Πάρα πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ την συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Chevron, λέγοντας ότι ανοίγει το δρόμο στην γρήγορη αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε μια περίοδο που οι ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, σε δηλώσεις στο πλαίσιο περιοδείας του στην Παφο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος πάρα πολύ σύντομα θα μπορεί να προσφέρει σχετικά φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη, κάτι που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη γεωστρατηγική της σημασία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΕΑΝ, Λευκωσία-Κύπρος

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Αύριο Δευτέρα η απάντηση της Λευκωσίας στην νέα πρόταση Γκουτέρες για τον απεσταλμένο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: