Χορεύοντας με τον Πούτιν: Νέα ζωή στη Μόσχα για την ακροδεξιά πρώην ΥΠΕΞ της Αυστρίας που παντρεύτηκε παρουσία του Ρώσου προέδρου

File Photo Russian President Vladimir Putin (C-R) dances with Austrian Foreign Minister Karin Kneissl (C-L) during her wedding to Austrian businessman Wolfgang Meilinger in Gamlitz, Austria, 18 July 2018 (issued 09 August 2019). EPA/ROLAND SCHLAGER / POOL




Σε μια έπαυλη του 19ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη συνεχίζει τη ζωή της η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, που έγινε γνωστή όταν χόρεψε βαλς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018.

Η Κάριν Κνάισλ εγκαταστάθηκε στη Ρωσία πριν από λίγους μήνες, αφού ταξίδεψε στη χώρα αυτή μαζί με τα άλογά της με ειδική πτήση από τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ, στη Συρία.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, την επισκέφτηκε περιγράφοντας το σκηνικό ως «μάλλον σουρεαλιστικό».

Καθισμένη μάλιστα δίπλα στον σκύλο της με το όνομα, Ουίστον Τσόρτσιλ, η πρώην υπουργός θυμάται: «Κάποτε είχαμε ένα μικρό διπλωματικό επεισόδιο με το ροχαλητό του. Είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό μου. [Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο] Μάας ήταν στο μεγάφωνο και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ροχάλιζε. Έπρεπε να τον ξυπνήσουμε για να μην εκνευρίσουμε το Βερολίνο. Διαφορετικά, μπορεί να πίστευαν ότι η Βιέννη κοιμάται όταν καλεί το Βερολίνο».

Η Κάριν Κνάισλ, που ήταν επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας όταν είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας της η ακροδεξιά, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2019, ζούσε από το 2022 στον Λίβανο και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγία Πετρούπολη για να αναλάβει την προεδρία ενός νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Η μετακόμισή της έγινε πολιτικό θέμα. Ο λόγος;

Η Κνάισλ ταξίδεψε μαζί με τα πόνι της από τη βάση Χμεϊμίμ. Η 58χρονη πρώην υπουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί. «Ήταν αδύνατον να διασχίσουμε με φορτηγό τη Συρία, σε συνθήκες πολέμου. Λόγω των κυρώσεων δεν υπάρχει καμία πτήση, ούτε γίνονται αποστολές της DHL», δήλωσε γι’ αυτό.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «Καταλαβαίνετε ότι είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο για έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας να μετακομίσει στη Ρωσία, σε μια εποχή που η χώρα έχει εξαπολύσει μια απρόκλητη ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία; Δεν υπάρχει κίνδυνος να νομιμοποιείτε την εισβολή, τον πόλεμο και την εγχώρια καταστολή που γίνεται εδώ;», εκείνη απαντά:

«Λοιπόν, μέχρι στιγμής δεν έχω δει κανένα είδος καταστολής στο άμεσο περιβάλλον μου. Μπορώ να εργαστώ εδώ με ένα είδος ακαδημαϊκής ελευθερίας που άρχισε να μου λείπει όταν ακόμη δίδασκα σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Former Austrian Foreign Minister Karin Kneissl (C) attends a plenary session of 2023 Eastern Economic Forum (EEF) at the Far Eastern Federal University on Russky Island in Vladivostok, Russia, 12 September 2023. EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Η πρώην υπουργός, το 2018 δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις επειδή κάλεσε τον Πούτιν στον γάμο της, μια περίοδο που η Αυστρία ασκούσε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε είχε πει ότι η παρουσία του Ρώσου ηγέτη εκεί ήταν «απλή σύμπτωση», προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν υπολόγιζε ότι ο Πούτιν θα δεχόταν την πρόσκληση που του απηύθυνε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βιέννη.

Η παρουσία του Πούτιν στον γάμο και το βαλς που χόρεψε με την Κνάισλ –η οποία δεν παρέλειψε να υποκλιθεί στο τέλος– προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό αλλά και εντός της Αυστρίας, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να πλήξει την εικόνα της ουδετερότητας της χώρας.

Η συνέντευξη της Κνάιλς στο BBC κλείνει μάλλον απότομα.

Δημοσιογράφος: «Λέτε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Αυστρία που σας κατηγορούν για εσχάτη προδοσία και ότι είστε…»

-«Κατάσκοπος της Ρωσίας».

-«Μα μπορείτε να το καταλάβετε, ως ένα βαθμό…;»

Η κυρία Κνέιλς με κόβει.

-«Όχι, ούτε κατά διάνοια. Δεν το καταλαβαίνω», λέει. «Είναι απλώς βρώμικη φαντασίωση».

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: