Ατέλειωτο παζάρι στον ΟΗΕ για το ψήφισμα της Γάζας: Απίστευτες λεκτικές ασκήσεις και ακροβασίες για την τελική διατύπωση

FILE PHOTO: United Nations staff at the United Nations Security Council. EPA/JUSTIN LANE




Οι ΗΠΑ δήλωσαν έτοιμες να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ροής ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων και ουσιαστικών τροποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της έκκλησης για «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών».

Η ψηφοφορία για το ψήφισμα αναβλήθηκε για τέταρτη συνεχή ημέρα για την Παρασκευή, μετά από διαπραγματεύσεις αργά το βράδυ, αλλά η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas-Greenfield, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη κατέληξαν σε μια τροποποιημένη εκδοχή. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να υποστηρίξει.

«Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε. Και είναι ένα ψήφισμα που θα φέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε η Thomas-Greenfield. «Θα υποστηρίξει την προτεραιότητα που έχει η Αίγυπτος στο να διασφαλίσει ότι θα θέσουμε στο έδαφος της έναν μηχανισμό που θα υποστηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Δεν ήταν σαφές εάν άλλα μέλη του συμβουλίου, ιδιαίτερα η Ρωσία, θα αποδεχτούν τις αλλαγές. Μια αναβολή της ψηφοφορίας μέχρι την Παρασκευή συμφωνήθηκε για να επιτραπεί στις αποστολές του ΟΗΕ να διαβουλεύονται με τις πρωτεύουσές τους.

Σε ένα προσχέδιο του τροποποιημένου ψηφίσματος που είδε ο Guardian, η έκκληση για «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών» για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια, αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με έκκληση για «επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί άμεσα η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, και επίσης για τη δημιουργία των συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Ένα απόσπασμα που καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα είναι «αποκλειστικά» υπεύθυνος για την παρακολούθηση των αποστολών βοήθειας τροποποιήθηκε και πλέον ζητείται ο διορισμός ενός «ανώτερου συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης» με ευθύνη για «διευκόλυνση, συντονισμό, παρακολούθηση , και επαλήθευση στη Γάζα, κατά περίπτωση, του ανθρωπιστικού χαρακτήρα όλων των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αυτός ο συντονιστής, ο οποίος πρόκειται να διοριστεί «τάχιστα» υποτίθεται ότι «θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της παροχής αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» ενώ θα διαβουλεύεται με «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», μια αναφορά κυρίως στο Ισραήλ.

Το σχέδιο ψηφίσματος «απαιτεί από τα μέρη της σύγκρουσης να συνεργαστούν με τον συντονιστή για να εκπληρώσουν την εντολή τους χωρίς καθυστέρηση ή παρεμπόδιση».

Δεν ήταν σαφές τι διαφορά θα έκανε η νέα διατύπωση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά η Thomas-Greenfield αρνήθηκε ότι το ψήφισμα είχε αποδυναμωθεί.

«Το σχέδιο ψηφίσματος είναι ένα πολύ ισχυρό ψήφισμα που υποστηρίζεται πλήρως από την αραβική ομάδα», είπε.

Στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει την αρχική διατύπωση, δίνοντας στον ΟΗΕ «αποκλειστικό έλεγχο» ενός μηχανισμού παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διαρκούσε ένα χρόνο, ήταν άκαμπτος και θα μπορούσε να καταλήξει να εμποδίζει την παράδοση προμηθειών έκτακτης ανάγκης.

Η άρση της έκκλησης για αναστολή των εχθροπραξιών θα μειώσει τη διεθνή πίεση στο Ισραήλ, το οποίο έχει απορρίψει τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση της επίθεσής του. Έτσι θα γίνει η επεξεργασία μιας παραγράφου στο αρχικό ψήφισμα που «καταδικάζει απερίφραστα όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των αδιάκριτων επιθέσεων κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, κάθε βίας και εχθροπραξιών εναντίον αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια».

«Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν καταφέρει να μετατρέψουν μια πολύ κακή κατάσταση σε ευκαιρία. Κατάφεραν να αποδυναμώσουν το κείμενο τόσο πολύ που η Ουάσιγκτον μπορεί να το δεχτεί , αλλά η Ρωσία συγκεκριμένα θα δυσκολευτεί να το καταπιεί», δήλωσε ο Richard Gowan, διευθυντής του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων. «Η διατύπωση γύρω από τη δημιουργία συνθηκών για παύση των εχθροπραξιών είναι απίστευτα θολή».

«Η διατύπωση γύρω από τον συντονιστή είναι καθαρή αλλοίωση», πρόσθεσε ο Gowan. «Υπάρχει ακόμη η ιδέα για έναν ανθρωπιστικό μηχανισμό του ΟΗΕ, αλλά είναι τόσο θολή που δίνει στον ΟΗΕ πολύ μικρή καθοδήγηση ή μόχλευση».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

«Καταδικασμένος σε αποτυχία» ο στόχος του Ισραήλ να μας εξοντώσει λέει το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: