Απέτυχε η Τουρκία να κατασκευάσει κινητήρες για τα… μαχητικά(!) της αεροπλάνα: Ζητά βοήθεια από τους Αμερικανούς, απαιτεί με θράσος την τεχνολογία των αεροσκαφών F-16

Το μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, το TAI Kaan. Φωτογραφία από Turkish Aerspace




ΗΤουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την έγκριση για συμπαραγωγή κινητήρων της GE Aerospace που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη F-16.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα τουπρακτορείου Bloomberg, στόχος της Αγκυρας είναι να χρησιμοποιήσει τους κινητήρες αυτούς για το δικό της μαχητικό αεροσκάφος, το TAI Kaan.

Είναι φανερό από το δημοσίευμα ότι η Τουρκία απέτυχε να κατασκευάσει κινητήρες για τα …μαχητικά(!) της αεροπλάνα.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει τους κινητήρες F110 της GE Aerospace στην Τουρκία για να τους χρησιμοποιήσει στο TAI Kaan, ένα εγχώριας παραγωγής μαχητικό αεροσκάφος παντός καιρού που αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2024. Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς αναπτύσσεται από την Turkish Aerospace Industries με τη βοήθεια της βρετανικής BAE Systems Plc.

Σε πρώτη φάση, η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει δύο κινητήρες F110 για κάθε αεροσκάφος Kaan, μέχρι η εγχώρια βιομηχανία να αναπτύξει μια δική της έκδοση κινητήρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το διεθνές μέσο ενημέρωσης.

«Η Τουρκία στοχεύει να έχει έτοιμο τον εγχώριο κινητήρα αεροσκαφών της το 2028», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει καταστήσει τον εκσυγχρονισμό της γερασμένης πολεμικής αεροπορίας της χώρας κορυφαία προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια.

Ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας απέκτησε ακόμα πιο επείγον χαρακτήρα μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ως απάντηση για την αγορά των ρωσικών S-400.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αποσύρει τα αεροσκάφη F-4 και να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16 ως προσωρινό μέτρο πριν το μαχητικό Kaan τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η Αγκυρα επιδιώκει επίσης να αποκτήσει αεροσκάφη Eurofighter.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg

Αχαρτογράφητα νερά για το ΠΝ: Το 2023 «φεύγει» με τις κορβέτες ενώ το 2024 «έρχεται» ίσως με εκσυγχρονισμό φρεγατών ΜΕΚΟ και άλλα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: