Βρήκαν «αρχηγό» και γραφεία, ψάχνουν όνομα οι «11»: Προσπάθεια ανασύνταξης στον ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των δημοσκοπήσεων

FILE PHOTO: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης (Α) και Νάσος Ηλιόπουλος (Κ) ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Μετά από αρκετές εβδομάδες ξεκαθάρισε το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μοιάζει να ολοκληρώθηκε ο κύκλος των κοινοβουλευτικών αποχωρήσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον με 36 βουλευτές καθώς οι 11 που αποχώρησαν και επισήμως θα συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζειμπεκ, Οζγκιούρ Φερχάτ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα) είναι το όνομα με το οποίο στη συνέχεια θα ιδρύσουν και το πολιτικό κόμμα για τις ευρωεκλογές, για το οποίο έχουν ήδη βρεθεί γραφεία στον Νέο Κόσμο.

Η τελική συζήτηση θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο και η πρεμιέρα τους από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στη Βουλή.

  • Όπως φαίνεται όμως έχουν καταλήξει στους βασικούς ρόλους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και γραμματέας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για σταθερά και στέρεα βήματα ώστε να κάνουν μία «προγραμματική πρόταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση πολιτικού φορέα που θα δώσει έμφαση στο πολιτικό περιεχόμενο. «Θα δώσουμε το βάρος μας σε αυτό» όπως είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Θέλουμε μία αριστερά που θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και θα διεκδικήσει ξανά την εξουσία» υποστήριξε ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σχετικά με το αν ο ίδιος θα ηγηθεί του νέου σχήματος τόνισε πως το ρόλο θα τον δούμε και θα τον συζητήσουμε, λέγοντας, για τον νέο πολιτικό φορέα, πως δεν έχουν καταλήξει σε όνομα.

Ακόμη φυλλορροούν τα στελέχη

Την ίδια ώρα το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταθεροποιηθεί καθώς οι αποχωρήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις τον παγιώνουν προς το παρόν τουλάχιστον ως τρίτο κόμμα και μάλιστα με ενδείξεις περαιτέρω καθοδικές.

Από την Κεντρική Επιτροπή έφυγαν χθες Πέμπτη ακόμη 57 μέλη, που ακολούθησαν τους 50 της «Ομπρέλας». Στην Πολιτική Γραμματεία ο αριθμός δεν θα μπορέσει να φτάσει στα παλαιά επίπεδα, καθώς η σύνθεση προέκυψε έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Από τα 42 μέλη, πλέον υπάρχουν μόλις 24 μετά και τις χθεσινές εννέα παραιτήσεις που αθροίζονται στους οκτώ της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχώρησε και ο τρίτος από τους πέντε αρχικά εκλεγέντες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε στην επιστολή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη: «Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση».

Ανασύνταξη αλλά και γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης σήμανε ανασυγκρότηση αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα συμβεί αυτό.

Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην βάλει στο δημόσιο διάλογο όσα είχε πει τον προηγούμενο διάστημα περί αποστατών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε με μόλις 22 μέλη.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε για τη διάσπαση: «Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης.

Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών».

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι έχουν αλλάξει και τα δεδομένα και οι ισορροπίες στην Κουμουνδούρου.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ένα πρώτο δείγμα για το ποιος θα αναλάβει πλέον τα ηνία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στις τοποθετήσεις των μελών την πιο σκληρή κριτική την άσκησε ο Διονύσης Τεμπονερας καταρχάς για το ενδεχόμενο δημιουργίας του Πολιτικού Κέντρου. Έκανε λόγο για παράκεντρα που αντιστρατεύονται τις θεσμοθετημένες δομές συμπληρώνοντας:

«”Μα και ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε με το πολιτικό κέντρο”, θα αντιτάξει κάποιος. Ισχύει και ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με την συμμετοχή τους, αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά».

Τελικά Πολιτικό Κέντρο δεν θα συγκροτηθεί και η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δυο εβδομάδες.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης στην τοποθέτησή του φέρεται να είπε πως «από την Κυριακή της 21ης Μαΐου βρισκόμαστε σε μια συγκλονιστική περιδίνηση. Έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Οι σεισμικές δονήσεις στο χώρο μας επηρεάζουν την πολιτική ζωή στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και στη χώρα».

Από τη δική του πλευρά ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έκρυψε τις ενστάσεις του μιλώντας για υπερπροβολή στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έμφαση στην εικόνα παρά στην παραγωγή πολιτικής από την πλευρά του πρόεδρου. Συμπληρώνοντας ότι «δεν φταίνε μόνο οι αποχωρήσαντες».

Η νέα αντιπολιτευτική γραμμή

Κατά τα λοιπά, στην πολιτική γραμματεία αναπτύχθηκαν δυο πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ νέο-προεδρικών και μερίδας της παλιάς φρουράς των «προεδρικών».

Το ένα ήταν για το κατά πόσο θα έπρεπε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή γραμμή απέναντι στα στελέχη που αποχώρησαν, με τους περισσότερους από τους 24 που απέμεινα τελικά στο όργανο να επιτυγχάνουν να μαλακώσουν αισθητά οι τόνοι απέναντι στους «αποστάτες».

Το μπλοκ των στελεχών που βρέθηκαν απέναντι στον κ. Κασσελάκη στο θέμα του δημοψηφίσματος παραμονές της ΚΕ κατάφερε να επιβάλλει σαφώς πιο μετριοπαθείς αναφορές σε σχέση με το μπλοκ των νέο-προεδρικών που επιθυμούσε να υιοθετηθεί η ρητορική Πολάκη και άλλων περί «αποστατών» και την οποία είχε υιοθετήσει σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: