Με ραδιοφωνική εκπομπή ξεκινά η νέα σελίδα Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτιμήσεις ακόμη και για μονοψήφια ποσοστά – Στην πόρτα η Αχτσιόγλου, ετοιμάζει κόμμα ο Τσακαλώτος

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, ανταλλάσσουν χειραψία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα γραφεία του κόμματος, Αθήνα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μετά την καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,την αποχώρησης της “Ομπρέλας”, τις ανεξαρτοποιήσεις δυο βουλευτών του κόμματος και την “στάση αναμονής μέχρις αποχωρήσεως” της Έφης Αχτσιόγλου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει σε τροχιά εσωστρέφιας και αποσύνθεσης, παρά τις διαρροές και δημόσιες δηλώσεις από πλευράς του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ότι μια “νέα μέρα αρχίζει”, σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας.

Η ουσία είναι ότι ο μεν “επίσημος ΣΥΡΙΖΑ” Κασσελάκη επιχειρεί να δείξει ανακουφισμένος και προσηλωμένος πλέον “στην καθημερινότητα του πολίτη” και την κανονικότητα της πολιτικής δράσης, ενώ από την άλλη έχουν αρχίσει να “φυλλορροούν” οι νομαρχιακές επιτροπές, να σωρεύονται αντιδράσεις και όλοι να περιμένουν το επόμενο “επεισόδιο”.

  • Όπως διαμηνύεται από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει με τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο δεν σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής.

Ως προς τις επόμενες κινήσεις, μετά τις αποχωρήσεις στελεχών, ο κ. Κασσελάκης έχει στόχο πλέον τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Φεβρουάριο, όπου θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το κόμμα του.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ξεκινήσει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία θα απαντά σε ερωτήσεις των ακροατών.

Σε παρέμβαση που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε σε αυτή την εκπομπή, στην «Ώρα του Προέδρου», όπως είπε.«Θα ήθελα να αρχίσουμε και την ώρα του προέδρου μια φορά την εβδομάδα στο “Κόκκινο” και να μπορώ να απαντάω κατευθείαν ερωτήσεις από τους φίλους μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομάδα Αχτσιόγλου και η “Ομπρέλα”

Σε ό, τι αφορά την ομάδα Αχτσιόγλου, υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς τις επόμενες κινήσεις. Για την ώρα παραμένει εντός ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν τις εξελίξεις. Υπάρχουν στελέχη που βάζουν στο τραπέζι το θέμα της αποχώρησης άμεσα. Υπάρχουν όμως και φωνές που ζητούν η μάχη να δοθεί από μέσα.

Ετσι, εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι διαβουλεύσεις στο «στρατόπεδο» της ομάδας «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς στελέχη της αποτιμούν όλα τα δεδομένα, αλλά και τις προεκτάσεις μιας νέας διάσπασης σε καθημερινή πλέον βάση, διοργανώνοντας το Σάββατο πανελλαδική διάσκεψη στελεχών, για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα.

Εν τω μεταξύ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα δεν παραδίδουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για την ίδρυση νέου κόμματος για τις ευρωεκλογές.

  • Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη βούλησή του να συγκροτήσει ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΜΙλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica, επιτέθηκε ξανά στον Στέφανο Κασσελάκη τονίζοντας πως «είναι παράξενο να κάνεις πολιτική χωρίς ανάλυση» και υπογράμμισε «ότι δεν μπορείς να μιλάς απευθείας με τον λαό -όπως επιδιώκει ο κ. Κασσελάκης- χωρίς να υπάρχει η παραγωγή πολιτικής και η ανάλυση της πολιτικής».

Ανέφερε ότι δεν θα αρχίσει επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει προοπτική και πως το σημαντικό είναι να γίνει συζήτηση για τα προβλήματα που αφορούν τον κόσμο. Όμως, είπε, «για να γίνει αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να είσαι εγκλωβισμένος σε ένα λόγο που περιορίζεται μόνο στην κριτική στον κ. Μητσοτάκη».

Σχετικά με τον κ. Κασσελάκη ανέφερε ότι το κυρίαρχο πράγμα που διαφωνεί είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόμματος που δεν συμβαδίζει με τις αντιλήψεις της Αριστεράς. Πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό «είναι και η κατεύθυνση που επιθυμεί να δώσει ο κ. Κασσελάκης προς το κέντρο».

Επιστροφή σε μονοψήφια ποσοστά;

Η κατάσταση αυτή με τη  βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει τα δημοσκοπικά μεγέθη, ενώ διαφαίνεται πολύ πιθανό το σενάριο έως τις Ευρωεκλογές να υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Στον δεύτερο κύκλο ερευνών που έγιναν μετά το καλοκαίρι, στην απλή πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με 12,8% κατά μέσο όρο αν πάρουμε όλες τις έρευνες. Το ΠΑΣΟΚ 11,2. Η διαφορά στο 1,6. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει δυο με δυόμιση μονάδες από τις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου. Το ΚΚΕ από 7% που ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου πήγαινε στο 8%. Αυτό το οποίο εγώ μιλάω για μία αναδιάταξη που μπορούμε να δούμε άμεσα είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η πτώση, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει και άλλη πτώση μετά τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο, εκτίμηση είναι, είναι πολύ πιθανό στο άμεσο διάστημα να δούμε το ΠΑΣΟΚ δεύτερο. Θεωρώ ταυτόχρονο απότοκο από αυτές τις καταστάσεις ότι το ΚΚΕ θα συνεχίζει να εμφανίζει μία αύξηση των δυνάμεών του και αυτό πιθανά να το φέρει πάρα πολύ κοντά στον τρίτο πια ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Ζούπης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτικός χώρος που θα μπορούσε να καλυφθεί από όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από την Ομπρέλα, ο κ. Ζούπης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα στελέχη που έφυγαν έχουν ως μοναδικό χώρο, το χώρο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ή ένα τμήμα αυτών.

«Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστική η παρουσία και ο πολιτικός τους λόγος για παράδειγμα, στις δυνάμεις του Κέντρου. Επίσης σε δυνάμεις από τα αριστερά ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25, θεωρώ ότι δεν μπορούν να έχουν εκλογικές ή δημοσκοπικές εισπράξεις σε αυτή τη φάση γιατί είναι και τα ίδια στα μάτια των ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων ενοχοποιημένα για τα όσα έχει πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση» επισήμανε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολιτικός ανταγωνισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κόμμα που έχει πέσει στο έδαφος, με αποτέλεσμα ένα τμήμα των δυνάμεών του να πηγαίνουν στην γκρίζα ζώνη, πιο διακριτά ποσοστά να εισπράττει το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, όμως εισπράττει και η Πλεύση Ελευθερίας, η ΜέΡΑ25 που έχει μία μικρή ανάκαμψη δημοσκοπική, ακόμα και η Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού τα ρολά κατεβαίνουν» προσέθεσε.

Στο στάδιο της άσκησης πειθαρχικών διώξεων η υπόθεση με τις άδειες εξαγωγών του Predator: Απάντηση του ΥΠΕΞ σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το παράνομο λογισμικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: