Τρίβει τα χέρια του ο Πούτιν: Ο βρώμικος πόλεμός του στην Ουκρανία εξαφανίστηκε από τις Ειδήσεις λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα

epa10981181 Russian President Vladimir Putin speaks during a plenary session of the IX International Cultural Forum – Forum of United Cultures, in St.Petersburg, Russia, 17 November 2023. EPA, MIKHAIL METZEL, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε ζωντανά τηλεοπτικά πλάνα από την Ουκρανία στις ειδήσεις; Πιθανότατα έχει περάσει καιρός.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επισκιάσει και εκτοπίσει σε μεγάλο βαθμό τον παρατεταμένο πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, όσον αφορά την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

Ετσι,  η εκστρατεία βαρβαρότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας λαμβάνει πολύ λιγότερη προσοχή από τον Τύπο, σε σύγκριση με την εποχή προ της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς και της πολεμικής απάντησης του Ισραήλ.

Δεδομένα τα οποία αναλύθηκαν ,έδειξαν ότι στις καλωδιακές ειδήσεις, η κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία μειώθηκε δραματικά μετά τη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τις ημέρες πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανερχόταν περίπου στο 8% της τηλεοπτικής κάλυψης του CNN.

  • Μετά τις επιθέσεις, το CNN -το καλωδιακό δίκτυο ειδήσεων που παρείχε τη μεγαλύτερη κάλυψη στην Ουκρανία- έπεσε κάτω από το 1%.

Καθώς το χάος για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής παγίδευσε την Ουάσιγκτον, υπήρξε μια αξιοσημείωτη άνοδος στις αναφορές για την Ουκρανία στα καλωδιακά ειδησεογραφικά δίκτυα — αλλά το επίκεντρο της κάλυψης αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, όχι την πραγματική κατάσταση του παιχνιδιού στο πόλεμος.

Τα δεδομένα που παρέχονται από την ComScore, μια εταιρεία αναλύσεων Διαδικτύου, έδειξαν παρόμοια τάση στο διαδίκτυο.

Υπήρξε σημαντική πτώση στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Η σημειωθείσα πτώση στην κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία από τον Τύπο, δεδομένης της νέας έξαρσης στη Μέση Ανατολή, δεν προκαλεί έκπληξη.

Οι φρικτές πράξεις βίας που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ έχουν συγκλονίσει τον κόσμο, τραβώντας την προσοχή εκείνων που συνήθως δίνουν ελάχιστη σημασία στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Όμως, την ίδια στιγμή, η μείωση της προσοχής  στην Ουκρανία δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ευλογία για τον Πούτιν. Ο αυταρχικός Ρώσος ηγέτης, ο οποίος έχει διαπράξει ανείπωτες φρικαλεότητες καθώς οι δυνάμεις του εισέβαλαν σε ένα κυρίαρχο έθνος, μπορεί να διεξάγει τον πόλεμό του με πολύ λιγότερο έλεγχο για τις φρικτές ενέργειές του.

  • Ο Πολ Κόλμπε, ανώτερος συνεργάτης στο Belfer Center for Science and International Affairs στο Harvard Kennedy School, ο οποίος υπηρέτησε για 25 χρόνια στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, δήλωσε ότι ο Πούτιν πρέπει να είναι «χαρούμενος» που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «εκτρέπει την  προσοχή των ΗΠΑ» καθώς η Ρωσία «συνεχίζει να χτυπά ουκρανικές πόλεις και πολιτικούς στόχους».

«Ακόμη και όταν η κάλυψη του δυτικού Τύπου για τον πόλεμο στην Ουκρανία μειώνεται, η Ρωσία γεμίζει το κενό στις αναφορές με τη δική της εκστρατεία διανομής ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Κόλμπε. «Η στρατηγική του Πούτιν είναι να εξαντλήσει την υπομονή και την υποστήριξη της Δύσης, να παίξει με τις εσωτερικές διαιρέσεις των ΗΠΑ και να εκμεταλλευθεί όσους στο ΝΑΤΟ τρέφουν κάποια λανθάνουσα συμπάθεια προς τη Ρωσία».

Εκτός από την στρατιωτική δράση, ο Πούτιν διεξάγει επίσης έναν πόλεμο πληροφοριών, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να πει ψέματα και να εξαγνίσει τις πράξεις αγριότητας που διαπράττονται εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού υπό τις διαταγές του. Όπως λέει ο Κόλμπε, «η εκστρατεία του Πούτιν στα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάσει την Ουκρανία ως διαιρεμένη, διεφθαρμένη και μαριονέτα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποτελεί κεντρικό μέρος» της στρατηγικής του.

Η έλλειψη προσοχής του Τύπου το κάνει ακόμα πιο εύκολο…

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Από την τηλεόραση ενημερώνονται οι Ελληνες: Διαδίκτυο και πλατφόρμες ειδήσεων κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ, τελευταίος ο γραπτός Τύπος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: