Σε επαναλαμβανόμενες παύσεις πυρός τετράωρης διάρκειας για τη διαφυγή των αμάχων από τη βόρεια Γάζα συμφώνησε το Ισραήλ

Palestinians evacuating to the southern Gaza Strip, make their way along Salah al-Din Street in Bureij, 09 November 2023. More than 10,500 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD




Το Ισραήλ θα ξεκινήσει τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα αρχής γενομένης από σήμερα Πέμπτη ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν από τις εχθροπραξίες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος κάνοντας λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως οι εν παύσεις προέκυψαν έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κίρμπι είπε πως οι παύσεις θα επιτρέψουν στον κόσμο «να μην βρεθεί στον δρόμο του κακού» και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για να απελευθερωθούν όμηροι.

«Μας είπαν οι Ισραηλινοί σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης, και πως η διαδικασία αυτή ξεκινάει σήμερα», είπε ο Κίρμπι.

«Αντιλαμβανόμαστε πως το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες καταπαύσεις του πυρός στη βόρεια Γάζα με την ανακοίνωση να γίνεται τρεις ώρες πριν», είπε.

Αποκάλεσε την είδηση «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση».

«Πιστεύουμε πως αυτά εδώ είναι σημαντικά πρώτα βήματα και προφανώς θέλουμε να δούμε να συνεχίζονται για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι είπε επίσης πως μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς δεν βρίσκεται στο τραπέζι επειδή θα βοηθούσε τη Χαμάς και θα “νομιμοποιούσε αυτό που έκαναν στις 7 Οκτωβρίου και απλώς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε αυτή την ώρα”.

Τριήμερη παύση ζήτησε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τριήμερη παύση στη Γάζα και μια παύση μεγαλύτερη από αυτήν προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά εάν χρειαστεί στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία, και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει “καμιά πιθανότητα” εκεχειρίας στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σε αυτή την εκδοχή, δήλωσε: “Καμιά, καμιά πιθανότητα”.

Συνεχίζεται η έξοδος

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι πήραν και πάλι σήμερα τον δρόμο προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας, προσπαθώντας να φύγουν πεζή από τα βόρεια του θύλακα όπου συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα οι βομβαρδισμοί και οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.

Έπειτα από έναν μήνα φονικών πληγμάτων, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Και σήμερα, όπως και χθες Τετάρτη, ένα τεράστιο πλήθος ανδρών και γυναικών, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, με τα χέρια συνήθως άδεια ή έχοντας μαζέψει σε ένα ζεμπίλι τα λιγοστά υπάρχοντά τους, πήραν τον δρόμο για τα νότια.

Την Τετάρτη έφυγαν από τα βόρεια περίπου 50.000 άνθρωποι.

Στο Κατάρ CIA και ΜΟσάντ

Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

  • Δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό από την Χαμάς ότι υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο πολιτικός ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγιε και ο πρώην ηγέτης της Χάλεντ Μεσάαλ, έφτασαν σήμερα στο Κάιρο.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Γενικών Πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Άμπας Κάμελ, και συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

  • Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν τη βάση τους, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς όταν επέδραμαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπτνουλραχμάν αλ-Θάνι είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες, Τετάρτη, το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, μην τυχόν όπως λέει, εκτραπούν στη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP 

Πυροβόλησαν στο πρόσωπο, σε πλούσια γειτονιά της Μαδρίτης, τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία: Διέφυγαν με μηχανή οι δράστες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: