Τα βρίσκει σκούρα ο ακροδεξιός «σωτήρας» της Ολλανδίας, Βίλντερς: «Όχι» σε κυβέρνηση συνασπισμού από το κόμμα του Ρούτε

epaselect epa10992161 Leader of the far-right Freedom Party PVV Geert Wilders (R) during a meeting with party leaders for coalition talks in the House of Representatives in The Hague, The Netherlands, 24 November 2023. EPA/REMKO DE WAAL




Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τον αντι-ισλαμιστή λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς, καθώς ξεκίνησαν οι συνομιλίες για νέο κυβερνητικο συνασπισμό μετά το σοκαριστικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών αυτής της εβδομάδας.

Η απόφασή του κόμματος Ρούτε αφαιρεί το πρώτο δομικό στοιχείο μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας με το κόμμα Ελευθερία του Βίλντερς(PVV), το οποίο προκάλεσε πολιτικό σεισμό αφού κέρδισε περισσότερες έδρες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε,ωστόσο, ανέφεραν ότι ενδέχεται να υποστηρίξουν τον Βίλντερς σε ορισμένες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον Βίλντερς την πρώτη εντολή για το σχηματισμό συνασπισμού και τη δυνατότητα να διαδεχθεί τον Ρούτε στην πρωθυπουργία.

  • Ωστόσο, με 37 έδρες στις 150 της βουλής, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του και θα πρέπει να πείσει τους πιθανούς εταίρους του συνασπισμού ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών, Ζίγκριντ Κάαγκ, η οποία αποχωρεί από αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματός της, “Δημοκρατικοί 66”, (D66), επικαλούμενη το «μίσος, τον εκφοβισμό και τις απειλές» που αντιμετώπισε, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην ξεγελαστούν από την προεκλογική προσπάθεια του Βίλντερς .

  • «Μπορεί να προσποιηθεί τη Μητέρα Τερέζα, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του», είπε η Κάαγκ πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Από πλευράς του ο Βίλντερς είπε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» που το VVD δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η αποχώρηση του VVD από τον διάλογο του συνασπισμού θέτει τα φώτα της δημοσιότητας στη συμμαχία GroenLinks-PvdA του Τίμερμανς και στον Πίτερ Ομτζιγκτ,  του οποίου το νεοϊδρυθέν κόμμα, το “Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC)”, κέρδισε 20 έδρες.

Ο Ομπτζζιγκτ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, αλλά έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμος να μετάσχει στις συνομιλίες.

Ωστόσο, έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει πως ο Βίολντερς «δεν θα αφήσει ανέπαφο το κράτος δικαίου».

Ο Τίμερμανς δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του, αλλά δήλωσε πως “υποψιάζεται” ότι το κόμμα του «θα καταλήξει στην αντιπολίτευση», εγείροντας το ερώτημα εάν μπορεί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός συνασπισμός κομμάτων.

  • Για τους Ολλανδούς δεν είναι άγνωστες οι  μακροχρόνιες συνομιλίες για την οικοδόμηση κυβερνητικου συνασπισμού. Την τελευταία φορά, η διαδικασία έσπασε ρεκόρ με διάρκεια 298 ημερών.

Εάν αποτύχουν οι προσπάθειες του Βίλντερς, άλλα κόμματα θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν έναν πιο κεντρώο συνασπισμό, χωρίς αυτόν. Οι νέες εκλογές είναι η τελική επιλογή εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Όρμπαν, Μελόνι, Βίλντερς και έρχεται η Λεπέν: Τα κορυφαία ευρωπαϊκά ΜΜΕ περιγράφουν με τρόμο το ακροδεξιό… πάρτι στην Ευρώπη, λίγους μήνες πριν τις εκλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: