Συμφωνήσαμε οδικό χάρτη με την Ιταλία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ο Σέρτζιο Ματαρέλλα θα επισκεφθεί την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ιταλίας και με την Πρωθυπουργό της χώρας, στη Ρώμη. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Οδικό χάρτη για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων συμφώνησαν η Κύπρος και η Ιταλία στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στη Ρώμη.

Έκανε δηλώσεις ο ίδιος μετά το πέρας των διαδοχικών συναντήσεων του την Πέμπτη με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλλα και την Πρωθυπουργό της χώρας Τζόρτζια Μελόνι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην ιταλική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε δύο πολύ παραγωγικές συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας, και ειδικότερα με την Πρωθυπουργό «μια πολύ μακρά συνάντηση».

«Κύπρος και Ιταλία έχουμε πολλά κοινά, ιστορικούς δεσμούς, βρισκόμαστε στη Μεσόγειο, η οποία έχει πάρα πολλές κοινές προκλήσεις, όπως, για παράδειγμα, το Μεταναστευτικό που ήταν ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων μας, αλλά και πολλές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως τα θέματα της Ενέργειας που ήταν το δεύτερο θέμα που συζήτησα» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Και σημείωσε πως αυτό που συμφώνησαν, ειδικότερα με την Πρωθυπουργό, ήταν οι δύο χώρες να εργαστούν στη βάση ενός οδικού χάρτη το αμέσως επόμενο διάστημα προς ενίσχυση της συνεργασίας, αφού, όπως υπέδειξε, «βλέπουμε ότι έχουμε την ίδια προσέγγιση σε πολλά θέματα».

  • Μεταναστευτικό

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημερώθηκε διεξοδικά από την Πρωθυπουργό της Ιταλίας «για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ειδικότερα μετά την Τυνησία».

Σημείωσε πως αυτό που έχει συμφωνηθεί με την Αλβανία, δηλαδή να εξετάζονται αιτητές ασύλου που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στην Αλβανία, «είναι μια νέα πρωτοβουλία της οποίας βλέπουμε τα θετικά που μπορεί να προκύψουν, και συμφωνήσαμε να αναλάβουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί και με κάποιες άλλες χώρες, μια πρωτοβουλία, η οποία σχετίζεται με το θέμα της Συρίας».

  • Ενεργειακά

Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Πρωθυπουργός Μελόνι αποδείχτηκε πάρα πολύ καλή γνώστης των εξελίξεων, αλλά και πως είναι σε άμεση επαφή με τον Πρόεδρο της ΕΝΙ Ντε Σκάλτζι, γνωρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στα επτά από τα δέκα αδειοδοτούμενα οικόπεδα συμμετέχει και η ΕΝΙ, και πως συμφώνησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για την πλήρη στήριξη της Ιταλίας στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιού ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, μάλιστα, όπως είπε, η Πρωθυπουργός Μελόνι του παρουσίασε και δύο ιδέες για ενεργότερη εμπλοκή της Ιταλίας, δηλαδή πώς μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.

«Θα είμαστε σε επαφή στα επόμενα στάδια» πρόσθεσε.

  • Θέματα Ε.Ε.

Στις δηλώσεις του ο ΠτΔ σημείωσε πως στο πλαίσιο των συναντήσεων έγιναν συζητήσεις και σε ό,τι αφορά τα θέματα της ΕΕ.

«Υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα υπάρχει νέος Πρόεδρος της Επιτροπής, νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος. Για όλα αυτά συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή, έτσι ώστε να δούμε, αφού αντιμετωπίζουμε και συμφωνούμε σε αυτό, και έχουμε τις ίδιες προκλήσεις και τις ίδιες ευκαιρίες, για το πώς να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μας» τόνισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση που η Πρωθυπουργός της Ιταλίας όπως και ο Πρόεδρος της χώρας, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του για επίσκεψη στην Κύπρο, έτσι ώστε να συζητηθούν περαιτέρω όλα αυτά τα θέματα.

Υπενθύμισε ότι πέρασαν 33 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Πρωθυπουργού της Ιταλίας στην Κύπρο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη από την Πρωθυπουργό της Ιταλίας εντός του2024 θα στείλει και ένα νέο μήνυμα για την κοινή πολιτική βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Αναφερόμενος τέλος στην επίσκεψη του κ. Ματαρέλλα στην Κύπρο σημείωσε ότι θα είναι πρώτη φορά που Ιταλός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Κύπρος και Σερβία υπέγραψαν Μνημόνια Συναντίληψης για Επιστήμη, Εκπαίδευση και Διπλωματικές Ακαδημίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: