Συγκίνηση: Υστερα από 45 χρόνια στα σκαριά, το τελευταίο τραγούδι των Beatles είναι εδώ και είναι υπέροχο [audio - video]

Oι Beatles κατά τη διάρκεια ηχογράφησης την δεκαετία του 1960. Screenshot από τον λογαριασμό του group στο Υοutube.




Το τελευταίο τραγούδι των Beatles είναι «στον αέρα».

Ονομάζεται Now And Then και διήνυσε 45 χρόνια «στα σκαριά» καθώς οι πρώτες του νότες γράφτηκαν από τον John Lennon το 1978, ενώ το τραγούδι πήρε την τελική του μορφή πέρυσι.

Στο κομμάτι εμγανίζονται και οι τέσσερις Beatles. Και είναι το τελευταίο τραγούδι τα credits του οποίου αποδίδονται στους Lennon, McCartney, Harrison και Ringo Starr.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε ξανά και μιξαρίστηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και βασίζεται σε μια ηχογράφηση του John Lennon τη δεκαετία του 1970, την οποία παραχώρησε στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος το 1994 η Yoko Ono.

Οι τότε εναπομείνανατες τρεις Beatles είχαν δουλέψει την ηχογράφηση, η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ, καθώς, με την υφιστάμενη εκείνα τα χρόνια τεχνολογία δεν μπορούσε να διαχωρίιστεί η φωνή του John Lennon από τη μουσική, ενώ, σύμφωνα με τον Paul Mccartney, το τραγούδι δεν είχε αρέσει στον George Harrison.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ “Get Back” που κυκλοφόρησε το 2021 ο σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον μπόρεσε να διαχωρίσει τη φωνή του Lennon από μια κασέτα και από εκεί τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

«Ξαφνικα είχαμε τη φωνή του John καθαρή σαν κρύσταλλο. Και ήταν πολύ συγκινητικό να παίζουμε εμείς από πάνω. Είναι μια πραγματική ηχογράφηση των Beatles» δήλωσε ο Paul McCartney με αφορμή την κυκλοφορία.

Στην αρχική σύνθεση προστέθηκαν ηχογραφήσεις με ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα που είχε κάνει το 1995 ο George Harrison, ενώ πέρυσι οι Ringo Starr και Paul McCartney έγραψαν τύμπανα, μπάσο, πιάνο και έξτρα φωνές σε στούντιο του Λος Άντζελες.

«Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους μας. Ήταν λες κι ο Τζον βρισκόταν ανάμεσά μας», λέεει ο 83χρονος σήμερα Ρίνγκο Σταρ.

 

Χθες, εξάλλου, κυκλοφόρησε στο κανάλι των Beatles στο Youtube και ένα 12λεπτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη ηχογράφηση, το οποίο μπορείτε να δείτε κατωτέρω

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: