Σε αδιέξοδο η αντεπίθεση, ομολογεί ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού στον Economist και ζητά άλλου είδους οπλικά συστήματα: Ο Πούτιν δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές

Meeting of the President of Ukraine with the US Secretary of State and Secretary of Defense wikimedia,org




Ορισμένοι παρατηρητές έσπευσαν να το ανακοινώσουν πολύ νωρίς. Άλλοι δεν ήθελαν να το παραδεχτούν. Σε μια συνέντευξη στον βρετανικό The Economist, ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Valery Zaloujny κατέληξε: η μεγάλη αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο στρατηγός παραδέχεται ειλικρινά ότι βρίσκεται «σε αδιέξοδο». «Μάλλον δεν θα υπάρξει βαθιά και όμορφη έξοδος», απαισιοδοξεί.

Σήμερα, Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, το Κρεμλίνο απέρριψε τον όρο «αδιέξοδο», πιστεύοντας ότι «η Ρωσία συνεχίζει ανελέητα την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» και ότι «όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν».

Ο Valeri Zaloujny, ηγέτης αυτής της αντεπίθεσης που έχει προχωρήσει μόλις 17 χιλιόμετρα σε σχεδόν πέντε μήνες, τώρα φοβάται ανοιχτά ένα αδιέξοδο που θα ωφελήσει τη Ρωσία και συγκρίνει τη σύγκρουση με τον «Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μιλώντας στο The Economist, ο στρατηγός Zaloujny αναγνωρίζει αρκετά λάθη στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της αντεπίθεσης. Αρχικά παραδέχεται ότι πίστευε ότι η πρόκληση αρκετών απωλειών στη Ρωσία θα έδινε στην Ουκρανία το πλεονέκτημα.

«Η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 150.000 άνδρες», εκτιμά. «Σε οποιαδήποτε χώρα, τέτοιες απώλειες θα είχαν τελειώσει τον πόλεμο». Αλλά, αν υποθέσουμε ότι αυτός ο αριθμός είναι ακριβής, δεν ισχύει για τη Ρωσία, η οποία έχει ιστορικά τη συνήθεια να θυσιάζει μεγάλο αριθμό στρατιωτών για να επιτύχει τους σκοπούς της, όπως κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ανώτερος αξιωματικός παραδέχεται επίσης ότι ο στρατός του δεν προχώρησε τόσο γρήγορα όσο περίμενε. «Σύμφωνα με τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και τους υπολογισμούς που κάναμε, τέσσερις μήνες θα έπρεπε να ήταν αρκετοί για να φτάσουμε στην Κριμαία, να πολεμήσουμε εκεί και να επιστρέψουμε», εξηγεί. Οι άνδρες του, αντίθετα, παρακωλύθηκαν από τις εξαιρετικά αποτελεσματικές αμυντικές γραμμές της Ρωσίας και δεν μπόρεσαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

«Στην αρχή νόμιζα ότι υπήρχε πρόβλημα με τους διοικητές μας, οπότε άλλαξα μερικούς από αυτούς», εξηγεί ο Zaloujny. «Τότε σκέφτηκα ότι οι στρατιώτες μας ίσως δεν ήταν κατάλληλοι για την αποστολή τους, έτσι μετέφερα μερικούς σε συγκεκριμένες ταξιαρχίες», προσθέτει.

Αλλά μάταια. Κάθε φορά που τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούσαν να προχωρήσουν, αντιμετώπιζαν πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ναρκοπέδια διασκορπισμένα σε όλο το πεδίο της μάχης, με τη σύγχρονη τεχνολογία να αποτρέπει τυχόν stealth επιχειρήσεις. «Βλέπουμε όλα όσα κάνει ο εχθρός και βλέπει όλα όσα κάνουμε εμείς», συνοψίζει ο στρατηγός.

Ανάγκη για ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα

Για τον Valeri Zaloujny, ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα είναι επομένως απαραίτητο για να σπάσει το «αδιέξοδο». Ο ανώτερος αξιωματικός ζητά έτσι καινοτομία στους τομείς των drones, του ηλεκτρονικού πολέμου, των αντιπυροβολικών δυνατοτήτων και του εξοπλισμού εκκαθάρισης ναρκών, συμπεριλαμβανομένων νέων ρομποτικών λύσεων.

Εάν και λέει ότι είναι «ευγνώμων» για τις παραδόσεις δυτικών όπλων, λυπάται που μερικές φορές έφταναν πολύ αργά για να κάνουν πραγματική διαφορά. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και τα τανκς «θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι πέρυσι», για να αξιοποιήσουμε την επιτυχία των αντεπιθέσεων στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα, λέει. «Αλλά έφτασαν μόνο φέτος».

Αλλά ο Ουκρανός στρατηγός δεν κρύβεται πίσω από αυτές τις καθυστερημένες αφίξεις. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με τα όπλα της προηγούμενης γενιάς και τις απαρχαιωμένες μεθόδους», επιμένει. «Αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και, ως εκ τούτου, σε ήττα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία θα κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον πόλεμο.

Στο μεταξύ, ο Valeri Zaloujny θέλει να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τον πόλεμο χαρακωμάτων. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (με αυτή την επιλογή) είναι ότι ο πόλεμος διαρκεί χρόνια και εξουθενώνει το ουκρανικό κράτος», τονίζει.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν διαθέτει σχεδόν απεριόριστη ανθρώπινη δεξαμενή. Εάν το τεχνολογικό άλμα δεν γίνει γρήγορα, «αργά ή γρήγορα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι απλά δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να πολεμήσουμε», καταλήγει o Ουκρανός στρατηγός.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Αμετακίνητο το Ισραήλ, απορρίπτει τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες: Πυριτιδαποθήκη η Δυτική Όχθη, μοιράζονται 10.000 όπλα στους εποίκους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: