Πρώτο σοβαρό επεισόδιο απειλεί την εύθραυστη εκεχειρία: Ανταλλαγή πυρών στη Γάζα – Τραυματίστηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες

Καπνός υψώνεται πάνω από κατεστραμμένα κτίρια της Γάζας – όπως φαίνεται από ττο Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Μετά από πέντε ημέρες κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον τραυματισμό στρατιωτών του από πυρά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο πρώτο σοβαρό περιστατικό που καταδεικνύει, αν δεν απειλεί, την εύθραυστη συμφωνία για εκεχειρία.

Η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων – IDF – ακολουθήθηκε από δήλωση της Χαμάς η οποία επέρριψε την ευθύνη στα ισραηλινά στρατεύματα.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε:

Την τελευταία ώρα, τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν δίπλα σε στρατεύματα του IDF σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης. Σε μία από τις τοποθεσίες, τρομοκράτες άνοιξαν επίσης πυρ κατά των στρατευμάτων, οι οποίοι απάντησαν με πυρά.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά αριθμός στρατιωτών. Και στα δύο περιστατικά, τα στρατεύματα εντοπίστηκαν σε θέσεις σύμφωνα με το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης.

 

Νωρίτερα, ένας δημοσιογράφος του AFP ανέφερε ότι ένα ισραηλινό τανκ εθεάθη να πυροβολεί τρεις φορές στη συνοικία Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας , καθώς οι Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ηρεμία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το Reuters αναφέρει ότι εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε για αυτό το περιστατικό: «Αφού οι ύποπτοι πλησίασαν τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού, ένα τανκ του Ισραήλ έριξε μια προειδοποιητική βολή».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν επίσης ότι μια ισραηλινή οβίδα έπεσε στην μπλε γραμμή του ΟΗΕ, στην πλευρά του Λιβάνου – η μπλε γραμμή χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

Φταίει το Ισραήλ, λέει η Χαμάς: Να παρέμβουν οι μεσολαβητές

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αλλά πρόσθεσε ότι «εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην κατάπαυση του πυρός εφόσον ο εχθρός δεσμεύεται σε αυτήν».

  • Το Associated Press αναφέρει ότι σε δήλωση η Χαμάς προέτρεψε τους μεσολαβητές να παρέμβουν για να ενισχύσουν την κατάπαυση του πυρός. Η δήλωση ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ οδήγησαν σε αντίποινα από τους ενόπλους της,  χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, οι Ισραηλινοί και οι τρομοκράτες της Χαμάς είναι κατανοητό ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στη βόρεια Γάζα. Η εκεχειρία βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα της.

 

Αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού: Ο στρατός είναι «έτοιμος να συνεχίσει τις μάχες» 

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, είπε ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί την εκεχειρία για να «ενισχύει την ετοιμότητα» και «προετοιμάζεται να συνεχίσει τις μάχες για την εξάρθρωση της Χαμάς».

Σε μια δήλωση Τύπου στο βόρειο Ισραήλ, ο Χαλέβι είπε:

Σήμερα, το IDF είναι έτοιμος να συνεχίσει τις μάχες. Χρησιμοποιούμε τις ημέρες της εκεχειρίας ως μέρος της συμφωνίας για γνώση, ενίσχυση της ετοιμότητας και έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων για όλη τη διάρκεια.

Ετοιμαζόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να διαλύσουμε τη Χαμάς. Θα χρειαστεί χρόνος, αυτοί είναι σύνθετοι στόχοι, αλλά είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένοι.

Η επιστροφή των ομήρων είναι μια αχτίδα φωτός για όλους μας. Είναι επίσης μια άλλη μαρτυρία για τα αποτελέσματα της σημαντικής στρατιωτικής πίεσης και των ελιγμών εδάφους υψηλής ποιότητας. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των πολιτών μας στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Με πληροφορίες από The Guardian/The Times/BBC

 

Πυρετώδεις συνομιλίες των αρχηγών CIA και Μοσάντ με το Κατάρ: Ζητούμενο η επέκταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: