Προορισμός… Οδική Ασφάλεια εντός και εκτός του αεροδρομίου: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διευρύνει τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς»

FILE PHOTO: The Athens International Airport. ANA – MPA/PANTELIS SAITAS




Στις 7 Ιουνίου 2023 τέθηκε σε λειτουργία το έργο για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης της οδικής κυκλοφορίας στις προσβάσεις του αεροδρομίου της Αθήνας.

Το έργο σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την εύρυθμη και την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των οδικών τμημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για ολιγόλεπτη στάση οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις.

  • Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η επέκταση της μακρόχρονης συνεργασίας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τα επόμενα 3 χρόνια (2023-2026).

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας και μέσο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και, κυρίως, στην ασφάλεια των επιβατών, των επισκεπτών, των εργαζόμενων και των πολιτών των 9 όμορων Δήμων της περιοχής των Μεσογείων.

Στη συνέντευξη Τύπου για την γνωστοποίηση αυτής της επέκτασης ανακοινώθηκαν δράσεις σε τρεις κύριους άξονες:

  1. Ο πρώτος άξονας εστιάζει στην ασφάλεια των επιβατών/επισκεπτών στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου.
  2. Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην ασφάλεια των επιβατών κατά τη μετακίνησή τους στη χώρα. Ειδικότερα, θα επεκταθεί η εκστρατεία «Enjoy visiting Greece – Stay safe on the road» που πραγματοποιείται από το 2013 σε περισσότερα σημεία του αεροδρομίου με προσαρμοσμένα μηνύματα ανάλογα με τους χώρους προβολής.
  3. Ο τρίτος άξονας εστιάζει στην ασφάλεια των πολιτών των 9 όμορων δήμων μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών της περιοχής των Μεσογείων σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο.

Σε ότι αφορά στην ασφάλεια των επιβατών και επισκεπτών στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου έχουν αλλάξει ήδη πολλά:

  • Το αεροδρόμιο διαθέτει πλέον νέα διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και των αφίξεων -όπου βεβαίως θα ισχύουν οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ.- και οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών, με χρόνο διέλευσης, στάσης και εξόδου, τα 10 λεπτά.
  • Η διέλευση γίνεται εύκολα και άνετα, με μια πολύ απλή διαδικασία που ρυθμίζει την κυκλοφορία και την ολιγόλεπτη στάση σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις, αποτρέποντας την παράνομη στάθμευση και την παρατεταμένη παραμονή για την οποία ο χώρος δεν προορίζεται.
  • H υπέρβαση των 10 λεπτών δωρεάν παραμονής των οχημάτων επιφέρει χρέωση ύψους €5 για τα επόμενα 10 λεπτά, ενώ μετά τα 20 λεπτά παραμονής στο χώρο, υπάρχει πρόσθετη χρέωση €1/λεπτό.

Το έργο σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την εύρυθμη και την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των οδικών τμημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για ολιγόλεπτη στάση οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις.

Με στόχο να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση, το έργο πραγματοποιήθηκε ώστε να διασφαλίζει το επίπεδο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών και οδηγών και την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης στην Αθήνα και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας. Οι παρεμβάσεις αποτελούν μια σημαντική και επιβεβλημένη βελτίωση από φέτος το καλοκαίρι και λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες χωρητικότητας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου, η οποία ήδη ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.

Με βάση τις συγκοινωνιακές μελέτες που έγιναν για τη λειτουργικότητα του έργου, τη διεθνή εμπειρία και πρακτική και, φυσικά, τα παράπονα των χρηστών για την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα συνωστισμού και τη δυσλειτουργία που προκαλούσαν τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, υλοποιήθηκε το έργο διαμόρφωσης των προσβάσεων ώστε να έχουν πλέον όλοι τη δυνατότητα 10 λεπτών δωρεάν παραμονής για να αποχαιρετίσουν ή να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες τους, με άνεση και ασφάλεια, όπως στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή αεροδρόμια.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τη διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα βασικά συστατικά της λογικής των παρεμβάσεων είναι η οδική συμπεριφορά και η ασφάλεια. Και σε αυτό το πλαίσιο τα ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Τα οφέλη της συνεργασίας

Την επέκταση της συνεργασίας των δυο οργανισμών παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing του ΔΑΑ, Ιωάννα Παπαδοπούλου και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Χαιρετισμό και σύντομη ομιλία στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Ανδρέας Μαρίνος.

Εκ μέρους του ΔΑΑ, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing, δήλωσε:

«Από την 7η Ιουνίου άρχισε να λειτουργεί το έργο για την οδική κυκλοφορία στις προσβάσεις των αναχωρήσεων και των αφίξεων του αεροδρομίου μας, με στόχο την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και τη βελτίωση της εμπειρίας της αποβίβασης και της παραλαβής των ταξιδιωτών.

Τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα του πρώτου 5μηνου λειτουργίας του έργου σε όλα τα επίπεδα – ταξιδιωτικής εμπειρίας, εικόνας, προσβασιμότητας, λειτουργικότητας και οδηγικής συμπεριφοράς – αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τη συνέχιση και την επέκταση της πολυετούς συνεργασίας μας με τον εξαιρετικό και εξειδικευμένο συνεργάτη μας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ειδικότερα ως προς το ζήτημα της οδηγικής συμπεριφοράς.

Κάνουμε σήμερα ένα ακόμα σημαντικό βήμα, συν-διαμορφώνοντας, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα οδικής ασφάλειας για τους μαθητές των σχολείων των όμορων δήμων του αεροδρομίου. Στόχος μας η διαμόρφωση υπεύθυνων αυριανών οδηγών και προορισμός μας η ασφάλεια στους δρόμους της πόλης και της χώρας μας.»

Από πλευράς του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η Πρόεδρός του κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά επεσήμανε:

«Ανακοινώνουμε σήμερα την τριετή συνεργασία μας με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με σκοπό την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας.

Η ανακοίνωσή μας αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιδόσεις των χωρών για την Οδική Ασφάλεια για το 2022 (μετά την περίοδο του κορωναϊού), που φέρνουν την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρώπη (από την 9η που ήταν μέχρι πρότινος) σχετικά με τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς.

Το γεγονός αυτό μας θλίβει αλλά και μας παρακινεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα. Με πίστη στο όραμά μας και αφοσίωση στο στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να κινητοποιήσουμε την Πολιτεία σε δράσεις πρόληψης συνεχίζουμε δυναμικά και με την υποστήριξη και στενή συνεργασία του ΔΑΑ ανακοινώνουμε δράσεις που προάγουν την ασφάλεια και τον πολιτισμό στους δρόμους μας. Προορισμός μας η Οδική Ασφάλεια!»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ανακοίνωση του προγράμματος ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Ανδρέας Μαρίνος, τόνισε:

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη δυνατότητα να ενημερωθούν τα παιδιά μας/μαθητές των σχολείων της περιοχής μας και μέσα από τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» γνωρίζοντας την αξία της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα το οποίο αφορά στα τροχαία δυστυχήματα.

Οι νέοι είναι η πλέον ευάλωτη ηλιακά ομάδα και συχνά εμφανίζουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές με συνέπειες και την εμπλοκή τους σε τροχαία συμβάντα. Η γνώση έχει σίγουρα καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη των τροχαίων και στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας, που θα προστατεύει τη ζωή τους και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός οδηγικού προφίλ που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και στον πολιτισμό στους δρόμους μας. Άλλωστε και από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων έχουν συμπεριληφθεί τέτοια προγράμματα για υλοποίηση στα σχολεία στο πλαίσιο ανάπτυξης δεξιοτήτων που συμπεριλαμβάνουν την Κυκλοφοριακή Αγωγή και την Οδική Ασφάλεια.»

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου, οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επίδειξη του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής «Καν’το Σωστά» και των προσομοιωτών του Ινστιτούτου, που θα υλοποιηθεί στα σχολεία Δ/θμιας εκπαίδευσης της περιοχής των Μεσογείων.

Επίσης μαθητές Λυκείου παρευρέθηκαν οργανωμένα στην εκδήλωση και παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Καν’το Σωστά» από τους εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ., έχοντας την ευκαιρία να κατανοήσουν βιωματικά τους κανόνες και τις σωστές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν στο δρόμο ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε αφήνοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους την πεποίθηση πως η συνεργασία των δυο οργανισμών, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα και στη μείωση των τροχαίων συμβάντων.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: