Ανατινάζει και σφραγίζει φρεάτια ο ισραηλινός στρατός και προχωρά για την τελική φάση ελέγχου της πόλης της Γάζας: Τα τρια σημεία κλειδιά

Πηγή φωτο IDF




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Το πρώτο βήμα ήταν η επιχείρηση εντός του Παλαιστινιακού θύλακα στη Λωρίδα της Γάζας. Το επόμενο ήταν η εδραίωση των χερσαίων δυνάμεων εντός του Παλαιστινιακού εδάφους.

Το τρίτο βήμα έγινε με την επιχειρησιακή κίνηση των δυνάμεων του Ισραήλ να κινηθούν προς τον κύριο, αστικό ιστό της Γάζας.

Και αυτό που γίνεται, μέσα στις 48 ώρες που διανύουμε, σημείωσε το Τελ Αβίβ, ότι θα ελεγχθεί το κέντρο της πόλης. Δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα περίκλειστο περιβάλλον πέριξ τριών στρατηγικών- επιχειρησιακών σημείων της Χαμάς.

Το μηχανικό μάχης σε συνδυασμό με τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, έχουν ως αποστολή, τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία βρίσκονται δυο νοσοκομεία και ένας προσφυγικός καταυλισμός, να εκκαθαριστούν από τους θύλακες της Χαμάς.

Το νοσοκομείο Αλ Σίβα, το νοσοκομείο Αλ Γκούτς και ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ Σάτι, θεωρούνται από τους Ισραηλινούς ύψιστης σημασίας σημεία. Και αυτό αφορά τόσο τις δομές υγείας, όσο και τα κτίρια που τις περιστοιχίζουν καθώς το Τελ Αβίβ αναδεικνύει ντοκουμέντα, ότι απ’ εκεί δρουν εναντίον των στρατιωτών του, τα μέλη της Χαμάς.

Το τελευταίο στοιχείο που έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το Ισραήλ είναι μια τηλεφωνική υποκλοπή και υποστηρίζει ότι η συνομιλία αυτή είναι με μέλος της Χαμάς όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα μέλη της μετακινούνται με ασθενοφόρα ώστε να μην γίνονται στόχος των αεροσκαφών της IAF.

Στο επιχειρησιακό πεδίο εκείνο που φαίνεται είναι ότι το Ισραήλ κυριαρχεί σε όλους τους τομείς και είχε μελετήσει πολύ προσεκτικά τους τρόπους με τους οποίους θα έμπαινε στη Γάζα. Και μπορεί σε πολλά να υπερτιμήθηκε η Χαμάς, ιδίως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου, όμως το Τελ Αβίβ βρέθηκε μπροστά σε πολλές «αδυναμίες» της οργάνωσης, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε στο πεδίο.

Περισσότερα από 130 φρεάτια, είσοδοι τούνελ έχουν καταστραφεί από τις δυνάμεις του Ισραήλ μέσα στον μήνα των επιχειρήσεων. Όπως ανακοινώθηκε σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν τούνελ στα οποία είχαν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες των μελών της Χαμάς ώστε να εκεί μέσα να συνεχίσουν να ζουν χωρίς ελλείψεις.

Στις εισόδους της «υπόγειας Γάζας» βρέθηκε πόσιμο νερό, μπαταρίες που είχαν συνδεθεί με αεραγωγούς ώστε ν’ ανακυκλώνεται το οξυγόνο, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Το γεγονός ότι φράζονται πολλά φρεάτια που οδηγούν την υπόγεια πόλη, αφορά τον πλήρη έλεγχο των μετόπισθεν ώστε να μην βρεθούν οι δυνάμεις του IDF προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Επιπλέον οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν από την επιφάνεια ν’ αναγκάσουν τα μέλη της Χαμάς να βγουν στο φως του ήλιου και ν’ αναμετρηθούν με τους αντιπάλους τους.

Η Μεραρχία του «Σινά» είναι αυτή που βρίσκεται εντός της Γάζας και έχουν προχωρήσει στην εξασφάλιση της περιοχής της Μπέιτ Χανούν, όπου δεν έχουν αφήσει θύλακα και προπύργιο της Χαμάς. Εκεί λέγεται ότι έπεσε νεκρός και ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για την περιοχή αυτή.

Πάντως η δήλωση του Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα είναι απ’ εδώ και στο εξής υπεύθυνο για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με πρώτη τις ΗΠΑ που απορρίπτουν την επόμενη ημέρα των εχθροπραξιών, με μια νέα κατοχή.

Οσο οι μέρες περνούν και ο επιχειρησιακός πυρήνας της Χαμάς τηρεί σιγή ιχθύος για την τύχη των ομήρων, αυτό προβληματίζει και τρομάζει. Επιπλέον ουδείς γνωρίζει για τις απώλειες της Παλαιστινιακής οργάνωσης, μόνο όσα δημοσιεύει ο Ισραηλινός στρατός. Και αυτό διότι η Χαμάς συνηθίζει να κάνει τέτοιες ανακοινώσεις μόνο όταν πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της.

 

Παλαιστινιακά… μάτια μέσα στη Γάζα καθοδηγούν τα χτυπήματα του IDF κατά της Χαμάς: Η Δύση αναζητεί αξιόπιστους συνομιλητές για την επόμενη μέρα – Απορρίπτονται Νετανιάχου και Αμπάς

m;ESH

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: