Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις διαμηνύει ο Μητσοτάκης από το Βερολίνο: Η Ελλάδα πλέον μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (A) κάνει από κοινού δηλώσεις μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz (Δ), μετά το τέλος της συνάντησής τους στην Καγκελαρία, Βερολίνο, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από το Βερολίνο.

Επισήμανε ακόμα πως η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως και διεμήνυσε, μεταξύ άλλων πως είναι ακλόνητος ο προσανατολισμός της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις. «Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας για την διαφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όσον αφορά στη Χαμάς.

Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε από την πλευρά του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.

Οι κοινές δηλώσεις:

Όλαφ Σολτς:

  • Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις στενές σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας
  • Μας απασχόλησε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς
  • Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του
  • Οι ανθρωπιστικές παύσεις και η προστασία των αμάχων έχει σημασία
  • Η Χαμάς κρατά ομήρους γυναίκες και παιδιά χωρίς τις μητέρες τους και αυτό είναι μια σκληρή πράξη που κάνει ένοχη την Χαμάς
  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων
  • Γερμανία και Ελλάδα θα στηρίξουμε την Ουκρανία

Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Κλειδί ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον η πολιτική σταθερότητα
  • Εθνική πρόοδος η επενδυτική βαθμίδα
  • Φέτος αναμένεται να κάνουμε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων με τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμούν το χρέος ενώ το χρέος μειώνεται.
  • Τα νέα που σας φέρνω από την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη
  • Η προηγούμενη επίσκεψή μου ήταν λίγο πριν παγώσει όλη η Γηραιά Ήπειρος λόγω κορονοιού
  • Ελλάδα και Γερμανία μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους για το μέλλον
  • Η Αθήνα επιμενει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.
  • Για το Μεσανατολικό, είπε ότι Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά αυτό πρέπει να ασκείται με τους κανόνες του πολέμου, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου. Διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια προς τους αμάχους με ανθρωπιστικές παύσεις.
  • Συζητήσαμε και το Κυπριακό, κοινός στόχος να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στη βάση των προτάσεων του ΟΗΕ
  • Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε διαφορετικό μονοπάτι. Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να πετύχουν περισσότερα με πιο στενή συνεργασία.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

 

Συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σολτς στο Βερολίνο: Ενεργειακά, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή στην ατζέντα των συνομιλιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: