Ομαδικά πυρά κατά της αποικιοκρατικής συμφωνίας Ιταλίας και Αλβανίας για τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης μεταναστών: Είναι δώρο, επιμένει ο Ράμα

File Photo Prime Minister Giorgia Meloni (R) and Albania’s Prime Minister Edi Rama (L) shake hands at Chigi Palace in Rome, EPA/GIUSEPPE LAMI




Η πρωθυπουργός  της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την Τρίτη τη συμφωνία που έκλεισε με την Αλβανία -με ένα κράτος που δεν ανήκει στην ΕΕ-, αναφορικά με την ανάθεση της διαχείρισης και του περιορισμού των μεταναστών σε εξωτερικούς συνεργάτες, ως μια σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ.

Οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο των Jason Horowitz και Gaia Pianigiani με τίτλο Italian Officials Question Meloni’s Deal With Albania to House Migrants που αναφέρεται σε αυτήν.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να καταστεί ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και χωρών εκτός Ε.Ε. για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυρία Μελόνι στην εφημερίδα Il Messaggero. «Νομίζω ότι η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται από ένα τολμηρό ευρωπαϊκό πνεύμα».

Ωστόσο, οι Ιταλοί πολιτικοί, που αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση της κυρίας Μελόνι στη Ρώμη τη Δευτέρα, αμφισβήτησαν κατά πόσον η συμφωνία που συνήφθη με την Αλβανία, είναι νόμιμη, ηθική, πρακτική ή ακόμη και πραγματική.

  • «Πριν σχολιάσουμε περαιτέρω, πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν να κάνουν», δήλωσε την Τρίτη η Ανίττα Χίπερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν θολές, τα κίνητρα της Ιταλίας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Τον τελευταίο χρόνο, η χώρα είδε τις αφίξεις μεταναστών από την Τυνησία και τη Λιβύη να αυξάνονται σε περισσότερους από 145.700 από 88.400 το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ενώ η ΕΕ αγωνίζεται να εκσυγχρονίσει και να αναμορφώσει το σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού και να συγκροτήσει τα κράτη μέλη της σε μια συναίνεση, οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται και ηγέτες όπως η κυρία Μελόνι αισθάνονται τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος.

Η κυρία Μελόνι -η οποία ανέβηκε στην εξουσία εν μέρει χάρη στην αντι-μεταναστευτική ρητορική της συμπεριλαμβανομένων των απειλών να επιβάλει ναυτικούς αποκλεισμούς κατά των μεταναστευτικών σκαφών- γνωρίζει ότι ο φόβος για τους  μετανάστες είναι ένα ισχυρό πολιτικό ζήτημα. Έχει συνάψει συμφωνίες με την Τυνησία και έχει ανανεώσει τις συμφωνίες με τη Λιβύη, ενώ έχει υποστηρίξει ότι οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μοιραστούν το βάρος και έχει επιδιώξει να επιβάλει αυστηρές ποινές στους διακινητές μεταναστών, προβάλλοντας το ζήτημα ως έγκλημα εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης, εισήγαγε κανόνες κατά των πλοίων διάσωσης που λειτουργούν από ΜΚΟ -τις οποίες η Ιταλία κατηγορεί ότι συνεργάζονται με διακινητές ανθρώπων – αναγκάζοντάς τις να αποβιβάζουν τους μετανάστες σε μακρινά βόρεια ιταλικά λιμάνια. Αλλά η συμφωνία αυτής της εβδομάδας -το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν- ήταν η τελευταία προσπάθεια της Ιταλίδας πρωθυποργού να βρει μια λύση για ένα σύστημα που συχνά φαίνεται να χωλαίνει  και να πλήττει περισσότερο την Ιταλία.

Αλλά η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που επιδιώκει να αναθέσει το πρόβλημα σε τρίτους. Η βρετανική κυβέρνηση έχει επιδιώξει να κατευθύνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, την οποία θέλει να πληρώσει για την αξιολόγηση των αιτήσεων των μεταναστών, καθώς και για το κόστος μετεγκατάστασης, εάν οι μετανάστες παρέμεναν στη Ρουάντα. Τα βρετανικά δικαστήρια έχουν απορρίψει την πρόταση ως παράνομη. Όμως αυτή η τακτική αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ

Η Ελλάδα λαμβάνει επίσης δισεκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλλες για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες και έχει μετατρέψει ορισμένα από τα νησιά της σε κέντρα υποδοχής υψηλής ασφαλείας. Η συμφωνία που ανακοίνωσε η κυρία Μελόνι θα μετατρέψει ουσιαστικά την Αλβανία, πηγή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που κατευθύνονται στην Ιταλία από τη δεκαετία του 1990, σε ελληνικό νησί για την Ιταλία.

Η Ιταλία, η οποία έχει λάβει λιγότερα χρήματα από την Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα και αντιμετωπίζει έντονη εσωτερική αντίδραση στα νέα κέντρα μεταναστών, πληρώνει εδώ και χρόνια για να βοηθήσει τη Λιβύη να περιπολεί τις ακτές της για να αποτρέψει τις αναχωρήσεις μεταναστών. Αυτό έχει προκαλέσει έντονο έλεγχο από επικριτές που λένε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι συνένοχη στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών, που λαμβάνουν χώρα στους καταυλισμούς όπου κρατούνται οι μετανάστες.

Φέτος, η κυβέρνηση Μελόνι πέρασε ένα πακέτο μέτρων για τη μετανάστευση, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων ελεγχόμενων από την κυβέρνηση κέντρων και χώρων κράτησης για τη φιλοξενία μεταναστών που περιμένουν τα αποτελέσματα των αιτήσεων ασύλου. Όμως οι περιφέρειες της Ιταλίας αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κέντρων κράτησης και επαναπροώθησης στην επικράτειά τους. Ορισμένοι συντηρητικοί κυβερνήτες δεν ήθελαν τα κέντρα στις περιοχές τους, ενώ οι προοδευτικοί αντιδρούσαν στο να τοποθετούνται οι μετανάστες σε συνθήκες που μοιάζουν με φυλακές.

«Όλοι έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου – ανεξάρτητα από πού προέρχονται ή πώς φτάνουν», δήλωσε η Imogen Sudbery, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης στην Ευρώπη. «Αυτή η τελευταία απόφαση της Ιταλίας αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής τάσης που υπονομεύει αυτό το δικαίωμα. Η διαδικασία της μετακίνησης σε άλλες χώρες διακατέχεται από πολυάριθμα μειονεκτήματα για ηθικούς, νομικούς και πρακτικούς λόγους», πρόσθεσε.

  • Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, η χώρα του οποίου είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., δήλωσε ότι η χώρα του δεν λαμβάνει χρήματα από την Ιταλία και ότι έκλεισε αυτή τη συμφωνία «από καλοσύνη».

«Αν η Ιταλία καλέσει, η Αλβανία θα είναι εκεί», είπε, μιλώντας άπταιστα ιταλικά και στεκόμενος δίπλα στην κυρία Μελόνι, το βράδυ της Δευτέρας, στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη Ρώμη. Είπε ότι η Αλβανία χρωστάει για πάντα στην Ιταλία, επειδή δέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς κατά τη δεκαετία του 1990 , οι οποίοι έφυγαν από την «κόλαση και ήλπιζαν σε μια καλύτερη ζωή».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην  συμφωνία, η Ιταλία θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο κέντρων στο αλβανικό έδαφος, τα οποία θα υπάγονται στην ιταλική δικαιοδοσία και θα φιλοξενούν έως και 3.000 μετανάστες κάθε φορά, δήλωσε η κυρία Μελόνι στους δημοσιογράφους. Ανέφερε επίσης  ότι Ιταλοί αξιωματικοί θα κατευθύνουν  τους μετανάστες σε ένα κέντρο στο αλβανικό λιμάνι του Σεντζίν, θα τους ταυτοποιούν και θα τους μεταφέρουν σε ένα άλλο κέντρο στην ενδοχώρα, όπου οι μετανάστες αναμένεται να παραμένουν για περίπου 28 ημέρες, αν και οι αιτήσεις ασύλου συνήθως διαρκούν μήνες, αν όχι χρόνια. Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες εξαιρούνται από τα αλβανικά κέντρα.

Η κυρία Μελόνι πρόσθεσε ότι η Αλβανία θα παράσχει αστυνομικούς για την ασφάλεια και την εξωτερική επιτήρηση των δύο κέντρων. Εάν η Ιταλία απορρίψει τις αιτήσεις ασύλου των μεταναστών, η Αλβανία θα τους απελάσει στις χώρες καταγωγής τους. Δήλωσε επίσης ότι αν οι αιτήσεις ασύλου διεκπεραιώνονται γρήγορα, θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και στους 36.000 μετανάστες ετησίως.

Όμως οι ειδικοί δήλωσαν ότι η Αλβανία θα πρέπει να απαλλοτριώσει τμήματα του εδάφους της για να τα θέσει υπό ιταλική δικαιοδοσία. Δεν ήταν σαφές πώς η Ιταλία θα μπορούσε να εγγυηθεί την ορθή λειτουργία ενός συστήματος ασύλου, στο οποίο οι δικαστές σε μια χώρα σταθμίζουν τις υποθέσεις των αιτούντων άσυλο σε μια άλλη. Συνήθως, οι δικαστές μιλούν στους μετανάστες και ακούν τις προσφυγές τους. Επιπλέον, για να κρατηθούν οι μετανάστες σε τέτοια κέντρα, ένας Ιταλός αξιωματούχος πρέπει να αιτιολογήσει εγγράφως την απόφαση και ένας άλλος δικαστής πρέπει να επικυρώσει την απόφαση αυτή. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές αν η απόφαση να μεταφερθούν οι μετανάστες στην Αλβανία θα γίνει με πλοίο, αφού έχουν ήδη φτάσει στην Ιταλία.

«Όλα αυτά είναι μέτρα και πρακτικές που είναι καλές για την προπαγάνδα, αλλά λιγότερο για πραγματικές, πολιτικές λύσεις», δήλωσε ο Guido Savio, δικηγόρος μετανάστευσης της Ιταλικής Ένωσης Νομικών Μελετών για τη Μετανάστευση.«Έχει συμβολική αξία, αλλά, από αριθμητική άποψη, είναι σαν να αδειάζουμε τη θάλασσα με έναν κουβά», πρόσθεσε.

Πηγή NYT / Italian Officials Question Meloni’s Deal With Albania to House Migrants

Το τρομακτικό μανιφέστο του Αλεξάντρ Ντούγκιν, υπερεθνικιστή μέντορα του Πούτιν: Οι καθαρές επιδιώξεις ανατροπής του μονοπολικού status quo και τι είδους Γ’ΠΠ θέλει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: