Οχυρωμένοι πίσω από τη λύση «δύο κρατών» Ερντογάν και Τατάρ σαμποτάρουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για ειδικό απεσταλμένο

FILE PHOTO: Islamist President Erdogan, in Uzbekistan, met with Illegal co-called “President” of the occupied areas, Ersin Tatar. Photo via Twitter, Presidency of the Republic of Türkiye, @trpresidency




Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ήταν αρκούντως ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Γκουτέρες εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει στον διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό παρά τις τουρκικές ενστάσεις στην προηγούμενή του επιλογή.

Η Λευκωσία, τόσο στη διάρκεια της επικοινωνίας Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες όσο και με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Παράλληλα η ελληνοκυπριακή πλευρά τοποθετείται συνεχώς υπέρ του διορισμού απεσταλμένου από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Για να πετύχει το στόχο του ο Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να περάσει τον τουρκικό σκόπελο και την άρνηση του διδύμου Ερντογάν-Τατάρ να δεχθούν επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αμφότεροι έχουν τσιμεντωθεί πίσω από τη ρητορική λύσης δύο κρατών και δεν αποδέχονται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο.

Μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Έθνη και προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, δείχνουν να μην έχουν βρει το κλειδί για να ξεκλειδώσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό και να προχωρήσουν με τον διορισμό απεσταλμένου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαίροντας τον Ερσίν Τατάρ για την χθεσινή 40η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, διαμήνυσε πως μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο μέσα από ένα πλαίσιο που θα βασίζεται στην “πραγματικότητα επί του εδάφους”.

Ο Ερντογάν αναφέρει (πηγή τ/κ μέσα ενημέρωσης/ΓΤΠ) πως η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως το “όραμα λύσης” που παρουσίασε ο Τ/κ ηγέτης στη Γενεύη, «το οποίο στοχεύει κυρίως στην καταγραφή της ‘κυριαρχικής ισότητας’ και του ‘ίσου διεθνούς καθεστώτος’ του τουρκοκυπριακού ‘λαού’, και στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των ‘δύο κρατών’ στο νησί».

Η Τουρκία, συνεχίζει, υποστηρίζει τις προτάσεις του κ. Τατάρ για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προς όφελος και των «δύο λαών» με την ίδια αντίληψη.

Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών και η επίτευξη λύσης στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος» του τουρκοκυπριακού «λαού», κατά την έκφρασή του, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και στην ευημερία, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτει.

Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ στη διάρκεια 25λεπτης(!) ομιλίας του πριν από την έναρξη της παρέλασης επανέλαβε τη θέση περί κυριαρχικής ισότητας και ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

Ανέφερε πως εξήντα χρόνια διαπραγμάτευσης για ομοσπονδιακή λύση δεν οδήγησαν πουθενά, και πλέον εδώ και τρια χρόνια υπάρχει ένα νέο πολιτικό όραμα της τουρκικής πλευρά, το οποίο ο ίδιος έθεσε στην άτυπη διάσκεψη στην Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 με την στήριξη και της Τουρκίας.

Οι Τ/κ, συνέχισε, “εδώ και 60 χρόνια αυτοδιοικούνται και έχουν ένα ‘κράτος’ που είναι σήμερα 40 χρόνων.

Συνεχίζουμε να φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι αν είναι να υπάρξει συμφωνία, αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι με τη συνεργασία των ‘δύο κρατών’», σημείωσε.

Ο κ. Τατάρ, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε πολλές φορές στην “μητέρα πατρίδα Τουρκία” είπε ότι είναι τυχεροί που αυτή βρίσκεται πίσω τους συνεχώς και υπογράμμισε το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από διεθνή φόρα για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τερματισμό των «εμπάργκο» και της “απομόνωσης”, που «έχει δώσει ώθηση στον αγώνα μας».

Αναφερόμενος στο θέμα της Πύλας είπε ότι είδαν και βίωσαν την νοοτροπία όσων εδώ και χρόνια εναντιώνονται «σε ένα οδικό έργο για ανθρωπιστικούς λόγους» και μίλησε για προσπάθεια και «ύπουλες ίντριγκες» να τερματιστεί η παρουσία των Τ/κ στην Πύλα και να τους μετακινήσουν «εντός των συνόρων μας». Κάκισε και τη στάση των ΗΕ στο ζήτημα.

Ο κ. Τατάρ απέρριψε την εισήγηση για εγκατάσταση ενός μηχανισμού από την ΕΕ για την εφαρμογή της λύσης «που θα μας φέρει στο σημείο του μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», λέγοντας ότι μετά τα όσα έγιναν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην Ουκρανία και τώρα στην Παλαιστίνη, «ο τ/κ ‘λαός’ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και να υποκύψει”.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video): Η άρνηση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν την κατοχή της Κύπρου πρέπει να καταγγελθεί από Λευκωσία και Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: