Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή οι τρόποι αντίδρασης για τις τουρκικές προκλήσεις: Στην περιοχή Αγίου Δομετίου

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στο Thanksgiving Gala Dinner του American Chamber of Commerce in Cyprus (AMCHAM CYPRUS) και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Από σήμερα το πρωί τίθενται σε εφαρμογή οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ουδέτερη ζώνη, με την παρουσία μελών της τουρκικής κατοχικής δύναμης στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του ΚΕΒΕ στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, που είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση μελών των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «η ενημέρωση που έχουμε από τον ΟΗΕ είναι ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες».

Σημείωσε, όμως, ότι «από αύριο (σήμερα) το πρωί θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «οι αποφάσεις δε θα δημοσιοποιηθούν, κάποιες από αυτές θα είναι ορατές, κάποιες δε θα είναι ορατές».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση» και ότι όσα αποφάσισαν η Εθνική Φρουρά και η Κυπριακή Δημοκρατία ως τρόπο αντίδρασης, τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί, «εκτός αν υπάρξουν – και μακάρι να υπάρξουν – εξελίξεις στην προσπάθεια που κάνουν τα ΗΕ», όπως είπε.

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί η διακίνηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δε θα δημοσιοποιηθούν οι τρόπο αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα και εταίροι, απάντησε ότι έχουν ενημερωθεί και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι έχει γίνει ενημέρωση και σε επίπεδο της ΕυρωπαΪκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ερωτηθείς σχετικά με προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του κατοχικού ηγέτη να διασυνδέσει την ουδέτερη ζώνη με το εδαφικό, λέγοντας πως δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και θα τεθεί σε διαπραγμάτευση είπε ότι «είναι μία γνωστή τουρκική προσέγγιση που πάντα τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, είναι μία θέση που στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι ανάξια σχολιασμού».

Τέλος, σε ερώτηση αν τίθενται επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες για Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάγκη για διορισμό Απεσταλμένου και ένας από τους λόγους – υπάρχουν πολλοί – που επιχειρείται αυτή η ένταση, είναι να αποτραπεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Είναι γνωστή η στάση της τουρκικής πλευράς, φοβούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τέτοιες απαράδεκτες θέσεις, που δεν γίνονται από κανένα αποδεκτές», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ, ΗΜΑ, ΕΓ, ΑΓΚ – Λευκωσία, Κύπρος

Η Κύπρος είναι σταθεροποιητική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία υμνεί την Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: