Ο ευρωπαϊκός Τύπος καταγράφει με έκπληξη τη νίκη του ακροδεξιού Ολλανδού Τραμπ και… ελπίζει ότι ο Χερτ Βίλντερς δεν θα καταφέρει να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία

epa10990601 Leader of Freedom party (PVV) Geert Wilders (C-R) gestures next to Dutch MP Fleur Agema (C-L) one day after the House of Representatives elections, The Hague, Netherlands, 23 November 2023. EPA/REMKO DE WAAL




Το αποτέλεσμα των βουλευτικών στην Ολλανδία καταγράφει, με έκπληξη, ο ευρωπαϊκός Τύπος και αναλύει τα ενδεχόμενα να πετύχει ο Χερτ Βίλντερς να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία.

Financial Times, Andy Bounds

Την περιφανή νίκη που κατήγαγε ο ακροδεξιός Geert Wilders στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα exit polls, προβάλλουν οι Financial Times. Όπως ειδικότερα σημειώνεται, η νίκη του Wilders, εάν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σοκ στην ΕΕ, η οποία αγωνίζεται να απορροφήσει ένα νέο κύμα μεταναστών από την Αφρική και την Ασία, καθώς ο ακροδεξιός πολιτικός ζητά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ο Wilders, ένας αντι-ισλαμιστής που έχει ορκιστεί να απαγορεύσει το Κοράνι και να βάλει λουκέτο στα τζαμιά, θα δυσκολευτεί να βρει εταίρους συνασπισμού για να σχηματίσει μια κυβέρνηση που μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Και τούτο διότι η Dilan Yeşilgöz-Zegerius, ηγέτης του VVD, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Wilders ως πρωθυπουργό, ενώ και ο κεντροδεξιός Pieter Omtzigt, πρώην Χριστιανοδημοκράτης που ίδρυσε το κόμμα του New Social Contract μόλις τον Αύγουστο και προβλέπεται να κερδίσει 20 έδρες, απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπηρετήσει σε ένα υπουργικό συμβούλιο που θα συμμετέχει ο Wilders. Οι αναλυτές λένε ότι όποιος νικήσει θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία άλλα κόμματα για να κυβερνήσει – μια προοπτική που θα μπορούσε να παρατείνει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης για μήνες.

Σημειώνεται τέλος ότι κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας αναδείχθηκαν η μετανάστευση, η στεγαστική κρίση που πιέζει τους νέους και τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί στη γεωργία.

[Far-right leader set to come first in Dutch elections, exit polls say]

The Guardian, Jon Henley, Pjotr Sauer, Senay Boztas

Ως μια μεγάλη εκλογική ανατροπή της οποίας ο απόηχος θα γίνει αισθητός σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζει τη διαφαινόμενη νίκη του ακροδεξιού ηγέτη Geert Wilders στις ολλανδικές εκλογές ο Guardian. Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές εάν ο Wilders – το κόμμα του οποίου είχε τερματίσει δεύτερο και τρίτο σε προηγούμενες εκλογές, αλλά πάντα αποκλειόταν από κυβερνητικός εταίρος , θα μπορέσει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει συνασπισμό με μια βιώσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Wilders κάλεσε πάντως ήδη τα υπόλοιπα κόμματα για κυβερνητική συνεργασία, σημειώνοντας ότι «με ένα υπέροχο αποτέλεσμα 25 εδρών», το κόμμα του (PVV) «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί».

Ακροδεξιά στελέχη σε όλη την Ευρώπη, όπως ο Victor Orban της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα Marine Le Pen, ο Matteo Salvini στην Ιταλία και το γερμανικό AfD έσπευσαν να συγχαρούν τον ηγέτη του PVV. Αλλά οι επικεφαλής των τριών άλλων μεγαλύτερων ολλανδικών κομμάτων ξεκαθάρισαν σύσσωμοι ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του PVV. Στο πλαίσιο αυτό, η αριστερή συμμαχία Πρασινοαριστερών-Εργατικών (GL/PvdA) με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ Frans Timmermans, που προβλέπεται να τερματίσει δεύτερη με 25 έδρες, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό με το PVV ως μέλος, όπως και το κεντρώο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του κεντροδεξιού βουλευτή Pieter Omtzigt, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 20 έδρες. Το φιλελεύθερο-συντηρητικό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte, του οποίου οι προβλεπόμενες 24 έδρες το φέρνουν στην τρίτη θέση, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό στην ιδέα – αλλά αυτή την εβδομάδα απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Wildersως πρωθυπουργό.

Ο Wilders, ο οποίος τελεί υπό την προστασία της αστυνομίας από το 2004 και το 2016 καταδικάστηκε για διακρίσεις αφού αποκάλεσε τους Μαροκινούς «αποβράσματα» σε προεκλογική του συγκέντρωση, είναι πιθανό να αρχίσει να έχει επαφές με άλλους ηγέτες κομμάτων την Παρασκευή. Αν και το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες παρέχει παραδοσιακά τον επόμενο πρωθυπουργό, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εκ νέου. Ο Rutte θα παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο έως ότου εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να μην γίνει πριν την επόμενη άνοιξη. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συνταγματικό αδιέξοδο», προειδοποιεί η Kate Parker του Economist Intelligence Unit. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη πιο μακροχρόνιες και πιο περίπλοκες από ό,τι μετά τις προηγούμενες εκλογές του 2021, όταν τέσσερις εταίροι του συνασπισμού χρειάστηκαν ρεκόρ 271 ημερών για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Εκτιμάται ότι το σχήμα του νέου συνασπισμού θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεταναστευτικές και κλιματικές πολιτικές της Ολλανδίας, καθώς και στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο Wilders είναι σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής και έχει κάνει εκστρατεία για την ολλανδική κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας για να μειώσει τη μετανάστευση, να μειώσει τις πληρωμές στον προϋπολογισμό της Ένωσης και να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της ΕΕ. Έχει ζητήσει επίσης από την Ολλανδία να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, καταλήγει το δημοσίευμα.

[Far-right party set to win most seats in Dutch elections, exit polls show]

Euronews: Μεγάλη Νίκη

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής Geert Wilders οδήγησε το κόμμα του σε μια πολύ μεγάλη εκλογική νίκη την Τετάρτη σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές στην Ολλανδία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον αποκαλούν Ολλανδό Donald Trump. Έχει απειληθεί με θάνατο αμέτρητες φορές από ισλαμιστές εξτρεμιστές, καταδικάστηκε για προσβολή Μαροκινών και η Βρετανία του απαγόρευσε κάποτε την είσοδο στη χώρα.

Πλέον ο Geert Wilders κέρδισε μια τεράστια νίκη στις ολλανδικές εκλογές και είναι σε θέση να σχηματίσει τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και πιθανώς να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους αυτή τη φορά, ο Wilders άμβλυνε την αντι-ισλαμική ρητορική και προσπάθησε να επικεντρωθεί λιγότερο σε αυτό που αποκαλεί «αποϊσλαμοποίηση» της Ολλανδίας και περισσότερο στην αντιμετώπιση καυτών ζητημάτων όπως οι ελλείψεις κατοικιών, η ακρίβεια και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Ωστόσο, η προεκλογική του πλατφόρμα έκανε λόγο για δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «παύση στις χορηγήσεις ασύλου» και «τέλος σε ισλαμικά σχολεία, Κοράνια και τζαμιά», αν και δεσμεύτηκε την Τετάρτη το βράδυ να μην παραβιάσει τους ολλανδικούς νόμους ή το σύνταγμα της χώρας που κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκείας και της έκφρασης.

[Dutch election: anti-Islam, far-right Geert Wilders set for big win]

Politico

Ενώ ο Geert Wilders έχει αμβλύνει την αντι-ισλαμική ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επιθυμεί να υποχωρήσει όσον αφορά τον ευρωσκεπτικισμό του μετά τη εκλογική του νίκη σοκ.

Ακόμα κι αν δεν είναι πολύ πιθανό οι Ολλανδοί ψηφοφόροι να ακολουθήσουν τους Βρετανούς εκτός ΕΕ – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απίθανο – υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Wilders θα εξακολουθεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Η συμμετοχή του Wilders στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μεταμορφώσει τη δυναμική, μαζί με άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστές ηγέτες που ήδη συμμετέχουν. Πολιτικές που αφορούν τη δράση για το κλίμα, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και ακόμη και την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία πιθανόν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

[Geert Wilders is the EU’s worst nightmare]

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον εκλογικό θρίαμβο του «Ολλανδού Τραμπ»: Ανέτρεψε τα προγνωστικά το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: