Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παρακολούθησε σχεδόν 80 εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της Τουρκίας: Ο Έρικ Άνταμς στην υπηρεσία της ισλαμικής χώρας και του Ταγίπ Ερντογάν

Ο φιλότουρκος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς. Φωτογραφία via Facebook, Mayor Eric Adams account




Το αμερικανικό περιοδικό POLITICO δημοσιεύει άρθρο αναφορικά με τις σχέσεις του νυν Δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Έρικ Άνταμς (Eric Adams) με την Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι ενίσχυε οικονομικά την προεκλογική του εργασία.

Όπως σημειώνεται ο κ. Adams ερευνάται από το FBI αναφορικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας με κεφάλαια προερχόμενα από την Άγκυρα ενώ είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι η Τουρκία «είναι ένα δυναμικό μέρος για να δραστηριοποιηθεί κάποιος επιχειρηματικά».

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε μετά από έρευνα 3 δημοσιογράφων του περιοδικού που εδρεύουν στη Ν. Υόρκη και οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο κ. Adams συμμετείχε σε περίπου 80 γεγονότα στήριξης της Τουρκίας.

Πριν την εκλογή του ως Δήμαρχος συμμετείχε σε ένα γκαλά των Τουρκικών Αερογραμμών -η οποία ερευνάται για την υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας από το FBI- όπου φωτογραφήθηκε με δύο στελέχη της εταιρείας, το ένα εκ των οποίων τοποθέτησε σε ομάδα συνεργατών του, τον κ. Cenk Ocal, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Συμμετείχε, μεταξύ άλλων και αφού είχε εκλεγεί Δήμαρχος, μιλώντας διαδικτυακά, σε συνέδριο εταιρειών ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν μεταβεί και δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του Δήμου της Ν. Υόρκης οι οποίοι έλαβαν και το λόγο (Frank Carone και Edward Mermelstein).

Στο δημοσίευμα, ακολούθως, αναφέρεται ότι στην έρευνα που διεξήγαγε το περιοδικό διερευνώντας τη δράση του κ. Adams, προκύπτει ότι έχει μια ασυνήθιστα ισχυρή σχέση με την Τουρκία η οποία προκάλεσε και την έρευνα των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το χρονικό της έρευνας εναντίον του Δημάρχου, αλλά και συνεργατών του όπως η Rana Abbasova. Επίσης, στις 2 Νοεμβρίου τ.ε. ερευνήθηκε η κατοικία στελέχους των Τουρκικών Αερογραμμών από το FBI.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, δύο πρόσφατα ταξίδια του κ. Adams στην Τουρκία φέρεται να χρηματοδοτήθηκαν από τις Τουρκικές Αερογραμμές, το τουρκικό Προξενείο της Ν. Υόρκης και οργανισμούς τουρκικών συμφερόντων.

Στο δημοσίευμα, ακολούθως, αφού περιγράφεται η συμμετοχή του κ. Adams σε διάφορα γεγονότα και τις επαφές του με στελέχη της Turkish Airlines, σημειώνεται ότι το 2021 ο κ. Adams άσκησε αθέμιτη πίεση σε αξιωματούχους για να δοθεί άδεια λειτουργίας στο αξίας 300 εκατ. δολαρίων κτήριο το οποίο θα στέγαζε το τουρκικό Προξενείο στο κέντρο του Μανχάταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ πλησίαζε η ημερομηνία των εγκαινίων του κτηρίου, δεν είχε λάβει την έγκριση ασφαλείας από τις αρμόδιες Αρχές. Εκεί υπήρξε παρέμβαση του κ. Adams και τελικά δόθηκε μια προσωρινή άδεια λειτουργίας. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, ο κ. Erdogan πραγματοποίησε τα εγκαίνια του χώρου. Το εν λόγω γεγονός αποτελεί μέρος της έρευνας του FBI, όπως σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις και επαφές του κ. Adams με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας και την προβολή του από τα κοινωνικά δίκτυα του Προξενείου. Μάλιστα, όπως δήλωσε κάποια στιγμή, σκεφτόταν να αγοράσει και ακίνητη περιουσία στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Politico, JOE ANUTA, JASON BEEFERMAN και MAYA KAUFMAN – Eric Adams attended nearly 80 events celebrating Turkey

Ο Ερικ Ανταμς, δήμαρχος της Νέας Υόρκης υπεραμύνθηκε των πράξεών του και αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία απαντώντας σε ερωτήσεις για την έρευνα του FBI σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της καμπάνιας του από την Τουρκία.

«Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές και παρέχουμε ό,τι μας ζητήθηκε» τόνισε ο δήμαρχος Ανταμς ο οποίος δεν απάντησε αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που του απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες από τις ομοσπονδιακές αρχές. O τέως αστυνομικός αξιωματούχος και νυν δήμαρχος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι παροτρύνει τους υφισταμένους του να «ακολουθούν τον νόμο», γράφει ο Καθημερινή.

Σε ερώτηση για το αν επικοινώνησε με τους επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου, ο Ανταμς απάντησε καταφατικά. Χαρακτηριστικά είπε: «Ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω. Αυτό κάνουν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι».

  • To χρονικό της υπόθεσης

Oι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν κατά πόσον ο Ανταμς άσκησε πιέσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης για να δώσει το πράσινο φως στο πολυώροφο κτίριο στο οποίο επρόκειτο να στεγασθεί το νέο τουρκικό προξενείο του Μανχάταν, παρά τους φόβους για τις συνθήκες πυρασφάλειας.

Αυτό αποκαλύπτουν τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης, αναφερόμενα στην περίοδο λίγες εβδομάδες αφότου πήρε το χρίσμα του υποψηφίου ο Ανταμς.

Το καλοκαίρι του 2021, μόλις εξασφάλισε την υποψηφιότητα, ο Ανταμς ήρθε σε επαφή με τον επικεφαλής της υπηρεσίας της Πυροσβεστικής, Ντάνιελ Α. Νάιγκρο, και τον παρότρυνε να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να εγκατασταθεί στο κτίριο έστω σε προσωρινή βάση.

Το προξενείο δεν είχε ακόμη λειτουργήσει, επειδή αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής είχαν επικαλεσθεί ζητήματα ασφαλείας και αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για την εγκατάσταση των προξενικών αρχών.

Η ασυνήθιστη παρέμβαση του Ανταμς ερευνάται στο πλαίσιο ευρύτερης ανάκρισης για διαφθορά που πραγματοποιείται από το FBI και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν

. Σε αυτήν την έρευνα εντάσσεται και η κατάσχεση των ηλεκτρονικών συσκευών του δημάρχου από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Το FBI φέρεται ότι ρωτάει ανώτατους αξιωματούχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τον ρόλο του Ανταμς στην υπόθεση από την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με τους New York Times.

Η έρευνα έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα, όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της επικεφαλής της συγκέντρωσης οικονομικής στήριξης του δημάρχου, Μπριάνα Σαγκς.

Οι ερευνητές επιχειρούν να μάθουν περισσότερα για την πιθανή εμπλοκή μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπρούκλιν με δεσμούς με την Τουρκία, καθώς και για ένα μικρό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον, που φέρεται να συνδέεται τόσο με την Άγκυρα όσο και με τον Ανταμς.

Η παρέμβαση του Ανταμς άνοιξε τον δρόμο για τα εγκαίνια του κτιρίου, τα οποία πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2021, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Ο ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης αντανακλά την ισχύ της Τουρκίας», δήλωνε ο Ερντογάν κόβοντας την κόκκινη κορδέλα.

Τα αρχεία της πόλης αποκαλύπτουν προβλήματα μήνες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν το 2021, καθώς οι εργολάβοι της τουρκικής κυβέρνησης προσπαθούσαν να λάβουν την έγκριση για την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Στις 26 Ιουλίου 2021, η πυροσβεστική υπηρεσία απέρριψε το σχέδιο πυροπροστασίας που υπέβαλε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης, ζητώντας αλλαγές. Περίπου την ίδια εποχή, το αρμόδιο τμήμα του δήμου βεβαίωσε παράβαση μετά την πτώση ενός μεγάλου γυάλινου πάνελ από τον 17ο όροφο.

Δέκα ημέρες πριν από τα εγκαίνια, ανώτερος αξιωματούχος της Πυροσβεστικής ενημέρωσε τη Sparc Fire Protection Engineering, σύμβουλο του έργου, ότι η υπηρεσία δεν θα είχε αντίρρηση για προσωρινή άδεια εάν επιβεβαιωνόταν ότι το σύστημα συναγερμού συμμορφωνόταν με τον κτιριακό κώδικα της πόλης.

Ο φιλότουρκος δήμαρχος της Νέας Υόρκης συνάντησε και τον Ταγίπ Ερντογάν: Ερευνάται για διαφθορά αναφορικά με τις υπόγειες σχέσεις του με την κατοχική Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: