ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για απελευθέρωση μέχρι και 100 ομήρων: Υπό τον όρο ότι θα υπάρξει σύντομη παύση των εχθροπραξιών και θα δοθεί βοήθεια

epa10968775 Activists and parents with their children light candles during a protest against Israel’s ongoing military operation in the Gaza Strip and in solidarity with the Palestinian people at the Corniche Al Manara in Beirut, Lebanon. EPA, WAEL HAMZEH




Η Χαμάς και το Ισραήλ διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων: μία που αφορά μικρό αριθμό ατόμων και μία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει 100 ή περισσότερους αμάχους που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Τη σημαντική αυτή πληροφορία δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες κρατούν ομήρους περίπου 240 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και άλλους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι άμαχοι και η μεγαλύτερη συμφωνία που θα διαπραγματευτεί θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων αυτών, είπε ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με μια πρόταση που συζητείται, η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 αμάχους ομήρους – Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά καθώς και ξένους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών – με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των εχθροπραξιών, είπε ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μεγαλύτερη απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων εάν πληρούνται οι όροι.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των αμάχων, η Χαμάς ζητά μια σύντομη παύση, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για νοσοκομεία και απελευθέρωση γυναικών και παιδιών στις ισραηλινές φυλακές, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εκφράσει αβεβαιότητα για την απελευθέρωση των κρατουμένων τους .

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί πολιτικά γραφεία της Χαμάς, υπήρξε ο κύριος μεσολαβητής στις συνομιλίες και εμπλέκονται επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ευρέως υποστηρίξει την ιδέα ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα για απελευθέρωση ομήρων, λέγοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα και οι όμηροι να φύγουν.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί: «Θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε αμείλικτα στο να φέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι».

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους στρατιωτικούς Ισραηλινούς άνδρες που κρατά στη Γάζα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι ένας πολύπλοκος παράγοντας ήταν ότι η Χαμάς είχε πει στους διαπραγματευτές του Κατάρ ότι κρατούσε 20 ή λιγότερους αμάχους και ότι οι άλλοι κρατούνται από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ή άλλες ομάδες ή άτομα στη Γάζα που δεν αποτελούν μέρος της δομής διοίκησης της Χαμάς.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν στις συνομιλίες δεν είχαν επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times

  • Το Ριάντ οργανώνει έκτακτη κοινή σύνοδο Αραβικού Συνδέσμου/Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει σήμερα έκτακτη κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ για την «άνευ προηγουμένου» κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.

Η σαουδαραβική διπλωματία εξήγησε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι αυτή που βάφτισε «έκτακτη κοινή αραβική ισλαμική σύνοδο» θα αντικαταστήσει τις δυο χωριστές έκτακτες συνεδριάσεις που προγραμματιζόταν να διεξαχθούν εντός της ημέρας, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, «καθώς οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να ενώσουν τις προσπάθειες τους» και «να εκφράσουν ενιαία συλλογική θέση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κινήθηκε επιθετικά κατά του Νετανιάχου: «Παροτρύνει το Ισραήλ να σταματήσει» τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: