Με κομμένη την ανάσα: Ωρα μηδέν για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των πρώτων 13 ομήρων από τους τρομοκράτες της Χαμάς

FILE PHOTO: Pictures of Israeli hostages, during the ‘Bring them home’ support event for Israeli hostages taken by Hamas in the 07 October attack, organized by Greek Israeli Community at the Athens Megaron concert hall in Athens, Greece, 05 November 2023. EPA/YANNIS KOLESIDIS




Σε τοποθεσία που κρατείται μέχρι στιγμής μυστική και υπό προφανώς δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εκατέρωθεν, θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής η απελευθέρωση των πρώτων 13 από τους ομήρους που έχουν απαγάγει οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Tο Ισραήλ έχει ήδη ειδοποιήσει τις οικογένειες των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο τα ονόματά τους, ευλόγως, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωνε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθεί την Παρασκευή θα είναι 39. [Δείτε περισσότερα εδώ]

Οι πρώτοι όμηροι που αναμένεται να απελευθερωθούν θα προέρχονται από μέλη των ίδιων οικογενειών.

Θα φύγουν μαζί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ-Ανσαρί σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την Πέμπτη.

«Θα είναι 13 στον αριθμό, όλοι γυναίκες και παιδιά, και όσοι όμηροι είναι από την ίδια οικογένεια θα συγκεντρωθούν στην ίδια παρτίδα», είπε.

Συνολικά, ο κατάλογος των Ισραηλινών ομήρων περιλαμβάνει 39 παιδιά ηλικίας 18 ετών και κάτω. Ακόμη, 44 ενήλικες γυναίκες και 89 ενήλικες άνδρες ηλικίας 19 έως 64 ετών. Υπάρχουν επίσης 29 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ο μικρότερος είναι ο Kfir Bibas, ο οποίος είναι 10 μηνών. Οι μεγαλύτεροι είναι οι Yafa Adar, Shlomo Mansour και Arye Zalmanovich, που είναι όλοι 85 ετών.’

 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των ομήρων – στους οποίους περιλαμβάνονται Αμερικανοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι –  ανέρχεται σε 236.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της συμφωνίας τη Χαμάς και ότι η τρομοκρατική ομάδα ίσως επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει «ψυχολογικό τρόμο» εναντίον του ισραηλινού κοινού.

Επιβεαίωσε ότι αξιωματικοί επικοινώνησαν με τις οικογένειες των ομήρων και τους ειδοποίησαν ποιος θα είναι μεταξύ των ατόμων που θα απελευθερωθούν, διοατηρώντας πάντως «τις απαραίτητες επιφυλάξεις».

«Αυτές οι μέρες θα είναι πολύπλοκες, τίποτα δεν είναι οριστικό μέχρι να συμβεί πραγματικά. Και ακόμη και μέσα στη διαδικασία, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή», δήλωσε  ο Χαγκάρι.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Χαμάς είναι ένας αδίστακτος εχθρός. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες, με χαρά ανάμεικτη με λύπη».

«Η Χαμάς θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις ημέρες της συμφωνίας και την παύση στις μάχες για να σπείρει φόβο, παραπληροφόρηση και ψυχολογικό τρόμο», προειδοποίησε ο ίδιος.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η συμφωνία δεν είναι «το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αρχή».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο Χαγκάρι είπε: «Έχουμε συνολικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν: να κατεδαφίσουμε τη Χαμάς, να φέρουμε στην πατρίδα τους ομήρους, να οργανωθούν τα σύνορα για να σιγουρευτούμε ότι είναι ασφαλή και να δημιουργηθεί δύναμη αποτροπής στην περιοχή».

 Απαιτήσεις της Χαμάς ανέβαλαν για μία ημέρα τη συφωνία

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Ισραήλ μετέδωσε την Πέμπτη ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης πυρός είχε ως αιτία κάποιες πρόσθετες απαιτήσεις της Χαμάς.

Η ανταποκρίτρια, επικαλούμενη πηγή της στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ανέφερε ότι η Χαμάς είχε υποβάλει πρόσθετες απαιτήσεις στην συμφωνία – αν και δεν είναι σαφές ποιές είναι αυτές.

«Τώρα ακούω από την ισραηλινή κυβερνητική πηγή μου ότι η Χαμάς έχει υποβάλει πρόσθετες απαιτήσεις στη συμφωνία – αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις» μετέδωσε.

Από τις 7πμ αύριο η κατάπαυση του πυρός

Το απόγευμα της Πέμπτης επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του διαμεσολαβούντος Κατάρ ανακοίνωσε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί της Παρασκευής, ενώ η πρώτη ομάδα ομήρων θα παραδοθεί από την Χαμάς στις 4 το απόγευμα.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαγιέντ αλ Ανσάρι, η  πρώτη ομάδα θα αποτελείται από 13 άτομα και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει παραδώσει τη λίστα με τους αμάχους ομήρους που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα, ενώ τα κριτήρια για την επιλογή είναι “καθαρά ανθρωπιστικά” – “να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά από το κακό το συντομότερο δυνατό”.

Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό και η ιδέα είναι να γίνει η μεταφορά όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για όλα τα μέρη. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη», πρόσθεσε.

Επιβεβαίωση και από Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε επίσης λίγο μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων». Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

 

Με πληροφορίες από AFP/ BBC, Times of Israel

Παγκόσμιο «σαφάρι» της Μοσάντ για να εξαλείψει τους αρχηγούς της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται, με εντολή Νετανιάχου: «Η Γάζα δεν είναι πλέον απειλή»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: