Κρουαζιέρα τρόμου για 1.000 επιβάτες του Spirit of Discovery στον Βισκαϊκό: Για 18 ώρες το πλοίο βρέθηκε στο «μάτι» πρωτοφανούς καταιγίδας [videos]

FILE PHOTO: The Spirit of Discovery cruise ship arrives at La Goulette port in Tunis, Tunisia, 23 March 2022. EPA, MOHAMED MESSARA




Απερίγραπτες σκηνές τρόμου βίωσαν οι 1.000 επιβάτες του  κρουαζιερόπλοιου Spirit of Discovery το οποίο περνούσε από τον Βισκαϊκό κόλπο στον Ατλαντικό Ωκεανό και έπεσε σε κακοκαιρία.

Το Spirit of Discovery διέκοψε το ταξίδι του δύο εβδομάδων επιστρέφοντας στο Πόρτσμουθ το Σάββατο. Όπως αναφέρουν επιβάτες, το κρουαζιερόπλοιο έπεσε σε σφοδρή καταιγίδα στον Βισκαϊκό κόλπο, με κύματα ύψους 16 μέτρων να χτυπούν με μανία το πλοίο, το οποίο μάλιστα ακινητοποιήθηκε και έμεινε στάσιμο.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι από αυτούς αρκετά σοβαρά, όταν ο καπετάνιος του πλοίου αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό ασφαλείας το Σάββατο επειδή έπεσε σε σφοδρή καταιγίδα στον Βισκαϊκό κόλπο.

Τζάμια άρχισαν να σπάνε, πράγματα να διαλύονται, το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση και επιβάτες να γίνονται «μπαλάκια» και να χτυπούν σε σημεία του πλοίου. Υπολογίζεται πως περίπου 100 από αυτούς τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά.

Οι επιβάτες που αναρρώνουν μίλησαν για τη φρίκη των διακοπών τους, αφού έμειναν με σπασμένα κόκαλα όταν κύματα ύψους 30 ποδιών έσκισαν την πλευρά του κρουαζιερόπλοιου Saga.

Καθώς το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν στο έλεος της καταιγίδας για 18 ώρες, κάποιοι απελπισμένοι επιβάτες έγραψαν σημειώσεις στα αγαπημένα τους πρόσωπα σε περίπτωση που δεν έφταναν στο σπίτι – ενώ άλλοι τραυματισμένοι ταξιδιώτες φορούσαν σωσίβια για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός επιβάτη ο οποίος ανέφερε πως τα τραπέζια «πετούσαν» και οι άνθρωποι πήγαιναν πάνω κάτω από τις αναταράξεις.

«Ακούγαμε τα πάντα να σπάνε και στη συνέχεια ο καπετάνιος ουρλιάζοντας ανακοίνωσε πως το πλοίο έπαιρνε κλίση. Ο πανικός που είχε στη φωνή του μας έκανε να τρομοκρατηθούμε» είπε μια γυναίκα που ήταν πάνω στο πλοίο.

«Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν με σωσίβια και έγραφαν μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα σε περίπτωση που δεν επιστρέφαμε. Είμαστε ευτυχείς που είμαστε ζωντανοί» τόνισε.

Καθώς το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν στο έλεος της κακοκαιρίας για 18 ώρες, κάποιοι επιβάτες έγραψαν σημειώσεις στα αγαπημένα τους πρόσωπα σε περίπτωση που δεν έφταναν στο σπίτι – ενώ κάποιοι άλλοι φορούσαν σωσίβια για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Ένας από τους επιβάτες που έζησε τη φρίκη, είπε για τις τρομακτικές στιγμές στο σκάφος:

«Μπορούσες να ακούσεις το κατάστρωμα και τα σίδερα του πλοίου να τρίζουν και μετά ακολούθησε μια ανακοίνωση από τον καπετάνιο που ούρλιαξε πάνω από το σύστημα tannoy καθώς το πλοίο λοξοδρομούσε. Ο πανικός στη φωνή του έκανε όλους τους άλλους να πανικοβληθούν.

»Οι γιατροί τραυματιστηκαν. Η μητέρα μου είδε κάποιον να του παρέχουν πρώτες βοήθειες, υπήρχαν σπασμένα οστά, άνθρωποι σε φορεία και άνθρωποι που έκλαιγαν, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος, που έτρεχαν μανιωδώς προσπαθώντας να βοηθήσουν τους πάντες.

@itvnews Saga cruise ship: 100 people injured as Spirit of Discovery caught up in storm #itv #itvnews #sagacruise ♬ original sound – itvnews

Το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο στο έλεος των πανύψηλων κυμάτων για 18 ώρες, με τους επιβάτες να ισχυρίζονται ότι τα κύματα έφταναν τα 54 πόδια – ψηλότερο από τρία διώροφα λεωφορεία.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πόσο ψηλά πετούσαμε όταν χτυπούσαν τα κύματα των 54 ποδιών», είπε ο Peter Sawyerl, από το Christchurch.


Ο Βισκαϊκός κόλπος θεωρείται δύσκολο πέρασμα για τα πλοία, και το κρουαζιερόπλοιο είχε πάρει εντολή να επιστρέψει στην Βρετανία λόγω κακοκαιρίας. Τότε έπεσε στην κακοκαιρία και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ασφαλείας του πλοίου. Μετά από λίγο έστριψε αριστερά και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε. Τότε – όπως αναφέρεται – υπήρξε το μεγαλύτερο χάος.

Η εταιρεία από τη μεριά της ανέφερε πως δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές στο πλοίο.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Ξεσάλωσαν οι φασίστες νοσταλγοί του Φράνκο στη Μαδρίτη: Eπεισόδια και τραυματισμοί με αφορμή την πρόθεση Σάντσεθ για αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: