Kραδασμοί και στην Ινδία από τα Cyprus Confidential: Στο επίκεντρο οι επιχειρηματίες που πήραν «χρυσά διαβατήρια» από τη Λευκωσία

Η κοινοπραξία των δημοσιογράφων ICIJ έκανε τις αποκαλύψεις για την Κύπρο. Φωτογραφία via ICIJ site




Αισθητές παρενέργειες στην κυβέρνηση της Ινδίας του 1.4 δισ. κατοίκων φαίνεται να προκαλεί από την περασμένη εβδομάδα το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Πρώην αξιωματούχος της εκτελεστικής εξουσίας της πολυπληθούς χώρας με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για πέραν των 60 κυπριοποιημένων Ινδών απέστειλε επιστολή προς νυν στέλεχος του υπουργικού της Ομοσπονδίας ζητώντας ποινικές διώξεις σε βάρος συμπατριωτών του που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και ταυτόχρονα διατηρούν ιδιότητα Ινδού πολίτη.

Η διατήρηση διπλής υπηκοότητας στη χώρα της Νότιας Ασίας είναι παράνομη.

Αφορμή για τους κραδασμούς επί ινδικού εδάφους είναι οι αποκαλύψεις που έκανε η Indian Express την περασμένη Πέμπτη για επιχειρηματίες που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα υπό αξιοπερίεργες συνθήκες.

Η εν λόγω εφημερίδα συμμετείχε στην κοινοπραξία διερευνητικών δημοσιογράφων που εργάστηκαν για την έρευνα υπό τον τίτλο «Cyprus Confidential», αναλύοντας 3.6 εκατομμύρια αρχεία κυπριακών παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης της Ινδίας E. A. S. Sarma απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Ajay Kumar Bhalla και τον καλεί να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να γίνει διερεύνηση και να διωχθούν άμεσα όσοι από τους πολιτογραφηθέντες Ινδούς έχουν παρανομήσει.

Επικαλείται τις πρόνοιες του άρθρου «9» του Συντάγματος της Ινδίας, το οποίο απαγορεύει σε Ινδούς πολίτες να διατηρούν δυο υπηκοότητες.

Πέραν τούτου ζητά από τον εν λόγω υπουργό να μεριμνήσει ώστε να δοθούν πληροφορίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να υποβοηθηθεί το έργο των ινδικών Αρχών στο πλαίσιο των ερευνών τους για τους 66 αυτούς πολίτες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων της Κύπρου και φέρονται να έχουν κάνει οικονομικής φύσεως παρανομίες.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στείλει σε διάφορες περιπτώσεις το μήνυμα περί εξαιρετικών διμερών σχέσεων με την Ινδία, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με μια τόσο σημαντική χώρα της Νότιας Ασίας.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών της Ινδίας ο κ. Sarma σημειώνει: «Η Indian Express πραγματοποίησε πρόσφατα μια εκτενή έρευνα σχετικά με ένα σκάνδαλο που ενεπλάκη μια ομάδα Ινδών πολιτών οι οποίοι απέκτησαν “Χρυσά Διαβατήρια” από την κυβέρνηση της Κύπρου περί το 2017-18, καταθέτοντας επενδύσεις μέσω ενός ειδικού σχεδίου που προσέφερε το εν λόγω κράτος.

Οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν πολλοί από αυτούς, φαίνεται ότι εμπλέκουν παράνομο πλούτο που είχαν συσσωρεύσει από τις επιχειρήσεις τους στην Ινδία, εκμεταλλευόμενοι τα υφιστάμενα κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανεπαρκή ρυθμιστική εποπτεία».

Προσθέτει ότι κάποιοι από τους 66 που απέκτησαν «χρυσά διαβατήρια», διατηρούν ταυτόχρονα και έγκυρα ινδικά διαβατήρια, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της εν λόγω χώρας.

Αναφέρεται στο σημείο του ρεπορτάζ της Indian Express που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για ένα ζεύγος από την Ινδία που ενόσω είχε κυπριακά διαβατήρια έκανε χρήση και των ινδικών ταξιδιωτικών του εγγράφων.

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης της Ινδίας εισηγείται να ζητηθεί συνδρομή από τις Αρχές της Κύπρου: «Είναι αναγκαίο για την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες έρευνας της, ιδιαίτερα την Υπηρεσία Εφαρμογής του Νόμου και την Κεντρική Διερεύνηση (CBI), να προσεγγίσουν την κυβέρνηση της Κύπρου και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα ονόματα των Ινδών πολιτών και προσώπων ινδικής καταγωγής που έχουν κάνει επενδύσεις για να αποκτήσουν “Χρυσά Διαβατήρια”, να λάβουν τις λεπτομέρειες των εταιριών-κελύφη τους και των κεφαλαίων που κρύβονται σε αυτές, των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στις οποίες εμπλέκονται και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα φοροδιαφυγή, χειραγώγηση της αγοράς και παράνομη κατοχή περιουσίας στην Ινδία και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες βάσει των σχετικών νόμων».

Ο Sarma καταλήγει ως εξής στην επιστολή του: «Σύμφωνα με το Άρθρο 9 (σ.σ. του Συντάγματος της Ινδίας) και τους άλλους σχετικούς νόμους περί υπηκοότητας, ζητώ από το Υπουργείο Εσωτερικών να εντοπίσει τους κατόχους ινδικού διαβατηρίου και τους συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο και να εκκινήσει διαδικασίες δίωξης κατά των εν λόγω ατόμων.

Θα πρέπει επίσης να διενεργηθεί έρευνα κατά πόσον ορισμένοι άνθρωποι στην Ινδία και οι ρυθμιστικές Αρχές συνεργάστηκαν μαζί τους.

Ελπίζω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συντονίσει δράση με τα άλλα υπουργεία και τις Αρχές για να φέρει τους υπαιτίους ενώπιον της δικαιοσύνης χωρίς καθυστέρηση».

Τι αναφέρει η Indian Express για κυπριοποιημένους

⦁ Βλέπουν οικονομικά εγκλήματα πίσω από τις πολιτογραφήσεις

Η έρευνα της Indian Express φέρνει στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις Ινδών που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι και μέχρι στιγμής δεν ήταν ευρέως γνωστές.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι πολιτογραφήσεις τους περιβάλλονται από αξιοπερίεργες συνθήκες, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο εκτεθειμένη την Κύπρο που τους παραχώρησε υπηκοότητα.

Είναι ενδεικτικά τα όσα καταγράφονται για τον Pankaj Oswal και τη σύζυγό του Radhika. Το ζεύγος είχε ιδρύσει εταιρεία (6/2017-Cyprol LTD) με στόχο να αναπτύξει εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου στην Κύπρο, αλλά την έκλεισε μετά που απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα (2018).

Η υπόθεση αυτή προκύπτει από έγγραφα της κυπριακής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ConnectedSky. Κατά την άνοιξη του 2016 είχε απαγορευτεί στο ζεύγος να εγκαταλείψει την Αυστραλία όπου δραστηριοποιείτο επιχειρηματικά, λόγω φορολογικών υποχρεώσεων.

Η Indian Express αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις κυπριοποιημένων Ινδών. Πρόκειται για τους Surinder Hiranandani (μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού κλάδου), Anubhav Aggarwal (η επιτροπή Νικολάτου εισηγείται ανάκληση υπηκοότητας), Nesamanimaran Muthu, Virkaran Awasthy (μαζί με τη σύζυγό του απασχόλησαν τις Αρχές της Ινδίας για απάτη) και τα αδέρφια Awasthy και Vinod Adani.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας, ο Nesamanimaran Muthu, γνωστός ως MGM Maran, ελέγχθηκε από τις Αρχές της Ινδίας.

Μάλιστα, αρμόδια υπηρεσία της χώρας είχε γνωστοποιήσει τα ακόλουθα για τον Muthu: «Προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις των ινδικών νόμων, ο MGM Maran παρέδωσε την ινδική του υπηκοότητα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο MGM Maran άρχισε τη μεταφορά του πλούτου του από την Ινδία σε προορισμούς στο εξωτερικό {…} προκειμένου να τον κρατήσει εκτός της επιρροής των ινδικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου».

Η επιτροπή Νικολάτου για τον Aggarwal

Οι αποκαλύψεις στην Ινδία εστιάζουν και στην περίπτωση του κυπριοποιημένου Anubhav Aggarwal. Ελέγχθηκε για απάτη στην Ινδία, ήρθε αντιμέτωπος με σύλληψη στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2020 και τελικά αρμόδια υπηρεσία της χώρας του τού δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία.

Οι κυπριακές Αρχές έχουν ασχοληθεί μόνο με αυτή την περίπτωση στο παρελθόν.

Η διερευνητική επιτροπή για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που είχε ως επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο, είχε επισημάνει την περίπτωση του Aggarwal και εισηγείτο την αποστέρηση του κυπριακού διαβατηρίου.

Η επιτροπή στις επισημάνσεις της για τον Aggarwal, ο οποίος είχε πολιτογραφηθεί Κύπριος το 2016, σημειώνει ότι κατά την υποβολή της αίτησης του παρέλειψε να αναφέρει τη σχέση του με την εταιρεία ARK Imports Private Limited, ότι τον ερευνούσαν οι Ινδικές αρχές για την υπόθεση NSEL scam που αφορούσε σκάνδαλο (spot exchanges) και διέφυγε της σύλληψης.

«Επομένως», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο πόρισμα της επιτροπής, «ο επενδυτής φαίνεται να υπέβαλε ψευδή και/ή παραπλανητικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του».

Ο Anubhav Aggarwal είχε υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης τον Ιούλιο του 2016 και αυτή εγκρίθηκε μόλις τρεις μήνες αργότερα, σε μια περίοδο που είχαν αλλάξει οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η διερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις κάνει λόγο για 68 Ινδούς που πολιτογραφήθηκαν, ενώ στην Ινδία γίνεται λόγος για 66 πρόσωπα.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις της Kυπριακής Κυβέρνησης για τη Chevron και την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: