Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά, λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, που ομιλεί περί του “στυγνού” Μητσοτάκη

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης, μιλάει σε πάνελ στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




“Ο κ. Μητσοτάκης είναι στυγνός και η πολιτική του είναι επικίνδυνη”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασελάκης, μιλώντας από το βήμα του 7ου Thessaloniki Summit.

Ως «ευχάριστη εξέλιξη» χαρακτήρισε το γεγονός ότι η τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως εφόσον οι βουλευτές της ομάδας παραμένουν,   δουλεύουν για το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και θα το επισκέπτεται μία φορά το μήνα.

Στυγνός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

   “Εγώ δεν βλέπω τον κύριο Μητσοτάκη σαν αντίπαλο, τον βλέπω σαν κάποιον ο οποίος είναι στυγνός και η πολιτική που εφαρμόζει είναι επικίνδυνη. Στυγνός πάει να πει ότι λέει τα οριζόντια μέτρα δίκαια, ενώ όλοι οι φορείς λένε ότι όλα τα οριζόντια μέτρα είναι άδικα. Δεν ακούει τους ίδιους ανθρώπους που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες”, τόνισε ο κ. Κασσσελάκης.

Άνοιγμα στα μέλη της «Ομπρέλας»

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο νέος πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως δεν έφυγε η ομάδα της «Ομπρέλας», αλλά μερικά στελέχη που ευθυγραμμίζονταν με συγκεκριμένα πρόσωπα, λέγοντας πως είναι «ένας κόσμος που εγώ τον ενστερνίζομαι».

Παράλληλα, απέστειλε νέο μήνυμα προς την «ομάδα Αχτσιόγλου», υποστηρίζοντας ότι «χθες είπα το πρωί σε μια συνέντευξή μου στο ράδιο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο λέω και τώρα δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά τους ή κάποια απόφαση, το οποίο σημαίνει ότι παραμένουν στη βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, «από τη στιγμή που παραμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μέρος της ομάδας μας και αυτό είναι μια ευχάριστη εξέλιξη».

Στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τρίτος, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός επέλεξε και με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση αυτό είναι η βούληση της Ελληνίδας και του Έλληνα». Κληθείς να σχολιάσει τυχόν απώλειες από τη γενιά των «40ρηδων» σε στελεχιακό δυναμικό, σημείωσε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι οι φρέσκιες ιδέες», συμπληρώνοντας πως «η ηλικία δεν είναι το παν».

Τί εστί Αριστερά

  Σε ερώτηση τι σημαίνει για τον ίδιο Αριστερά, ο κ. Κασσελάκης απάντησε:”Αριστερά για μένα σημαίνει ανεκτικότητα, συλλογικότητα, συμπερίληψη, δικαιοσύνη παντού, όπως έλεγε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε της μικρής διαχείρισης, είμαστε για να λύσουμε τα θέματά της κοινωνίας τα επόμενα 50 χρόνια. Εγώ έχω τη βούληση, έχω καθαρά χέρια, έχω τη διεθνή εμπειρία. Θα φέρω μία καλή ομάδα και θα αναδείξουμε μεγάλες τομές στην Ελλάδα.

Είμαι εντελώς ανεξάρτητος και ποτέ δεν πρόκειται ποτέ να προδώσω τις λαϊκές συνοικίες, την περιφέρεια που με στήριξε να είμαι αυτή τη στιγμή πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε και πολλούς σαραντάρηδες και πολλούς πενηντάρηδες και πολλούς εικοσάρηδες στην παρέα μας. Θα δείτε άτομα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν τα γνωρίζετε. Θα βγουν στο προσκήνιο και θα λέτε ‘είχαμε τέτοια ταλέντα τέτοια λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα;’ Υπάρχουν παντού. Θέλω να είμαστε μία ορχήστρα. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά πρώτα βιολιά, αλλά λίγες ορχήστρες – και αυτό πρέπει να αλλάξει επιτέλους”.

 

Για Παύλο Πολάκη

Για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά της συναδέλφου του, Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε πως ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε το κόσμο μας που δεν έχει φωνή, για να προσθέσει ότι «όπως είπα στην Κεντρική Επιτροπή όλοι θα κριθούν από το έργο που θα παραγάγουν και αυτό ισχύει προς πάσα κατεύθυνση».

Είπε ότι μίλησε με τον Παύλο Πολάκη και τη Σία Αναγνωστοπούλου και μετά μίλησαν και αυτοί οι δύο μεταξύ τους “σε πολύ καλό κλίμα νομίζω […] Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε τον κόσμο ο οποίος αισθάνεται ότι δεν έχει φωνή αυτή τη στιγμή και βαδίζει προς την αποχή”.

“Θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση”

   “Ο ελληνικός λαός επέλεξε και με διαφορά, τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση”, δήλωσε.

Επισήμανε πως το νέο που φέρνει στην Ελλάδα, είναι “η επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα”.

“Ξεκάθαρες ‘κόκκινες γραμμές’ στον ελληνουρκικό διάλογο”

   Για τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, είπε ότι είναι πάντα θετικός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ο οποίος πρέπει να συμβαδίζει με τον ευρωτουρκικό διάλογο. Μέσα σε αυτό είναι και το θέμα της μετανάστευσης, όπου η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Ευρώπη να ασκήσει την ανάλογη πίεση.

“Έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών, η εθνική μας κυριαρχία, το μονομερές δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών υδάτων. Να μη δίνουμε σήμα ή ενδείξεις στον κ. Ερντογάν ότι είμαστε ανοιχτοί σε αποστρατικοποίηση των νησιών”.

Προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής του Thessaloniki Summit, o Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που εκείνη την ώρα αποχωρούσε, κι έκαναν χειραψία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ανδρουλάκης: Δεν αλλάζει ο Ερντογάν, θα έρθει να κάνει εδώ ό,τι έκανε στο Βερολίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: