Joni Mitchell 80 ετών: Η Καναδή performer-τραγουδίστρια θρύλος, από το Woodstock μέχρι σήμερα εκπλήσσει και εμπνέει [videos]

FILE PHOTO Canadian singer-songwriter Joni Mitchell EPA/ETIENNE LAURENT




Συναυλίες και αφιερώματα που περιλαμβάνουν ένα ντοκιμαντέρ στη νέα σειρά Legends του BBC, αλλά και ένα νέο άλμπουμ -το τρίτο από τα αρχεία της- και μια επιστροφή στη σκηνή.

Η Joni Mitchell, η οποία θα κλείσει τα 80 στις 7 Νοεμβρίου, έφτασε στην άλλη πλευρά του Το «Both Sides Now» γεμάτη ενέργεια και δημιουργικότητα παρά το εγκεφαλικό ανεύρυσμα που σχεδόν την έστειλε στον άλλο κόσμο το 2015, αναγκάζοντάς την να εγκαταλείψει τη μουσική και τις ζωντανές εμφανίσεις για χρόνια.

«Ήμουν πάντα ένα πλάσμα της αλλαγής», λέει η Καναδή τραγουδίστρια των Big Yellow Taxi και The Circle Game στην ειδική εκπομπή που μεταδίδει το ραδιόφωνο του BBC από σήμερα με ανέκδοτες συνεντεύξεις, σπάνιες ηχογραφήσεις και αρχειακό υλικό που χρονολογείται από την πρώτη ραδιοφωνική συνομιλία. το 1964, την πρώτη της μακρόχρονης καριέρας του.

Έπειτα, το Archives, Vol. 3: The Asylum Years (1972-1975), που κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου μέσω της Rhino Records, το τελευταίο κεφάλαιο της βραβευμένης με Grammy σειρά που βασίζεται στα ανεξερεύνητα ακόμα αρχεία: ένα έργο με πέντε άλμπουμ των οποίων η ίδια η λαϊκή τραγουδίστρια ήταν η έμπνευση και τα οποία τεκμηριώνουν τα πιο γόνιμα χρόνια της, αυτά των Court and Spark, For the Roses και The Hissing of Summer Lawns.

Μεταξύ των τραγουδιών, υπάρχει μια ακυκλοφόρητη έκδοση του τραγουδιού του 1972 You Turn Me on, I’m a Radio με τον Neil Young σε ηλεκτρική κιθάρα και φυσαρμόνικα.

Εν τω μεταξύ, για ένα χρόνο η Joni, αν και τώρα σε αναπηρικό καροτσάκι – μια θλιβερή πραγματικότητα που κρύβεται από τον χρυσό θρόνο στο κέντρο της σκηνής – έχει επιστρέψει στο χειροκρότημα συναυλιών: τον Ιούλιο του 2022 την ανέβασε στη σκηνή στο Newport Folk Festival για την πρώτη φορά από το 1969 η πιστή Brandi Carlile, η οποία στη συνέχεια τη συνόδευσε φέτος στο Washington State Gorge και πριν από τρεις εβδομάδες στο Hollywood Bowl για μια παράσταση κλασικών όπως The Circle Game, Ladies of the Canyon και Shine with Annie Lennox.

Πίσω από όλα αυτά, μια ταραγμένη ζωή (ως πολύ νέα μητέρα, έδωσε την κόρη της για υιοθεσία) μεταμορφώθηκε σε ποίηση, περνώντας από τη λαϊκή στον τζαζ και τον ηλεκτρονικό πειραματισμό.

Πριν από δύο χρόνια η Joni Mitchell επέστρεψε στο γήπεδο για μια κοινωνική διαμαρτυρία. Ως πρώην παιδί της πολιομυελίτιδας, που δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η ασθένεια είχε θύματα σε παιδιά με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες, είχε αποσύρει τη μουσική της από το Spotify σε αλληλεγγύη με τον Neil Young, ο οποίος με τη σειρά του λογοκρίθηκε επειδή έδωσε χώρο σε ένα δημοφιλές podcast anti-vax.

Ακόμα και σήμερα, μόνο μερικά τραγούδια της Joni, κυρίως διασκευές, όπως ένα από τα 1500 των Both Sides Now που έκλεισε το άλμπουμ του 1969 Clouds και ερμηνεύτηκε ξανά μεταξύ άλλων από τους Frank Sinatra, Doris Day, Paul Anka και Bing Crosby, Pete Seeger και σε ένα Η τζαζ έκδοση του Herbie Hancock, είναι ξανά διαθέσιμη.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Oι επίγονοι της αυτοκρατορίας Μπερλουσκόνι επιτίθενται: Βάζουν τέλος στα επιδόματα των 2.500 ευρώ σe 20 «fiancées» του Καβαλιέρε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: