Η Οπρα Γουίνφρεϊ μίλησε για την καταλυτική επίδραση της Μάγιας Αγγέλου στη ζωή της: Σπάζοντας τα ταμπού και τη σιωπή [videos]

Angelou at Clinton inauguration wikimedia.org




Η Όπρα Γουίνφρεϊ (Oprah Winfrey) αποκαλύπτει πώς ένα βιβλίο της αείμνηστης δρ Μάγια Αγγέλου τη βοήθησε να επεξεργαστεί τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως παιδί.

Μιλώντας στην 74η Τελετή Απονομής των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου και το Δείπνο Ευεργετημάτων στη Νέα Υόρκη, η Γουίνφρεϊ στην ομιλία της αναφέρθηκε στο πώς το βιβλίο της Αγγέλου του 1969, «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» (I Know Why the Caged Bird Sings), τη βοήθησε να δώσει «φωνή στον πόνο και τη σύγχυση μου».

«Ήμουν 15 χρόνων όταν διάβασα το πρώτο μου βιβλίο με μαύρο ήρωα, το “Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί” της Μάγιας Αγγέλου και όλος ο κόσμος κατέρρευσε. Έδωσε λόγια στον πόνο μου και τη σύγχυσή μου για τον βιασμό μου στα εννιά μου χρόνια».

Η Γουίνφρεϊ συνέχισε εξηγώντας ότι πριν διαβάσει το βιβλίο «δεν ήξερα ότι υπήρχε γλώσσα, υπήρχαν λέξεις για αυτό που μου είχε συμβεί ή ότι οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στη Γη το είχε βιώσει», προσθέτοντας: «Αυτή είναι η δύναμη των βιβλίων».

Η Αγγέλου πέθανε το 2014 σε ηλικία 86 ετών.

Ποιά ήταν η Μάγια Αγγέλου

Η Μάγια Αγγέλου (αγγλικά: Maya Angelou·[α] πραγματικό όνομα: Marguerite Annie Johnson, 4 Απριλίου 1928 – 28 Μαΐου 2014)[2] ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Κυκλοφόρησε επτά αυτοβιογραφίες, τρεις μελέτες, αρκετές ποιητικές συλλογές καθώς και μια λίστα από θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα μέσα σε 50 χρόνια. Έλαβε δεκάδες βραβεία και πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις. Η Αγγέλου είναι περισσότερο γνωστή για τις επτά αυτοβιογραφίες της, οι οποίες επικεντρώνονται στην παιδική της ηλικία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της. Η πρώτη αυτοβιογραφία της με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1969) περιγράφει τη ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και της χάρισε διεθνή αναγνώριση.

Έγινε ποιήτρια και συγγραφέας αφότου ανέλαβε μια σειρά από δουλειές ως νεαρή ενήλικας, συμπεριλαμβανομένων των μαγείρισσα, πόρνη, χορεύτρια σε νυχτερινά μαγαζιά, τραγουδίστρια, ηθοποιός στην όπερα Porgy and Bess, συντονίστρια σε συνέδρια της βόρειο-χριστιανών και δημοσιογράφος στην Αίγυπτο και την Γκάνα κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας της Αφρικής. Ήταν σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός παραστάσεων, ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1982 έγινε η πρώτη καθηγήτρια στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών στο Wake Forest University της Βόρειας Καρολίνα. Ήταν ενεργό μέλος του Κινήματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών και εργάστηκε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Μάλκολμ Χ.[3][4][5] Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1990, έκανε περίπου 80 εμφανίσεις ανά έτος ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε διάφορα πανεπιστήμια ; κάτι που το συνέχισε μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Το 1993, η Αγγέλου αφηγήθηκε το ποίημά της “On the Pulse of Morning” στην ορκωμοσία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και έγινε η πρώτη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημά της σε ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ μετά τον Robert Frost στην ορκωμοσία του Προέδρου John F. Kennedy το 1961.

Με την έκδοση του βιβλίου I Know Why the Caged Bird Sings, η Αγγέλου παρουσίασε διάφορα θέματα της προσωπικής της ζωής. Ήταν εκπρόσωπος των μαύρων και των γυναικών της Αμερικής και τα έργα της θεωρούνται ότι υπερασπίζονται τον πολιτισμό των μαύρων. Τα έργα της χρησιμοποιούνται ευρέως στα σχολεία και στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες να αποσυρθούν τα βιβλία της από κάποιες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ. Τα γνωστότερα έργα της Αγγέλου κατατάσσονται στην κατηγορία των αυτοβιογραφικών μυθιστορημάτων, ωστόσο πολλοί κριτικοί λογοτεχνίας τα θεωρούν αυτοβιογραφίες. Η Αγγέλου έκανε προσπάθεια να αμφισβητήσει την κοινή δομή της αυτοβιογραφίας μέσω της κριτικής, της αλλαγής και της επέκτασης του είδους. Τα βιβλία της επικεντρώνονται σε θέματα όπως ο ρατσισμός, η ταυτότητα, η οικογένεια και τα ταξίδια.

Η Αγγέλου ανέδειξε την εμπειρία τού να είναι κανείς αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.[4][6] Θεωρείται από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς,[7] ως «μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία»[8] και μια από τις «μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας».[9]

Το 1951 η Αγγέλου παντρεύτηκε τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, πρώην ναυτικό και μουσικό Tosh Angelos[4][5], παρά την καταδίκη των διαφυλετικών σχέσεων εκείνη την εποχή και την αποδοκιμασία της μητέρας της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Λ. Παπαθανασίου/wikipedia
Ελλάδα Αθήνα 

Beaujolais nouveau: Η ανέλπιστη επιτυχία ενός ταπεινού γαλλικού κρασιού που έγινε παγκοσμίως σύμβολο αισιοδοξίας* Πιστό στο ραντεβού του κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: