Η Ελληνοαμερικανική Kοινότητα γιόρτασε με λαμπρότητα την «Ημέρα του Οχι» στο Ινστιτούτο της Ειρήνης στην Ουάσιγκτον [video]

O Μάικ Μανάτος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πηγή φωτογραφίας: Hellas Journal




Τους σύγχρονους ήρωες της δημοκρατίας βράβευσε το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσιγκτον για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με μια λαμπρή τελετή που έγινε στο Ινστιτούτο της Ειρήνης στην Ουάσιγκτον το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» βράβευσε για 13η συνεχόμενη χρονιά τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας, οι οποίοι δεν διστάζουν να πουν το δικό τους «όχι» απέναντι στις αυταρχικές δυνάμεις που αντιμάχονται την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία επιφανών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου της Ουάσιγκτον.

Στην φετινή εκδήλωση βραβεύτηκε με το «Βραβείο του Μητροπολίτη Χρυσόστομου» ο Ραβίνος Andrew Baker από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) για τον αγώνα του στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων.

Επιπλέον, με το «Βραβείο OXI Courage» τιμήθηκε η οργάνωση «Save Ukraine» για τις προσπάθειές της να διασώσει από τα ρωσικά στρατόπεδα τα παιδιά που αρπάχθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ για τις προσπάθειές τους να διεκδικήσουν τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Όπως σημείωσε ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας Μάικ Μάνατος «το ιστορικό θάρρος των Ελλήνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έσωσε τη δημοκρατία για τον ελεύθερο κόσμο, ζει σήμερα στους τιμώμενούς ήρωες μας».

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης είχε πραγματοποιηθεί ξεχωριστή εκδήλωση στο Εθνικό Μνημείο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τιμήθηκαν τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βετεράνοι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (William and George Stoukides), τον Πόλεμο της Κορέας (Constantinos Georgiou) και τον πόλεμο του Βιετνάμ (Harris Pappas).

Οι εκπρόσωποι του ιδρύματος για την Ημέρα του ΟΧΙ θα καταθέσουν στεφάνι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον το πρωί της Τετάρτης.

Το Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ στην Ουάσιγκτον

Η ιδέα για την ίδρυση ενός ιδρύματος για την «Ημέρα του ΟΧΙ» που θα βραβεύει τους σύγχρονους αγωνιστές της δημοκρατίας ανήκει στους γνωστούς ελληνοαμερικανούς λομπίστες Άντι και Μάικ Μάνατο. Βασισμένο στο αφηγηματικό αρχέτυπο της πάλης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, το ίδρυμα χρησιμοποιεί το ηρωικό «ΌΧΙ» της Ελλάδας για να βραβεύσει τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας που τόλμησαν να πουν το δικό τους «ΟΧΙ» απέναντι στις δυνάμεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο.

«Ο ελληνικός λαός έδειξε εξαιρετικό θάρρος εναντίον ανυπέρβλητων εμποδίων, αγωνιζόμενος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Το ‘Βραβείο Ημέρας του ΟΧΙ’ δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τους λαμπαδηφόρους του σήμερα που διατηρούν το πνεύμα της επετείου του ‘ΟΧΙ’ – τους σημερινούς Δαυίδ που αγωνίζονται ανάμεσα μας για την δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος.

  • Πρόκειται για μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, μετατρέποντας την 28η Οκτωβρίου από μια εθνική εορτή σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι ο αγώνας των Ελλήνων στο Έπος του 1940 θα εξασφαλίσει στην ιστορική μνήμη των ΗΠΑ την θέση που του αξίζει. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάικ Μάνατος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες ανάπτυξης της λεγόμενης ήπιας ισχύος μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας και εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε αυτό τον τομέα.

«(Η Ελλάδα) έχει ξεκινήσει και κάνει καλή δουλεία στη χρήση της λεγόμενης ‘ήπιας ισχύος’. Βοηθά δηλαδή τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ότι μπορούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά έχει να δώσει ορισμένα πλεονεκτήματα ‘ήπιας ισχύος’, τα οποία αποτελούν και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάνατος.

Οι γυναίκες στον αγώνα για δικαιώματα: Πριν 130 διεθνώς πριν 70 χρόνια στην Ελλάδα το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι-Ημερίδα στο Μόναχο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: