Η διεστραμμένη λογική της Χαμάς με τα λόγια ηγετών της: Ολοκληρωτικός διαρκής πόλεμος με το Ισραήλ * Δεν κάναμε την επίθεση για να φτιάξει η ζωή στη Γάζα

FILE PHOTO: Μασκοφόρος ένοπλος της Χαμάς στη διάρκεια παρέλασης προ ετών στην Γάζα. EPA/ALI ALI




Xιλιάδες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ολόκληρες οικογένειες έχουν αφανιστεί.  Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν μετατρέψει τις παλαιστινιακές γειτονιές σε εκτάσεις ερειπίων, ενώ οι γιατροί περιθάλπουν παιδιά που ουρλιάζουν σε σκοτεινά νοσοκομεία χωρίς αναισθησία. Σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο φόβος έχει εξαπλωθεί σχετικά με την πιθανή έκρηξη ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Αλλά στην αιματηρή αριθμητική των ηγετών της Χαμάς, η σφαγή δεν είναι το λυπηρό αποτέλεσμα ενός μεγάλου λάθος υπολογισμού, λένε στελέχη της Χαμάς που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times.

  • Το αντίθετο, λένε: Είναι το αναγκαίο κόστος ενός μεγάλου επιτεύγματος – της συντριβής του status quo και του ανοίγματος ενός νέου, πιο ασταθούς κεφαλαίου στον αγώνα ενάντια στο Ισραήλ.

Ήταν απαραίτητο να «αλλάξουμε ολόκληρη την εξίσωση και να μην έχουμε απλώς μια σύγκρουση», είπε ο Χαλίλ αλ-Χάγια, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στους New York Times από τη Ντόχα του Κατάρ.

“Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση ήταν μια μεγάλη πράξη, και χωρίς αμφιβολία, ήταν γνωστό ότι η αντίδραση σε αυτήν την πράξη θα ήταν μεγάλη“, λέει. “Έπρεπε να πούμε στον κόσμο ότι ο παλαιστινιακός αγώνας δεν θα πέθαινε“.

  • «Καταφέραμε να βάλουμε ξανά στο τραπέζι το παλαιστινιακό ζήτημα και τώρα κανείς στην περιοχή δεν βιώνει ηρεμία».

Ο Αλ-Χάγια και άλλα στελέχη της Χαμάς απορρίπτουν την ιδέα ότι θέλουν να κυβερνήσουν τη Γάζα, εκφράζοντας αντίθετα την υποστήριξή τους σε μια αέναη σύγκρουση.

“Ελπίζω ότι η κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ θα γίνει μόνιμη σε όλα τα σύνορα και ότι ο αραβικός κόσμος θα σταθεί στο πλευρό μας“, τόνισε ο σύμβουλος της Χαμάς Ταχίρ Ελ-Νούνου.

  • “Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να διοικεί τη Γάζα και να της φέρνει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και τέτοια. Αυτή η μάχη δεν έγινε επειδή θέλαμε καύσιμα ή εργάτες. Δεν επιδίωξε να βελτιώσει την κατάσταση στη Γάζα. Αυτή η μάχη έγινε για να ανατρέψει εντελώς την κατάσταση” κατέληξε ο αλ-Χάγια.

Από τη συγκλονιστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία το Ισραήλ λέει ότι σκοτώθηκαν περίπου 1.400 άνθρωποι —οι περισσότεροι άμαχοι— και περισσότεροι από 240 άλλοι σύρθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι, οι ηγέτες της οργάνωσης επαίνεσαν την επιχείρηση, με κάποιους να ελπίζουν ότι θα πυροδοτήσει μια διαρκή σύγκρουση που τερματίζει κάθε προσποίηση συνύπαρξης μεταξύ του Ισραήλ, της Γάζας και των χωρών γύρω τους.

Με πληροφορίες από The New York Times

Κόλαφος η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία του Ερντογάν: Δημοκρατική οπισθοδρόμηση * Προεδρική «απολυταρχία» και εξωτερική πολιτική κόντρα στην Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: