Οι Χιλιάνοι βγαίνουν οριστικά από το «γύψο» στις 17 Δεκεμβρίου: Δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος της χούντας Πινοτσέτ που ισχύει μέχρι σήμερα

FILE PHOTO President Gabriel Boric of Chile EPA/Chris Kleponis / POOL




Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς παρέλαβε χθες την πρόταση για το νέο Σύνταγμα της χώρας από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο συστάθηκε μετά από εκλογική διαδικασία και έχει ως σκοπό να αντικαταστήσει το προηγούμενο συνταγματικό κείμενο της λατινοαμερικάνικης χώρας που χρονολογείται από την εποχή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Σε μια επίσημη τελετή στο χιλιανό Κοινοβούλιο, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς ευχαρίστησε το Συμβούλιο για την επίπονη εργασία που έφερε εις πέρας και όρισε για τις 17 Δεκεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που θα αποφασίσει αν θα περάσει σε ισχύ το νέο Σύνταγμα.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «οι Χιλιανοί τώρα θα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι μια πρόταση που μας ενώνει» και η δουλειά η δική του και της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εκφραστούν με πλήρη ελευθερία κατά τη δημοψήφισμα της 17ης Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που το εκλογικό σώμα εγκρίνει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, ο Μπόριτς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να το θέσει σε εφαρμογή πλήρως και θα ηγηθεί της διαδικασίας που θα απαιτηθεί για τις απαραίτητες νομικές προσαρμογές.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν οι πολίτες απορρίψουν τις αλλαγές, ο Χιλιανός πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την ευημερία των ανθρώπων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος Μπόριτς εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη σοφία του χιλιανού λαού, η οποία έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όταν κλήθηκε να πάρει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. «Ας ακούσουμε και ας εμπιστευτούμε τη δημοκρατική ετυμηγορία της 17ης Δεκεμβρίου» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Στήριξη στον Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης από τους Καταλανούς αυτονομιστές με αντάλλαγμα αμνήστευση για την προσπάθεια απόσχισης του 2017: Αντιδράσεις στην Ισπανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: