Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Action24 και το Omega Channel (video): Ο Ερντογάν εκβιάζει τις ΗΠΑ; Θέλετε την ένταξη της Σουηδίας; Να μου δώσετε τα F-16…

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Η Τουρκία ασκεί εκβιασμό στην κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει προηγουμένως να λάβει την έγκριση για τα μαχητικά F-16.

Ένα αιτημα που παραμένει παγωμένο, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέχρι και σήμερα, δεν το έχει στείλει επίσημα στο Κογκρέσο για έγκριση.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου.

Ανέφερε σχετικά:

Όλες οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αλλά και από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συγκλίνουν ότι η Τουρκία έθεσε το θέμα επίσημα στους Αμερικανούς, οι οποίοι λογικό είναι να το φυσάνε και να μην κρυώνει…

Οι Αμερικανοί έλπιζαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα υλοποιούσε στις αρχές Οκτωβρίου την υπόσχεση που είχε δώσει στους εταίρους του στο ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Δεύτερον, είχε δώσει και άλλες υποσχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε λάβει ισχυρές διαβεβαιώσεις από τον Χακάν Φιντάν ότι η Σουηδία θα γινόταν δεκτή στη Δυτική Συμμαχία σε αυτή τη σύνοδο, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ούτε αυτή η υπόσχεση υλοποιήθηκε. Ο κ. Μπλίνκεν είναι πολύ εκτεθειμένος και έναντι του Προέδρου Μπάιντεν και έναντι του Κογκρέσου.

Διότι είναι αποδέκτης ενός άνευ προηγουμένου εκβιασμού από σύμμαχο, υποτίθεται, χώρα, χωρίς να αντιδρα αποτελεσματικά. Οι δημόσιες δηλώσεις του δείχνουν ένα φοβισμένο υπουργό. Σίγουρα δεν δείχνει ότι είναι υπουργός μίας υπερδύναμης.

Σήμερα συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του από τον οποίο φαίνεται ότι έλαβε ακόμα μία έωλη υπόσχεση.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι ο κ. Μπλίνκεν και ο Χακάν Φιντάν συζήτησαν τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας των ΗΠΑ και της Τουρκίας ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ και την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στη δυτική συμμαχία, κάτι που επανέλαβε ο υπουργός Blinken ότι θα πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του, ο Φιντάν δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στο θέμα. Δήλωσε ότι όπως είπε ο Τόνι, είμαστε εδώ σήμερα για να παραβρεθούμε στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και έχουμε πολύ σημαντικά θέματα στο πιάτο μας, και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις και εκτιμούμε πραγματικά τη φιλία και τη συνεργασία μας.

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης των F-16, παραμένει, όπως είπαμε, παγωμένο. Οι τέσσερις νομοθέτες που πρέπει να υπογράψουν για να αγοράσει η Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά, παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους. Όχι στα F-16 παρά μονο αν η Τουρκία δεχθεί τους όρους που έχουν τεθεί. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Σε αυτά τα εμπόδια προστέθηκε φυσικά ακόμα ένα: Το Εβραϊκό Λόμπι τάσεται αναφανδόν εναντίον κάθε στρατιωτικής ενίσχυσης της Τουρκίας απότις ΗΠΑ, λόγω της στάσης της στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Επιπρόσθετα, το Εβραϊκό Λόμπι αναμένεται να ζητήσει από τον Λευκό Οίκο να τιμωρήσει την Τουρκία για την υποστήριξη της σε μία οργάνωση, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για τη Χαμάς. Τόνισε μάλιστα ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας για να ξεφύγει από αυτήν την πίεση.

Θα φανεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

  • Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις Βρυξέλλες:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία «μόλις αυτό είναι δυνατό».

«Η Σουηδία τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα έχει έρθει η ώρα για την Τουρκία να οριστικοποιήσει τη διαδικασία ένταξης» αυτής της χώρας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ζήτησε επίσης να παραταθεί η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πρόκειται να λήξει αύριο, Τρίτη.

«Καλώ για μια παράταση της εκεχειρίας, η οποία θα επιτρέψει να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στους πληθυσμούς που την έχουν μεγάλη ανάγκη και να επιτευχθεί η απελευθέρωση άλλων ομήρων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με κομμένη την ανάσα η Αθήνα αναμένει τον Ερντογάν: Με σχετική ευκολία δέχθηκε την επίσκεψη του, αλλά τώρα προσεύχεται να μην δείξει τον πραγματικό, τον κακό εαυτό του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: