Η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και στην Ολλανδία με αιχμή το μεταναστευτικό: Πιθανή η συμμετοχή στην κυβέρνηση ή ανοχή

FILE PHOTO Dutch People’s Party for Freedom and Democracy VVD leader Dilan Yesilgoz, GroenLinks/PvdA Frans Timmermans and Party for Freedom (PVV) Geert Wilders during the SBS6 election debate in Hilversum, the Netherlands, 16 November 2023. EPA/KOEN VAN WEEL




Τα αριστερά κόμματα στην Ολλανδία προέτρεψαν τον κόσμο να ψηφίσει στρατηγικά για να αποφύγει μια ακροδεξιά κυβέρνηση, αφού μια δημοσκόπηση έδειξε κέρδη της τελευταίας στιγμής για το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders.

Ο Βίλντερς, του οποίου το μανιφέστο ζητά «φρένο » στο άσυλο και απαγόρευση των «ισλαμικών σχολείων, Κορανίων και τζαμιών», είπε ότι ήταν μια «αλλαγή του παιχνιδιού» όταν μια δημοσκόπηση το βράδυ του Σαββάτου τον έφερε ισοδύναμο με το κόμμα του Μαρκ Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα. για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Ο δημοσκόπος Maurice de Hond – ο οποίος υπερεκτίμησε το μερίδιο του Wilders κατά πέντε έδρες στις τελευταίες εκλογές – διαπίστωσε σε μια έρευνα σε σχεδόν 7.000 άτομα στις 17 Νοεμβρίου ότι το PVV και το VVD ισοψηφούσαν σε 26 από τις 150 έδρες, χάρη σε επιπλέον πέντε έδρες για τον Wilders μετά από μια επιθετική παρουσία του σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Οι δημοσκόποι τόνισαν ότι άλλες δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις βγαίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο Sjoerd van Heck, της Ipsos, είπε ότι εάν ο Wilders έχει σημειώσει άνοδο σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής του, «είναι πιθανη μιά συσπείρωση των αριστερών ψηφοφόρων που επιδιώκουν να εμποδίσουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PVV».

Από τότε που η νέα επικεφαλής του κόμματος του Rutte, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, είπε νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία ότι δεν θα απέκλειε, όπως ο Rutte, το PVV από τις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό, ο Wilders τα γύρσε έναν πιο ήπιο τόνο. Σε συνέντευξή του υποσχέθηκε παραχωρήσεις στις αντι-ισλαμικές πολιτικές, αλλά ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη επειδή κάλεσε για «λιγότερους Μαροκινούς»σε μιά ομιλία του το 2014.

Οι αριστεροί ηγέτες έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους προοδευτικούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά για τα κόμματα του κέντρου. Ο Φρανς Τίμερμανς, ο Ευρωπαίος βαρέων βαρών που ηγείται ενός νέου συνασπισμού των Εργατικών και της Πράσινης Αριστεράς, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η κ. Yeşilgöz άνοιξε την πόρτα για τον Wilders στην κυβέρνηση. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποιος συμμετέχει στη διοίκηση της χώρας που απορρίπτει ένα εκατομμύριο Ολλανδούς [μουσουλμάνους] ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο νέος επικεφαλής των φιλελεύθερων δημοκρατών της D66, Rob Jetten, είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης. «Το VVD, γνωρίζοντας πολύ καλά τι έκανε, άφησε την κυβέρνηση να πέσει [τον Ιούλιο], όταν θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τη μετανάστευση σε ένα καλύτερο μονοπάτι, τώρα η Yeşilgöz ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον Wilders κι έτσι δημιούργησε αυτή τη δυναμική», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό NOS.

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, οι ειδικοί λένε ότι το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να κριθεί σε αυτό το κατακερματισμένο, αναλογικά αντιπροσωπευτικό σύστημα. Ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος, ο Pieter Omtzigt, και το κόμμα του Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα κυβερνήσουν με το «αντισυνταγματικό» PVV.

Μετά τη δημοσκόπηση, το απόγευμα της Κυριακής, ο Omtzigt είπε ότι είναι ανοιχτός να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα του κερδίσει τις περισσότερες έδρες και έχει ένα υπουργικό συμβούλιο ειδικών στα υπουργικά θέματα. Πριν από μια εβδομάδα είπε στους δημοσιογράφους ότι θα προτιμούσε να ηγηθεί της παράταξής του από το κοινοβούλιο παρά να εγκατασταθεί στην έδρα του πρωθυπουργού.

Ένας βασικός πιθανός εταίρος του συνασπισμού, το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη, έχει προτείνει ότι το PVV θα μπορούσε να είναι ένας σιωπηλός εταίρος που υποστηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας – αν και αυτή η συμφωνία έληξε καταστροφικά για μια προηγούμενη κυβέρνηση Rutte.

Την Κυριακή, η Yeşilgöz-Zegerius – μια πρώην πρόσφυγας Τουρκοκουρδικής καταγωγής που αγωνίζεται για περαιτέρω ελέγχους στη μετανάστευση – αποστασιοποιήθηκε από ακραίες απόψεις. «Αρνούμαι να αποκλείσω έναν μόνο ψηφοφόρο… [αλλά] το PVV έχει πολιτικές όπως το να θέλει η Ολλανδία να φύγει από την Ευρώπη, θέλει ένα Nexit, αγνοεί τα κλιματικά προβλήματα, που θα κατέστρεφαν εντελώς αυτή τη χώρα», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό WNL την Κυριακή.

«Οι διαφορές είναι τεράστιες. Ο Wilders είχε μια εποικοδομητική εβδομάδα, ο τόνος του είναι συγκρατημένος, ακύρωσε όλες τις ακραίες θέσεις του: Δεν ξέρω πόσο πιστευτό είναι αυτό».

Ο De Hond είπε στον Guardian ότι ενώ το 60% των ψηφοφόρων εξακολουθούσε να εξετάζει δύο κόμματα, η αύξηση που μέτρησε μπορεί να γίνει πραγματικότητα και σίγουρα επηρέαζε τη συζήτηση.

«Μπορείς να είσαι νούμερο ένα και να μην είσαι στην κυβέρνηση», είπε. «Πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να δείξουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με το πώς λειτούργησε η κυβέρνηση [του Ρούτε]. Τα τέσσερα κόμματα της τελευταίας κυβέρνησης μαζί θα χάσουν περίπου το 40% των ψήφων τους, που θα πάνε σε κόμματα διαμαρτυρίας. Ο Wilder σε ένα ντιμπέιτ την Πέμπτη σε ένα τηλεοπτικό κανάλι με τους περισσότερους δεξιούς πιθανούς ψηφοφόρους, ήταν το νούμερο ένα με διαφορά».

Όμως, παραδέχτηκε, «οι ψηφοφόροι μπορούν να μετακινηθούν τις τελευταίες δύο ημέρες».

Με πληροφορίες από theguardian
Ελλάδα Αθήνα 

Τα μυστήρια της Κομισιόν: Βροχή οι παραιτήσεις για υποψηφιότητες σε εθνικές εκλογές, αν αποτύχουν γυρνούν στην «καπαρωμένη» θέση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: