Η ιστορία του εκκεντρικού τρανς Ρωμαίου αυτοκράτορα «Ηλιογάβαλου» που προσπάθησε να κάνει την πρώτη αλλαγή εγχείρησης φύλου

FILE PHOTO: O Ηλιογάβαλος θεωρείται ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους και εκκεντρικούς Ρωμαίους αυτοκράτορες José Luiz via Wikimedia Commons




Χρησιμοποιώντας την αντωνυμία «αυτή» θα αναφέρεται πλέον βρετανικό μουσείο στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ηλιογάβαλο, ίσως την πιο ιδιαίτερη περίπτωση αυτοκράτορα της Αρχαίας Ρώμης.

Ένα μουσείο του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι θα παρακολουθήσει την έρευνα που αποκαλύπτει ότι ο αρχαίος Ρωμαίος αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος ήταν τρανς και στη συνέχεια θα αναφέρεται στον κυβερνήτη ως «αυτή» στις εκθέσεις του.

Το Μουσείο North Hertfordshire, ακολουθώντας τα αποτελέσματα έρευνας γύρω από τον αυτοκράτορα που λοιδορήθηκε και τελικά δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο, αποφάσισε να τον ταξινομήσει εκ νέου ως τρανς άτομο και στο εξής θα του αποδίδονται οι αντωνυμίες που αποδίδονται στα τρανς άτομα, σύμφωνα με την Telegraph.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια μακροχρόνιου ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος για την ταυτότητα φύλου του Ηλιογάβαλου, και βασίζεται σε κλασικά κείμενα σύμφωνα με τα οποία ο αυτοκράτορας ζητούσε να τον αποκαλούν «κυρία».

Ο Κιθ Χόσκινs, εκτελεστικό μέλος για το Enterprise and Arts στο Συμβούλιο του North Herts ανέφερε σε δήλωσή του τον Αύγουστο ότι «Το μουσείο North Herts έχει ένα νόμισμα με τον Ηλιογάβαλο, το οποίο εκθέτουμε περιοδικά καθώς είναι ένα από τα λίγα αντικείμενα ΛΟΑΤΚΙ+ που έχουμε η συλλογή μας. Το ασημένιο νόμισμα του δηναρίου κόπηκε την εποχή του Ηλιογάβαλου (218-222 μ.Χ.).

«Προσπαθούμε να είμαστε ευαίσθητοι στον προσδιορισμό των αντωνυμιών για τους ανθρώπους στο παρελθόν, όπως είμαστε για τους ανθρώπους στο παρόν, είναι θέμα σεβασμού. Γνωρίζουμε ότι ο Ηλιογάβαλος ταυτοποιήθηκε ως γυναίκα και ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το ποιες αντωνυμίες έπρεπε να χρησιμοποιούνται για το πρόσωπό του, κάτι που δείχνει ότι η χρήση των αντωνυμιών δεν είναι κάτι νέο», λέει ο Χόσκινs.

Μια δήλωση που χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2021 και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του μουσείου ανέφερε πως «αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, υπάρχουν άνθρωποι που τώρα μπορούμε να περιγράψουμε ως τρανς άτομα. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος (μ.Χ. 204-222) γεννήθηκε ως αρσενικό, αλλά στα εφηβικά του χρόνια ταυτοποιήθηκε ως γυναίκα και προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει έναν γιατρό που θα μπορούσε να κάνει εγχείρηση μετάβασης φύλου».

Ο Ηλιογάβαλος θεωρείται ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους και εκκεντρικούς Ρωμαίους αυτοκράτορες. Ο συγγραφέας Κάσσιους Ντίο, ανέφερε ότι ο Ηλιογάβαλος έβαφε τα μάτια του, ξύριζε τις τρίχες του σώματός του, χρησιμοποιούσε καλλυντικά για να βελτιώσει την εμφάνισή του και φορούσε περούκες, προτού βγει απ’ το παλάτι και πάει στις ταβέρνες και τους οίκους ανοχής της Ρώμης «για να εκπορνευθεί».

Υποστηρίζεται επίσης ότι ένα απ’ τα δωμάτια του παλατιού ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στα όργια που διοργάνωνε. Υποτίθεται ότι στεκόταν γυμνός στην πόρτα πρoκαλώντας όσους περνούσαν από μπροστά του, αυτούς δηλαδή που είχαν επιλεγεί από τους βοηθούς του για να τον «ευχαριστήσουν», αποκαλώντας τον ταυτόχρονα και «ερωμένη».

Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύτηκε μια νέα οδηγία σχετικά με την πρακτική της διεξαγωγής σε μουσεία, γκαλερί, αρχεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου από το Ερευνητικό Κέντρο για Μουσεία και Πινακοθήκες (RCMG) του Πανεπιστημίου του Λέστερ. Η οδηγία έγινε αποδεκτή με χαρά από τους υπερασπιστές των τρανς δικαιωμάτων, αλλά σχολιάστηκε επικριτικά από ορισμένους στον Τύπο της Βρετανίας, αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο η συζήτηση για τα τρανς δικαιώματα συνεχίζει να απασχολεί.

Με πληροφορίες από Telegraph

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών η ελληνοϊταλίδα ηθοποιός Άννα Κανάκις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: