Φεντανίλ: Ποιό είναι το τρομερό ναρκωτικό που δηλητηριάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας σε ακραίο βαθμό

Στιγμιότυπο από βίντεο του ΒΒC




Οσοι έχουν δει το Breaking Bad θα καταλάβουν πολύ πιο εύκολα κάποια σημεία του κειμένου που ακολουθεί.

Αλλά και για όσους δεν έχουν ουδεμίαν ιδέα για την -θρυλική πλέον τηλεοπτική σειρά- τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου δύσκολα.

Είναι δυνατόν ένα ναρκωτικό να αποτελεί σημείο διπλωματικής ρήξης δύο υπερδυνάμεων και να συζητείται στο ανώτατο επίπεδο ηγετών όπως συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ Σι και Μπάιντεν στην Καλιφόρνια;

Ναι.

Το εν λόγω ναρκωτικό ονομάζεται Φεντανίλ και ανήκει στα συνθετικά εκείνα οπιοειδή που σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες νέους Αμερικανούς ετησίως.

Ο περιορισμός της διακίνησής του εντός ΗΠΑ ήταν πράγματι ένα από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των ηγετών των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ και του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που συναντήθηκαν σε μια τοποθεσία λίγο έξω από το Σαν Φρανσίσκο, στη Καλιφρόνια.

ΟΙ υπερβολικές δόσεις συνθετικών οπιοειδών, οι περισσότερες από τις οποίες προκαλούνται από το Φεντανίλ [ή φαιντανύλη, επί το ελληνικότερο] είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες για άτομα ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2022 και οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από τη φαιντανύλη ή άλλα συνθετικά οπιοειδή.

Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα: Οι πρόδρομες χημικές ουσίες -αυτές δηλαδή που είναι η βάση για την παρασκευή της φαιντανύλης- προέρχονται κυρίως από την Κίνα, κατά δεύτερο λόγο και από την Ινδία.

Αυτές οι χημικές ουσίες, στη συνέχεια, συνήθως αποστέλλονται στο Μεξικό, όπου μετατρέπονται σε φαιντανύλη από τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών.

  • Μόλις τον περασμένο μήνα, αντιπροσωπεία αμερικανών γερουσιαστών με επικεφαλής τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ συναντήθηκε με τον Σι στην Κίνα και του ζήτησε να αναλάβει δράση για την κινεζική βιομηχανία χημικών ουσιών που παράγουν τη φαιντανύλη.

Μάλιστα σε εκείνο το ταξίδι ο Σούμερ σχολίασε: «Κάθε ένας από εμάς γνωρίζει τουλάχιστον μία οικογένεια που έχει χάσει νέους άνδρες και γυναίκες από το Φεντανίλ».

Βεβαίως τα κινεζικά (κρατικά) ΜΜΕ απαντούν ότι η κατανάλωση Φεντανίλ (ή φαιντανύλης) είναι απλά εσωτερικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ, η κινεζική κυβέρνηση είχε όντως καθορίσει το 2019 τη φαιντανύλη ως «ελεγχόμενη» ουσία.

Όπου ελεγχόμενη, βλέπε ότι δεν μπορεί να παρασκευάζεται και να κυκλοφορεί σαν να είναι παγωτό ή γλειφιτζούρι.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους παρασκευαστές των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της να συνεχίσουν τις αθρόες αποστολές τους από Κίνα προς Μεξικό.

Είναι δε τόσο τρομερό το ναρκωτικό αυτό που αρκεί μια ελάχιστη δόση -τόσο μικρή όσο δύο χιλιοστόγραμμα της ουσίας του φαρμάκου- για να αποβεί «θανατηφόρα,  ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, την ανοχή και την προηγηθείσα ένταση της χρήσης» από το χρήστη, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA).

Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζος Γκέλτζερ, έχει εκτιμήσει ότι η «ποσότητα χαπιών φεντανύλης και σκόνης που έχουν κατασχεθεί από τις αμερικανικές αρχές στα σύνορα των ΗΠΑ μόνο πέρυσι θα ήταν αρκετή για να σκοτώσει κάθε Αμερικανό».

Αλλά και ο Σαμ Κουϊνόν, (Sam Quinones), δημοσιογράφος και συγγραφέας δύο εξαιρετικών βιβλίων για τα προβλήματα των ναρκωτικών στις ΗΠΑ έχει πει: «Με τη φαιντανύλη είναι σχεδόν αδύνατο να είσαι αυτό που λέμε ‘λειτουργικός τοξικομανής’. [Ετσι και την αρχίσεις], όλη σου η ζωή είναι αφιερωμένη σε αυτήν».

Ακόμη και οι χρήστες φαιντανύλης που έχουν αναπτύξει ανοχή στη ουσία, επιβιώνουν το πολύ για περίπου δύο χρόνια.

Για τους εμπόρους ναρκωτικών, η φαιντανύλη είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε σύγκριση με ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, τα οποία απαιτούν την καλλιέργεια παπαρούνας για την παραγωγή οπίου, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηρωίνη.

Με τη φαιντανύλη, δεν χρειάζεται να καλλιεργήσεις κανείς τίποτα. Όλα μπορούν να γίνουν σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο. Και εδώ είναι το Breaking Bad που σας λέγαμε στην αρχή.

Η άνοδος στη χρήση της φαιντανύλης άρχισε να αποτελεί πρόβλημα στις ΗΠΑ πριν από μία δεκαετία.

Και το πρόβλημα ενισχύθηκε όταν μία νέα τάση έκανε τη εμφάνισή της: Ήταν η προσθήκη της Xylazine, ενός ηρεμιστικού αλόγων γνωστό ως Τranq, μαζί με τη λήψη φεντανύλης.

Το Tranq μπορεί να προκαλέσει τόσο βαριές επιπτώσεις σε χρήστες, που μπορεί να απαιτηθεί ακρωτηριασμός άκρων.

Η DEA λέει ότι περίπου το ένα τέταρτο της σκόνης φαιντανύλης που κατασχέθηκε στις ΗΠΑ το 2022 εμπεριείχε και αυτό το «Tranq».

  • Είναι όμως όλο το θέμα πρόβλημα της Κίνας; Όχι βέβαια. Ναι, τα κρατικώς ελεγχόμενα κινεζικά εργοστάσια  φαρμακευτικής παράγουν ανεξέλεγκτα τις βάσεις δημιουργίας του ναρκωτικού. Αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και το θέμα της ευρύτερης ζήτησης για ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πόσω μάλλον όταν τα μεξικανικά καρτέλ συχνά αναμειγνύουν τη φαιντανύλη με «κοκαΐνη, ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη, για να παρακινήσουν τους Αμερικανούς χρήστες να κυλήσουν στην φαιντανύλη χωρίς καν να το καταλάβουν προτού εθιστούν σε αυτήν».

Το χειρότερο; Για χρόνια, η συμβατική σοφία έλεγε ότι οι έμποροι ναρκωτικών θέλουν τους πελάτες τους γαντζωμένους στα ναρκωτικά, αλλά όχι νεκρούς.

Τώρα όμως φαίνεται πως οι έμποροι πιστεύουν ότι η αγορά είναι τόσο μεγάλη ώστε ακόμη κι αν το 60% της φαιντανύλης είναι δυνητικά θανατηφόρο, ε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

«Κι αν πεθάνουν μερικοί χρήστες, έχουμε εκατομμύρια άλλους να πουλήσουμε».

Με πληροφορίες από CNN

Δημόσια συγνώμη από Σκωτσέζο υπουργό: Χρέωσε λογαριασμό €12.000 στο δημόσιο* Έβλεπαν οι γιοί του ματς στο επαγγελματικό του iPad

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: