Έρχεται ο… «Alexis» και φέρνει τον χειμώνα στην Ελλάδα: Κρύο, βροχές, κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χιόνια στα βόρεια [video]

FILE PHOTO Αθηναίοι περπατούν στη βροχή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Το πρώτο κρύο του χειμώνα φέρνει το επόμενο τριήμερο η κακοκαιρία Alexis -όπως την ονόμασαν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι- με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και τα πρώτα χιόνια στα βόρεια.

Χαρακτηριστικό ότι από τους 22 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή η θερμοκρασία στην ΑΘήνα θα πέσει την Κυριακή στους 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακόμη εντονότερη θα είναι πτώση σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Ειδικά το Σάββατο, το σύστημα φέρνει βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, θα βρέξει και στην Αθήνα, ενώ κύριο χαρακτηριστικό θα είναι πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο, οι οποίοι στο Ιόνιο θα στραφούν γρήγορα σε πολύ θυελλώδεις βορειοδυτικούς.

 

Σήμερα, Πέμπτη πάντως, καταγράφηκαν ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα μέγιστες θερμοκρασίες. Η μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας σημειώθηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στη Ζαχάρω Ηλείας και ήταν ίση με 24,7 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τη Θράκη και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας. Στα βόρεια θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις απογευματινές ώρες και πιθανόν από το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 με 9 και πιθανόν 10 μποφόρ στο ανατολικό Αιγαίο. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια και θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα βορειοδυτικά.

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά καθώς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα με ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται άστατος καιρός με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός τοπικά ισχυρός.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Meteo, ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Γιάφκα» παράνομων μπότοξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανακάλυψε η οικονομική αστυνομία: Δύο συλλήψεις και δικογραφία σε βάρος 30χρονης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: