Εναλλακτικά και μη ρυπογόνα: Είναι όμως ασφαλή τα ποδήλατα και τα πατίνια; Μόνο το 31% των δήμων έχουν ποδηλατόδρομο -Οι αντιδράσεις στις αυθαιρεσίες οδηγών[videos]

Image by u_d7hddm5o from Pixabay




Το ποδήλατο πέρα από μέσο αναψυχής είναι μία εναλλακτική μορφή μετακίνησης για εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στις πόλεις όσο και την επαρχία, με πολλαπλά οφέλη.

Την τελευταία τριετία, και ως έναν βαθμό λόγω της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις παραγγελίες, σε ποσοστό 20%-30% .

Σύμφωνα με την κα Ελένη Πεταλωτή, Πρόεδρο του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου, το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που το ποδήλατο αποτελεί λύση, αν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε υποδομές, ενώ δεν είναι λίγοι οι ποδηλάτες που δεν ακολουθούν τους κανόνες του ΚΟΚ.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα των πόλεων για τα ποδήλατα, εκεί η κατάσταση δεν είναι τόσο ικανοποιητική, καθώς μόνο το 31% των Δήμων έχει ποδηλατόδρομο και αντιστοιχούν 0,037 μέτρα ποδηλατόδρομου ανά κάτοικο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και το ποδήλατο φαίνεται να διατηρεί τη θέση του ως ένα από τα μεταφορικά μέσα του μέλλοντος, ειδικά στις πόλεις. Και αυτό γιατί προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη.

Καθώς το ποδήλατο δεν έχει μηχανή, δεν εκπέμπει ρύπους ούτε χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει. Επίσης δεν κάνει θόρυβο όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα. Ακόμα και τα ηλεκτρικά υβριδικά ποδήλατα λειτουργούν με μπαταρία και απλά χρειάζονται φόρτιση, άρα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το ποδήλατο είναι προσιτό οικονομικά, ενισχύει τη φυσική άσκηση, κάνει τις πόλεις πιο προσβάσιμες, πιο φιλικές και καθαρές. Οι πόλεις που έχουν ποδηλατόδρομους και δίκτυα ειδικά σχεδιασμένα για ποδήλατα επιτρέπουν στους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους πιο τακτικά, ακόμα και σε καθημερινή βάση για να πηγαίνουν στις δουλειές τους ή να μετακινούνται με τις οικογένειές τους.

Όμως το μέσο αυτό έχει και κάποιους κινδύνους και οι ποδηλάτες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την ασφάλειά τους όσο το χρησιμοποιούν. Επίσης, καθώς οι ποδηλάτες κινούνται στον δρόμο, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και όπως προσέχουν τους εαυτούς τους, να προσέχουν και τους γύρω τους, οδηγούς και πεζούς.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά πατίνια, ο κ. Στέλιος Μαλούσης, ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων, αναφέρθηκε στους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν οι χρήστες τους, όπως το να φορούν το φωσφοριζέ γιλέκο και το κράνος.

Η μετακίνηση με ηλεκτρικά πατίνια είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη. Η χρήση τους εκτοξεύτηκε το 2018 και η ανοδική πορεία συνεχίστηκε –και συνεχίζεται ακόμη– σε πιο έντονο ρυθμό την αμέσως επόμενη χρονιά, όταν οι πωλήσεις πλησίασαν περίπου τις 20.000. Αν και δεν γίνεται επίσημη καταγραφή των ηλεκτρικών πατινιών που κυκλοφορούν στη χώρα, διότι δεν ταξινομούνται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μικροηλεκτροκίνηση έχει μπει για τα καλά στις ζωές των Ελλήνων.

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά πατίνια, την ίδια στιγμή που κερδίζουν οπαδούς, φαίνεται ότι ταυτόχρονα αποτελούν και αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων. Ο λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των απρόσεκτων οδηγών που τα χρησιμοποιούν σε πεζοδρόμια, κάνοντας ριψοκίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα σε πεζούς και οχήματα και παραβιάζοντας τους κόκκινους σηματοδότες.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Ωρίμαζε 60 χρόνια εμφιαλώθηκε σε μόλις 40 φιάλες, κόστισε μια περιουσία: 2,1 εκατ λίρες για το πιο περιζήτητο σκωτσέζικο ουίσκι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: