Διεθνής δυναμική της Κυπριακής πρωτοβουλίας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Στο επίκεντρο των σχεδιασμών ΗΠΑ και Γαλλίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Φωτογραφία via Twitter, Λετυμπιώτης Κων/νος, @letymbiotis




Ο σχεδιασμός τόσο των Αμερικανών όσο και των Γάλλων όσον αφορά την περιοχή της Μέσης Ανατολής και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ένεκα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς περιλαμβάνει και την Κύπρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου»που υπογράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης  η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Λάρνακα αλλά και η συνεχής επικοινωνία των Προέδρων της Κύπρου και της Γαλλίας καταδεικνύουν τη σημασία που δείχνουν Ουάσιγκτον και Παρίσι στην κυπριακή πρωτοβουλία.

Παράλληλα αναγνωρίζουν το ρόλο που έχει να παίξει η Κύπρος στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού αγωγού συνεχούς μεταφοράς βοήθειας προς τη Γάζα.

Στη συνάντησή του, που κράτησε 20 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο αεροσκάφος του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε στον Άντονι Μπλίνκεν το έγγραφο με το κυπριακό σχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ανάλογη ενημέρωσε έγινε και προς το Παρίσι προς το οποίο επίσης παρουσιάστηκε η κυπριακή πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του (μετά τη συνάντηση με τον Α. Μπλίνκεν) ανέφερε ως «υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντίγραφο του οποίου – διότι είναι συγκεκριμένο έγγραφο (που αναφέρει) βήμα προς βήμα πώς θα γίνει αυτό – το έχω μοιραστεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, όπως το έχω μοιραστεί και με κάποιους άλλους, όπως τη Γαλλία που επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον – θα είμαι εκεί για τη Σύνοδο που θα διοργανώσει ο Γάλλος Πρόεδρος αυτή τη βδομάδα – όπως και με την Πρόεδρο της Επιτροπής η οποία επικοινώνησε μαζί μου για να ενημερωθεί με περισσότερη λεπτομέρεια, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό».

Ο Αμερικανός υπουργός θέλησε να περιλάβει και την Κύπρο στο ταξίδι του στην περιοχή προκειμένου να δείξει και κατ’ αυτό τον τρόπο τη σημασία που δείχνει η Ουάσιγκτον στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΚΔ στην περιοχή.

Κατά τις συνομιλίες τους ο Α. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Ν. Χριστοδουλίδη για τον ενεργό ρόλο που παίζει η Κύπρος και την εμπλοκή της στην όλη προσπάθεια τόσο στο θέμα της μεταφοράς βοήθειας όσο και σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις εκκενώσεις πολιτών.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Άντονι Μπλίνκεν επαίνεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία του.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως με τον Α. Μπλίνκεν συζήτησαν και το Κυπριακό με αφορμή την επίσκεψη του στην Τουρκία, όπως επίσης και για τις διμερείς μας σχέσεις.

Όσον αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης άδραξε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την παρούσα κατάσταση και την δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ΓΓ ΟΗΕ για το διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό.

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και τη δική του ανάλυση σε σχέση με το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στην περιοχή, μετά και τις επαφές που είχε μέχρι στιγμής, και συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή, ειδικότερα για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα» ανέφερε ο ΠτΔ.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό των κυπριακών Αρχών, σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ναι.

Η κυπριακή πρόταση θα βρεθεί στο τραπέζι της διεθνούς διάσκεψης που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουελ Μακρόν, για την Τετάρτη και αφορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

«Εμείς προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, με εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής «έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσκληθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν για να συμμετέχει στη διάσκεψη της Τετάρτης.

Εκεί θα του δοθεί και η ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του για το πως η Κύπρος μπορεί να συνδράμει στην παροχή βοήθειας προς τη Γάζα.

 ΠΗΓΗ: philenews.com

Ο Μπλίνκεν μιλά ανοιχτά για ηγετικό ρόλο της Κύπρου στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τους αμάχους της Γάζας: Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρέσβειρα Φίσερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: