Δεν «τσιμπάνε» οι Ρώσοι στις εξηγήσεις Πούτιν για τον θάνατο του αρχηγού της Wagner, Πριγκόζιν: Μόλις το 27% τον πιστεύει δείχνει δημοσκόπηση

FILE PHOTO: A portrait of PMC Wagner group chief Yevgeny Prigozhin sits on his grave at the Porokhov cemetery in St. Petersburg, Russia, 30 August 2023. EPA/STRINGER




Λιγότερο από το ένα τρίτο των Ρώσων πιστεύουν την εκδοχή των Ρωσικών αρχών για τον θάνατο του ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ο Πριγκόζιν και άλλα βασικά μέλη της οργάνωσής του  ήταν μεταξύ των 10 ατόμων που επέβαιναν ένα αεροπλάνο που κατέπεσε και συνετρίβη στα βόρεια της Μόσχας, στις 23 Αυγούστου.

Ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών και διεθνείς ηγέτες υποστήριξαν ότι επρόκειτο για δολοφονία με πολιτικά κίνητρα για την ανταρσία που ο Πριγκόζιν και η οργάνωσή του  είχαν πραγματοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα. Οι μισθοφόροι είχαν καταλάβει τότε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ροστόφ-ον-Ντον και βάδισαν προς τη Μόσχα σε μια άμεση αμφισβήτηση της εξουσίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν ήταν επίσης σφοδρός επικριτής του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και του τρόπου με τον οποίο οι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν καθοδηγήσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τα αρχικά στοιχεία υποδεικνύουν είτε έκρηξη βόμβας στο αεροσκάφος είτε έκρηξη πυραύλου εδάφους-αέρος (SAM), ήταν η τελευταία εξήγηση που έδωσε στο κανάλι της στο Telegram,”Γκρίζα Ζώνη”, η Wagner.

  • Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι μια σκόπιμη έκρηξη προκάλεσε τη συντριβή και ότι οι αναφορές για τη χρήση SAM, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία διερευνά σοβαρά εγκλήματα, άνοιξε ποινική υπόθεση εξετάζοντας εάν είχαν τηρηθεί οι κανόνες ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας.

Ανέφερε ότι θραύσματα χειροβομβίδων βρέθηκαν στα σώματα των θυμάτων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για επίθεση πυραύλων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας για τον θάνατο του Πριγκόζιν δεν είναι οριστικά.

  • Ο Πούτιν παρουσίασε στις 5 Οκτωβρίου τη θεωρία της χειροβομβίδας για τη συντριβή. Είπε στο Σότσι ότι τα στελέχη της Wagner μπορεί να έκαναν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, προσθέτοντας ότι ανατίναξαν οι ίδιοι το αεροσκάφος με τα δικά τους όπλα.

Αλλά αυτή η εξήγηση δεν έπεισε τους ερωτηθέντες σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας Russian Field για λογαριασμό του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RTVI.

  • Μόνο το 27% από τα 1.611 άτομα που ρωτήθηκαν μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 29 Οκτωβρίου 2023 συμφώνησαν με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων των ρωσικών αρχών.

Περίπου το 38%  των ερωτηθέντων δεν συμφώνησε, ενώ το ένα τρίτο (33%) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

  • Σε απάντηση σε ανοιχτή ερώτηση σχετικά με την αιτία της συντριβής, το 13% είπε ότι επρόκειτο για διατεταγμένη δολοφονία, το 12% απάντησε ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση και το 7% πως  το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί. Το 5% είπε ότι είχε σκηνοθετηθεί και ότι ο Πριγκόζιν είναι ακόμα ζωντανός.

Μετά το θάνατο του Πριγκόζιν, υπήρχε αβεβαιότητα για την τύχη του Ομίλου Wagner, ο οποίος παρέχει στο Κρεμλίνο ένα ζωτικό αποτύπωμα στην Αφρική.

Τηλεγραφικά κανάλια που συνδέονται με την ομάδα ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ο γιός του Πριγκόζιν, Πάβελ, έχει αναλάβει την οργάνωση της οποίας η ελίτ μονάδα φέρεται να επιστρέφει για να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Newsweek

Bloomberg: Στρατιωτική συμφωνία Πούτιν – Χαφτάρ για ρωσική παρουσία στη Λιβύη * Ανησυχούν οι ΗΠΑ για ναυτική βάση στη Μεσόγειο, στο κατώφλι της Ευρώπης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: