Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Non grata Ερντογάν στο Βερολίνο: Και ασκήσεις ισορροπίας από τη Γερμανική κυβέρνηση

Ερντογάν και Σολτς σε συνάντηση τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. EPA/TOMS KALNINS




Η αστυνομία του Βερολίνου δεν δίνει πληροφορίες για το πως θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο, ούτε και για τα μέτρα ασφαλείας.

Αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς και ακροβολιστές σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, θα αποκλείσει τον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο Adlon όπου θα καταλύσει ο Τούρκος πρόεδρος με την αντιπροσωπεία του, ο εναέριος χώρος θα αποκλειστεί και ακόμη και πλωτά της αστυνομίας θα περιπολούν στα νερά του ποταμού Σπρέε, εν ολίγοις τα μέτρα που έλαβε το 2018, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο για παραμονή τριών ημερών.

Αυτήν τη φορά η επίσκεψη θα διαρκέσει πολύ λιγότερο, αλλά αναμένεται να είναι “εκρηκτική”, αν κρίνει κανείς από τις επαναλαμβανόμενες θέσεις και δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς, το Ισραήλ, τον πρωθυπουργό Νετανιάχουκαι τον πόλεμο στη Γάζα.

Έχει η κυβέρνηση “διπλή ηθική”;

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη Ερντογάν στη γερμανική πρωτεύουσα οι αντιδράσεις κορυφώνονται .

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων Γιόζεφ Σούστερ, χωρίς να αντιτίθεται ανοιχτά στην επίσκεψη εκφράζει αμφιβολίες για το νόημά της, επιπλέον δεν βλέπει τον Τούρκο πρόεδρο ως έναν πολιτικό που νομιμοποιείται να είναι εταίρος για τη Γερμανία.

“Όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά το πολεμά ενεργά, δεν πρέπει να είναι εταίρος για τη γερμανική πολιτική”, δήλωσε στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

“Ο καγκελάριος πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου για να κάνει πολύ σαφές στον Ερντογάν ότι η σχετικοποίηση της τρομοκρατίας της Χαμάς δεν θα γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση”.

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Τζαν Ντουντάρ, ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που ζει τα τελευταία χρόνια εξόριστος στη Γερμανία.

Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της Augsburger Allgemeine επέρριψε στη γερμανική κυβέρνηση διπλή ηθική.

“Ενώ από τη μια απαγορεύει διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς, από την άλλη υποδέχεται τον υποστηρικτή της.

Ο Ερντογάν τάσσεται δημοσίως υπέρ της Χαμάς, παρόλα αυτά του στρώνουν το κόκκινο χαλί” τόνισε υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να είχε αναβληθεί.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 27 χρόνων με την κατηγορία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Στην προηγούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση λόγω της διαπίστευσης που έλαβε στην κοινή συνέντευξη τύπου με την τότε καγκελάριο Μέρκελ.

Λίγο πριν γίνει έλαβε τηλεφώνημα τότε από τη γερμανική πλευρά που τον ενημέρωνε ότι εάν πάει στη συνέντευξη τύπου δεν πρόκειται να έρθει ο Ερντογάν. Κατόπιν αυτού επέστρεψε την διαπίστευση και δεν πήγε στην καγκελαρία.

Η “δυναμική των επιχειρημάτων”

Αλλά και ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, Αλί Ερτάν Τοπράκ, θεωρεί ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή είναι λάθος και ο ίδιος θα προτιμούσε να ακυρωθεί.

“Είναι απαράδεκτο να μιλάμε καθημερινά για τη συνταγματική δέσμευση της Γερμανίαςσε σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ και στη συνέχεια να στρώνουμε το κόκκινο χαλί για έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες εδώ”, δήλωσε ο Τοπράκ στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND , “υπό την παρούσα κατάσταση, θα ήθελα η γερμανική πλευρά να ακυρώσει την επίσκεψη”, τόνισε.

Αντίθετα στο πλευρό του Όλαφ Σολτς τάχθηκαν τα Χριστιανικά Κόμματα CDU/CSU.

“Είναι σωστό και αναγκαίο ο καγκελάριος να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Βερολίνο για συνομιλίες σε επίσκεψη εργασίας”, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU/CSU Γιόχαν Βάντεφουλ στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

“Εκεί θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ανοιχτά τις θεμελιώδεις διαφορές (θέσεων), κι είναι εξίσου σημαντικό” τόνισε.

Βέβαια χαρακτήρισε “εξωφρενικές” τις δηλώσεις του Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με 1300 νεκρούς και την ωραιοποίηση της οργάνωσης σε “απελευθερωτική οργάνωση”.

Ωστόσο, η Τουρκία είναι “ένας σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ… θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να βρίσκουμε κοινό έδαφος ” έσπευσε να συμπληρώσει.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ δεν απέκρυψε τις δυσκολίες της επίσκεψης.

“Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, αλλά οι θέσεις είναι πολύ διαφορετικές, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες” παραδέχθηκε σε ένα από τα τελευταία κυβερνητικά μπρίφινγκ.

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει στη “δυναμική των επιχειρημάτων” σε σχέση με τις τουρκικές τοποθετήσεις.

Πώς αυτό θα υλοποιηθεί και ποια μορφή θα πάρει, μένει να φανεί στην πράξη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών υπάρχουν πολλά μεγάλα θέματα που σκοπεύει να θίξει ο καγκελάριος στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προηγουμένως θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η διάρκεια της συζήτησης έχει οριστεί για 2μιση ώρες, ανάμεσα στα θέματα είναι το μεταναστευτικό και ο πόλεμος της Ρωσίαςστην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό υπάρχει μεγάλο πεδίο για συζητήσεις.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών στη βαυαρική Βουλή, είπε ότι ο “καγκελάριος θα πρέπει να του τονίσει ότι είναι απαράδεκτο να έρχονται σε μας όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο με τουρκική υπηκοότητα”.

Θα γίνουν κοινές δηλώσεις με τον κίνδυνο να επαναλάβει ο Ερντογάν τις θέσεις του για τη Χαμάς και το Ισραήλ και επί ευρωπαϊκού εδάφους;

Εδώ η κυβέρνηση κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το αργότερο σήμερα Παρασκευή θα είναι σε θέση να δώσει κάποια απάντηση…

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Ζήτουλας σε απόγνωση: Eurofighter ετοιμάζεται να ζητήσει ο Ερντογάν από το Βερολίνο, «απίθανο να συμφωνήσει» ο Σολτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: