Άρχισαν τα όργανα για την Τουρκία; Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος στην Άγκυρα για τις κυρώσεις εναντίον ρωσικών οντοτήτων και τις παράνομες δραστηριότητες της Χαμάς

Ο υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες, Brian Nelson. Φωτογραφία via Twitter, Under Secretary Brian Nelson, @UnderSecTFI




To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση του Beril Akman και του Selcan Hacaoglu μεταδίδει ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτεών (ΗΠΑ) πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες.

Σκοπός του είναι να μιλήσει με τους Τούρκους σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον ρωσικών οντοτήτων και τις παράνομες δραστηριότητες της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον (Brian Nelson) αναμένεται να συναντήσει τους Τούρκους ομολόγους του στη δεύτερη επίσκεψή του στην Άγκυρα φέτος, ανέφερε ανώνυμη πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ο Nelson θα ζητήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον ορισμένων ρωσικών οντοτήτων και των οικονομικών δραστηριοτήτων της Χαμάς, ανέφερε η πηγή.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διεύρυνε τον περασμένο μήνα μια λίστα με άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις στην Τουρκία, που παρείχαν υποστήριξη στη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε περίπου δώδεκα τουρκικές εταιρείες και σε ορισμένα άτομα, επειδή διαχειρίζονταν ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο για λογαριασμό της Χαμάς ή βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει ορισμένες τουρκικές εταιρείες για πιθανές κυρώσεις που ενδέχεται να διαταράξουν τους δεσμούς τους με το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν.

Η τουρκική εταιρία επενδύσεων ακινήτων Trend Gayrimenkul Yatirim Ortakligi ορίστηκε ως μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας πέρυσι.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το REIT (Real Estate Investment Trust) ήταν «βασικό συστατικό των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων της Χαμάς».

Σε ορισμένους μετόχους της εταιρείας επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις για φερόμενη υποστήριξη στην μαχητική ομάδα. Οι μετοχές της οντότητας έχουν αυξηθεί πάνω από 30% στις συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη φέτος, σύμφωνα με έναν τοπικό δείκτη ομολόγων.

Η επίσκεψη του Nelson υπογραμμίζει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση δεν βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και ο Πρόεδρος Ερντογάν περιέγραψε πρόσφατα την Hamas ως οργάνωση που αγωνίζεται για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού.

  • Νέα πολεμικά αεροπλάνα

Η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον και να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου Βiden για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης για την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε ρωσικά πλοία που πραγματοποιούν στάσεις σε λιμάνια στην Τουρκία και σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που τυγχάνουν υπηρεσιών εδάφους στα τουρκικά αεροδρόμια, ανέφερε η πηγή.

Η Τουρκία, η οποία εφαρμόζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Ρωσία, αρνείται να συμμετάσχει σε μονομερείς κυρωτικές ενέργειες, που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με το σκεπτικό ότι θα περιέπλεκαν τις αυτοαποκαλούμενες μεσολαβητικές προσπάθειες της μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει λάβει κάποια μέτρα για να αμβλύνει τις δυτικές ανησυχίες. Τον Μάρτιο, διέκοψε τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στη Ρωσία, αν και η απόφαση δεν ανακοινώθηκε ποτέ δημόσια.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Beril Akman και Selcan Hacaoglu – US Official to Visit Turkey to Discuss Russia Sanctions, Hamas

Ενέδωσε στις πιέσεις ο Νετανιάχου να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για να απελευθερωθούν όμηροι: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: