Απελευθερώθηκε η δεύτερη ομάδα ομήρων από τη Χαμάς: Παραδόθηκαν μέσω του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ, θα αφεθούν ελεύθεροι και 39 Παλαιστίνιοι [βίντεο]

Israeli soldiers waiting for the return of Israeli children hostages held by Hamas in Gaza, at the helipad of the Schneider Children’s Medical Center in Petah Tikva, Israel. EPA/ABIR SULTAN




Στην απελευθέρωση μίας δεύτερης ομάδας ομήρων προχώρησε η Χαμάς μετά την άρση του αδιεξόδου που απείλησε να τινάξει στον αέρα την εκεχειρία.

Η μεσολάβηση του Κατάρ ήταν καταλυτική για να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση και το Ισραήλ.

Η Χαμάς αρχικά ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 20 ομήρους – 13 Ισραηλινούς και 7 ξένους – στον Ερυθρό Σταυρό.

Παρόλα αυτά λίγο αργότερα το Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι όμηροι που παραδόθηκαν ήταν τελικά 17, οι 13 Ισραηλινοί και τέσσερις αλλοδαποί, όλοι τους Ταϊλανδοί.

«Οι όμηροι είναι καθ’ οδόν για τη Ράφα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Εμιράτου, την ώρα που τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν πλάνα από τα οχήματα που τους μετέφεραν στη μεθοριακή διάβαση.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, οι απελευθερωθέντες όμηροι περάσαν στην Αίγυπτο.

Διαβεβαιώσεις

Η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα μετά την πολύωρη καθυστέρηση την οποία η οργάνωση αποδίδει στη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα αποφυλακιστούν επίσης 39 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες.

Οι Ισραηλινοί όμηροι που θα απελευθερωθούν είναι οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες, διευκρίνισε σε άλλη ανάρτησή του.

Επικοινωνία Μπάιντεν- Αλ Θάνι

Αργά απόψε, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

«Μετά από καθυστέρηση, τα εμπόδια για την απελευθέρωση των κρατουμένων ξεπεράστηκαν μέσω των επαφών του Κατάρ και της Αιγύπτου και με τις δύο πλευρές, και 39 Παλαιστίνιοι πολίτες θα απελευθερωθούν απόψε, ενώ 13 Ισραηλινοί όμηροι θα φύγουν από τη Γάζα και 7 αλλοδαποί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάχεντ Αλ Ανσάρι.

Νωρίτερα Ισραηλινός αξιωματούχος είχε εκφράσει επίσης μια «επιφυλακτική αισιοδοξία» ότι η δεύτερη ομάδα Ισραηλινών ομήρων θα απελευθερωθεί απόψε μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε νωρίτερα τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με όλους τους αρχηγούς ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με το πώς θα προχωρήσει εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τη νέα ομάδα ομήρων από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα.

Θρίλερ από το απόγευμα

Το θρίλερ πάντως για τις οικογένειες που αγωνιούν συνεχίζεται από την ώρα που η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την απελευθέρωση της δεύτερης παρτίδας ομήρων, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ που απείλησε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση “μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων“.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.




Νωρίτερα σήμερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Τάχερ αλ-Νόνο δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν τήρησε επίσης τους όρους όσον αφορά την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, για τους οποίους η Χαμάς είχε πιέσει να απελευθερωθούν με διαφορετική σειρά από αυτή που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

Σε απάντηση, ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι το Ισραήλ σεβάστηκε πλήρως την εκεχειρία.




Παράλληλα, ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να απείλησε ότι αν η επόμενη παρτίδα ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα θα ξαναρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς υποστήριξε λίγο αργότερα ότι υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για να «λυθούν τα προβλήματα» που οδήγησαν στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων.

«Υπήρξαν παραβιάσεις χθες και σήμερα αυτές επαναλαμβάνονται», ισχυρίζεται ο Οσάμα Χαμντάν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al-Mayadeen.

Ωστόσο, ο Χαμντάν εδρεύει στον Λίβανο και δεν είναι σαφές πόση επιρροή έχει, δεδομένου ότι οι περισσότερες αποφάσεις της Χαμάς από το ξέσπασμα του πολέμου πιστεύεται ότι λαμβάνονται από τους ηγέτες της στη Γάζα.

Χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.




Διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του Κατάρ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Η καταριανή αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά, είπε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η Αίγυπτος ανέφερε ότι έχει λάβει θετικά σημάδια από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Προσπάθειες να μην καταρρεύσει η συμφωνία για ομήρους και εκεχειρία στη Γάζα: Mεσολάβηση του Κατάρ για να υπάρξει απεμπλοκή

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: